Маркетинг зодиак – част първа

Хората преди нас са вярвали, че звездите определят нашия път. И преди всяко свое важно начинание са се съветвали със звездите. Ние смятаме, че сме преодолели това, но познавам много хора днес, които редовно поглеждат в прогнозите на астролозите, в това число и самата аз.

Влияе ли зодията върху постиженията на маркетьора и как?

Водолей

Започваме с актуалната зодия. Водолеите са чуствителни, отговорни и емоционални. Изключително са привързани към близки и приятели. Ръководят се в действията си от морални императиви. Като маркетьори са особено успешни в установяване и развитие на добри взаимоотношения с партньори и клиенти в дългосрочен план. Всяка добре планирана маркетингова кампания ще извършат перфектно и в срок.

Риба

Особено съчетание от интелигентност и практичност. Силна интуиция и способност да оцеляват и да се справят резултатно в променливи среди и трудни ситуации. Затова в периоди на криза и при необходимост да се изпълнявят заплетени и напрегнати проекти се справят добре. Нямат склонност да усложняват нещата и да увъртат и затова клиентите им имат доверие. Естествено, има и “но” – но имат проблеми със самооценката и затова не се сработват добре със зодиакални знаци  с високо самочуствие.

Овен

Спомняте ли си онзи филм за зодиите, в който овенът спираше с рога бясно препускащ влак и никак не се притесняваше? Ако имате в маркетинг екипа Овен, често ще се срещате с тази ситуация. Овните са енергични, самоуверени и трудно се отказват, така че на тях винаги можете да разчитате, когато имате сложен и заплетен проект с неясен край, който изисква много усилия. Бъдете внимателни да не падне заедно с влака в пропастта.

Телец

Още едно рогато животно, съвсем различно като възможности и чуствителност. Телците са овладяни и спокойни, не обичат припрените неща и наистина са перфектни финансисти. Много са добри във финансовото планиране и управление на маркетинговите дейности. Търпението им ги прави полезни в извършването на ежедневните, досадни за други неща – стига да са печеливши! Внимавайте с тях – не обичат промените и неясните проекти.

Близнаци

Близнаците са по-добри за генерали, отколкото за войници. Пълни са с идеи, винаги разглеждат ситуациите от поне две страни и също като Телците разбират от пари. Като маркетьори са добри вдъхновители и двигатели в проекти за създаване и налагане на нови услуги и продукти. Въпреки, че са комуникативни, не е добре да провеждат трудни срещи с клиенти или срещи с трудни клиенти сами, защото обичат да налагат своята позиция.

Рак

Интересна зодия, има много известни предприемачи в нея. Инициативни и динамични, обожават промените и новите инициативи. Същевременно са надарени с таланта да виждат в подробности всеки проект. В маркетинга са много иновативни и изненадващи с вниманието си към детайла. Не обичат да планират – не защото не могат, а защото нямат търпение. Толкова са гъвкави, че дори да не постигнат целите, са доволни от развитието на проектите си.

Лъв

Любима моя зодия. Силни комуникатори с много последователи. Бързо съзират и налагат нови тенденции и овладяват нови технологии. Правят забавни и най-скучните проекти. Разбират от пари. Като маркетьори съчетават най-добрите качества на Телците и Раците. Умеят да планират, новатори са, вдъхновяват и лесно печелят битки. Внимавайте с тях, когато има много работа – кралете стоят над тези неща:)

Останалите зодии ще очаквам следващия понеделник!