Как диша водата?

Той е млад, амбициозен и пълен с идеи маркетьор. Преминал през маркетинг школата на City University и реализиращ най-новите тенденции в световния маркетинг в една българска дистрибуторска компания. От неговия опит можем да се поучим всички – и начинаещи специалисти, и специалисти по маркетинг със самочувствие, и бизнесмени. Представяме ви с удоволствие Тихомир Петров – маркетьор в Unitrade International и почитател на Маркетинг Буркан, който ще ни разкаже интересни неща за своя кратък, но поучителен професионален път.

1. Спомена, че си завършил бакалаврат по маркетинг не в типичен български университет. Разкажи ни нещо повече за това – какво ти даде този тип образование и с какво ти помага в професионалната ти реализация на маркетьор?

Първо бих желал да благодаря за възможността да говоря по темата маркетинг в един от най – четените и свежи блогиве, свързани с тази материя. Ще се опитам да бъда максимално интересен в това си първо интервю за да няма позаспали към края му .

Само преди 4 месеца се дипломирах като Бакалавър по „Marketing and General Management” в Американския университет в България – “City University of Seattle”. Кампусът се намира в малкото и китно градче Правец, където условията за студенти са доста добри за България – добро общежитие, перфектна спортна база и добре оборудван университет с богата библиотека – какво му трвбва на студента. Е, сега не искам да правя реклама, но нещото, което бе важно за мен е, че аз бях 4 години по 5 дни в седмицата в кампуса, което си оказа своето влияние. Хората, с които общуваш по цял ден са свързани с университета и няма, как да не коментирате случващото се в образователния процес, както и това, което ще се случва след това. Дори някои от преподавателите живееха с нас, което бе добре за нас, защото споделяха доста интересни истории от своя опит. Важна роля изигра и факта, че поради високите такси на обучение, студентите бяха предимно деца на успяли бизнесмени и това допълнително допринесе за развитието на младите бъдещи бизнес хора у нас. Другото хубаво нещо, което може би също прави  “City University of Seattle” по особен е присъствието на преподаватели от цял свят. Нашите учители бяха главно от САЩ и Англия, но имаше такива и от Венецуаела и Мексико, което бе много важно тъй като те ни показаха практики и тенденции от света на големия бизнес, а и се говореше само на английски, което пък бе добре дошло за усъвършенстването на така нужния ни език на бизнеса. Разбира се имахме и няколко българи, които ни преподаваха български предмети като Българско Търговско Право и Обикновено Право. Интересното тук е, че много от преподавателите бяха бивши служители на много високо ниво и именно те ни дадоха това, което един обикновен преподавател (без да искам да обидя някого) не може да ни даде – показаха ни опит, професионализъм и най – важното – научиха ни да изпитваме страст към материята, която изучаваме. Имаше преподаватели, както бивши журналисти в големи английски медии, мениджъри от най – висше ниво в Dell, така и председатели на неправителствени организации (Friends of the Earth) и такива, които са работили дори за НАСА. Как ми помага в професионалната ми реализация на маркетьор това ли? Еми благодарение на тези хора аз придобих началната си основа да правя бизнес – в моя случай маркетинг. Научих се на етикет, който ми помага при контактите ми с различните хора, с които работя – рекламни агенции, он – лайн агенции, клиенти и т.н. Именно това, че моите преподаватели бяха истински професионалисти с богат опит зад гърба си спомогна да разбера бизнеса в основи преди да навлеза в неговата същтност и той да ме завърти. Те нямаха за цел да печелят пари от университета или да създават контакти, които в последствие да им донесат ползи. Те просто искаха да ни научат на културата наречена Бизнес .

2. Ти работиш във фирма, която предлага маркови продукти за обзавеждане на баня. Как би описал накратко този бизнес у нас? Българският потребител е скромен и някак не е свикнал да обръща внимание на тези пространства в дома си. Има ли надежда българските бани да станат място за релаксация и зареждане с положителна енергия, което е стилно и индивидуализирано, или все още сме стандартни и скромни в предпочитанията си?

Аз работя от 2 години като маркетьор във фирма Юнитрейд Интернешънъл ЕООД, която е официален представител на лидерите в обзавеждането за баня Geberit (Швейцария) и Hansgrohe (Германия). Този бизнес у нас беляза своя възход именно в бума на строителството, който всички ние си спомняме от близкото минало. В момента кризата удари най – силно в сектора строителство, което неимуверно се отрази и на нас. Не мога да кажа, че кризата е виновна за спада в продажбите. Може би нещата просто си дойдоха на мястото. Относно българския потребител искам да кажа, че що се отнася до сектора, в който аз работя, то той е много взискателен. Продуктите на Geberit и Hansgrohe са от най – високо ниво и следователно са едни от най – скъпите на пазара. За съжаление българинът не се е научил все още да дава повече за да получи по – добро качество. Напротив! Българинът иска да плати, колкото се може по – малко, но качеството да е най – доброто. Е няма, как да стане. Що се отнася до отношението на българския потребител  към обзавеждането за баня то определено имаме напредък. Все повече и повече хора разбират, че е добре да заложиш на доброто качество за да не се налага след някоя и друга година да налееш двойно повече пари за нови ремонти. Интересното тук е, че много от нашите клиенти избират дизайна на продукта много внимателно и се стремят към създаването на хармония в банята. Ние пък от наша страна се опитваме да им покажем предимствата на нашите продукти пред тези на конкурентите и по този начин да им покажем, какво печелят, ако изберът нас. Всеки един от нас знае, че няма по – приятно нещо след дълъг работен ден да си вземете един горещ душ или вана и да си починете от всичко зареждайки се с положителната енергия на водата. Когато дойде клиент и искаме да видим, как той си представя своята идеална баня ние се стремим да приложим смисъла на думите на великия Алберт Айнщайн – „Въображението е по – важно от знанието” или „Вие развихрете своето въображение, а ние ще ви помогнем със знанието или с това да Ви дадем нашето KNOW – HOW.” Все пак банята е мястото където можете да останете насаме със себе си и именно поради този факт то трябва да бъде и отражение на вашата същност.

3. Фирма Unitrade рекламира по един съвременен и много оригинален начин, като използва похватите на интернет маркетинга в голяма степен. Би ли споделил повече за вашия опит в тази посока?

Няма да крия, че се учим в движение. За съжаление времето лети и ако не бъдеш пионера в бизнеса няма, как да си лидер. Продуктите на двата бранда са именно такива, определящи най – новите тенденции и затова ние се фокусираме върху друго – тяхното популяризиране на Българския пазар. Интернет маркетинга е нещо доста криворазбрано и дори непонятно за повечето управленци в България. Това е приом, който движи бизнеса по цял свят с пълна пара и ние трябва да започнем да му вярваме повече. По мое мнение когато направиш нещо различно и нестандартно, за което ми е повлиял до голяма стемен гуруто г-н Сет Годин, то ти със сигурност ще бъдеш забелязан. Когато направиш нещо хубаво и полезно за хората ти ще оставяш положителна емоция в тяхното подсъзнание, което ще доведе само до плюсове в твоя сметка. Но нямаш време за репетиции. Пък и те за страхливци. Новите „оръжия” в света на маркетьора стават все повече и повече и това прави битката на полето все по – интересна и интригуваща. Но не всеки знае, как да ги използва и да ги превръща в активи. Когато става въпрос за борба за клиенти в нашия бранш то начините за тяхното привличане датират от пра – историческата ера: списания, брошури, каталози и т.н. Но потребителя до такава степен е имунизиран срещу този начин на влияние от страна на брандовете, че не им обръща никакво внимание. Разбира се съществуват и средства за убеждение като мнението на майстора или това на продавач консултанта. Но аз мисля, че когато клиента е убеден сам за себе то тогава той няма да се повлияе до толкова голяма степен от страничните фактори. Чрез използването на социални мрежи и блогове ние се стремим да подсилим топлотата и доверието към марката на подсъзнателно ниво, както и да добавим стойност към продуктите, докато след това чрез продуктови сайтове, PPC реклами и банер кампании целим да предоставим на клиента това от, което има нужда без да губи своето време в лутане и търсене на подходящия продукт или услуга. Аз се ръководя от идеологията на един от най – големите руски психолози свързан с рекламата, Вит Ценьов, който твърди, че решението се взема от нашето съзнание (търси → намира → убеждава се / Пример: PPC → Уеб портал → съдържание), а неговото подсъзнание може да допринесе за избора (Социални мрежи и Блогове, които са им повлияли на по – ранен етап като са спомогнали за взаимодействието на марката с потенциалния клиент). Ето така разбирам аз целия този процес. На клиента или му трябва нещо или не! Надяваме се това, че сме пионери в избора си на подобна маркетингова стратегия за България в нашия сектор да ни донесе и нужното предимство.

4. Специално те поздравяваме за facebook профила “Водата диша”! Как ви  хрумна тази чудесна идея, от кога развивате тази инициатива и как се връщат инвестициите в нея според теб?

Благодаря Ви много за което. Ако трябва да съм честен идеята се роди благодарение на малка грешчица, която допуснахме преди това. Знаехме, че искаме да използваме Facebook за да популяризираме брандовете, но продуктите са такива, че това е доста трудна задача. Това не е страница на кафене или нещо, което си купуваш всеки ден. Решението бе просто да създадем страница на Юнитрейд и да привличаме лека полека приятели като в същото време им представяме най – интересните продукти, което пък от своя страна да предизвика нещо като – вирусен ефект. Продуктите са доста завладяващи, но самото привличане на хора щеше да е много трудно и бавно. Тогава се роди и идеята за „Водата диша”. Незнам до колко Ви е известно, но Geberit и Hansgrohe инвестират огромни суми за да подпомогнат места по света, които нямат достъп до питейна вода като тези в Африка например. Те даряват средства и също така изграждат цели училища и приюти напълно безплатно. Правят това в името на най – ценното. Човешкия живота! Също така всяка година те инвестират милиони евро в разработка на продукти, които да консумират колкото се може по – малко вода и да бъдат изключително практични. Факта, че производител на душове, какъвто е Hansgrohe, е разработил една от най – продаваните системи за преработка на мръсна вода, говори сам по себе си за зелената политика на компанията. Идеята на „Водата диша” е да събира хора, които наистина ценят този така ценен ресурс за нас. Ние не желаем да им продаваме. Ние искаме просто да изградим общност, която да е съпричасна към тежките съдби на хората, които нямат това което ние имаме – вода. Да, разбира се, че се надявам да изградим положителен имидж и да накараме хората да изберат нас когато решат да си купуват обзавеждане за баня, но за мен, Тихомир Петров, не е най – важното да използваме бранда само за печалба, а и да допринесем за нещо човечно и натурално, като това да ценим своята планета и да я щадим повече. Относно връщането на инвестициите ще си позволя да си замълча, тъй като пак споменавам, че основната идея на тази фен страница е опазването на водата, а популяризирането е добре дошло за нас. Ако идеята Ви хареса ще се радваме да станете част от „Водата диша” www.facebook.com/vodatadisha

5. Какви са наблюденията ти върху начина, по който фирмите в България рекламират и маркетират? Достатъчно ли са местата (online и offline), където маркетьорите  дискутират идеи, проекти и тенденции? Способен ли е българинът на подобен диалог в професията си?

Тук бих искал да започна отзад напред. Първо смятам, че българинът е готов за всякакъв диалог стига той да му донесе изгода. Просто по – голямата част от нас са си такива. Но това е много неправилно мислене. Когато работиш дадена професия ти трябва да се интересуваш не само от случващото се в твоя свят, но и да търсиш скрити козове в други сфери. Именно така е навлезнал PR-а в маркетинга и именно така навлиза с пълна пара и интернет. В последно време има доста интересни места в on – line пространството, където можеш да се информираш за новите тенденции и проекти. Off – line местата също могат да се открият, но мисля, че там проблемът е, че се коментира и разискват не бъдещи тенденции, които тепърва ще навлизат, а до болка познатите ни приоми и способи за маркетиране. Тук искам само да вметна благодарности към г-н Огнян Младенов от SEOM, който определено е един от хората в България, който иска да помогне на младите и да спомогне за професионалното развитие на on – line маркетинга у нас!

Положителната вълна, която забелязвам относно маркетирането на Българските фирми е, че те започват да разбират малко по малко думата „Маркетинг”. Изключвам компаниите, които идват от Запада. Говорим само за БГ фирмите. Според мен е много важно фирмите да разберат принципа на четирите „П”. Да им бъде обяснена връзката м/у отделните елементи и то на управленско ниво. Именно тогава те ще разберат, че маркетинга не е реклама, а рекламата е просто една част от него. Тук веднага ми изкача в главата, че би било добре да се правят семинари именно с тази цел и то водени от, както наши специалисти така и от чужди. След като управителите имат рамката, тогава те могат да започнат да я пълнят с неща като: SEO, Viral Marketing, PR, PPC, и т.н. По този начин самите те ще бъдат убедени когато искат да правят маркетинг, а не да ни гледат с недоверие и недуемние когато им се обеснява, как е най – добре да се маркетира даден продукт или услуга. Те трябва да разберат, че клиентите, които са имали до този момент ще бъдат заменени от нови такива, които обаче са израсли в друго време и живеят в един по – модерен свят. Ако българския бизнес не започне да се образова и да се доверява на маркетинг специалистите то той може да започне да губи своите позиции дори на международно ниво. Но аз си мисля, че това няма да се случи и Българските фирми ще преминат през този подготвителен етап и ще започнат да извличат активите, които ги чакат някъде там – в света на маркетинга.

:)

Пожелавам успех на всички и нека работим професионално и принципно. Успех и благодарности и за Маркетинг Буркан