Българското самолетостроене

Знаете ли какво е LZ? Предполагам, че повечето от вас ще разпознаят българския аерошоколад, а някои – и популярна група от миналото. Но… първопричината е марка български самолети. Наистина ли не вярвате, че България е била европейска сила в самолетостроенето?

Даа, България е имала традиции в производството на самолети и нещо повече – била е сред първите страни в света, които са произвеждали самолети. От 1915 година до 1954 година в България са работили три предприятия, които са се занимавали със самолетно производство:

 • Държавна аеропланна работилница в Божурище
 • Държавна самолетна фабрика в Ловеч
 • Български Капрони – италианска фирма за строеж на самолети в Казанлък.

Самолетната работилница в Божурище е с най-дълга история от тях, създадена е още преди Първата световна война. Създадена е на базата на германския опит. В Божурище са изградени летище, самолетна работилница, хангари, електростанция, жилища за работещите в аеробазата.

Войната, разбира се, забавя развитието на проекта. Затова производството на първия модел български самолет ДАР У-1 става едва през 1925 година. В проекта активно участие взема немският пилот Херман Винтер.

Фабриката в Божурище работи до 1940 година, след което производствената база се прехвърля в Ловеч. През това време са проектирани 12 основни модела ДАР, като всеки от тях претърпява различни модификации. Произвеждани са главно разузнавателни самолети и учебно-тренировъчни самолети. През 1931 година е създаден прототип на многомоторен самолет. Поради лобистки интереси развитието на фабриката в Божурище е било до известна степен забавяно и възпрепятствано целенасочено.

Може би затова през 1941 година в Ловеч се открива нова държавна самолетостроителна фабрика, с намерението тя да бъде модерно ново производство. През годините в нея се произвеждат отново самолети за военни цели от марките ДАР, АВИА и ЛАЗ. След Втората световна война фабриката в Ловеч остава единствения производител на самолети в страната, като производството се засекретява, а след преустановяването му фабриката преминава към производство на мотори и велосипеди.

Италианската самолетна фабрика „Български Капрони“ просъществува от 1930 до 1942 година, но самото предприятие е потроено по-рано през 1927 година по чешки модел. В „Капрони“ се произвеждат самолети за военни цели от марките „ДАР“, „ЛАЗ“, „КБ“ и “Чучулига“. Любопитен факт е, че заводът съществува и до днес, но е специализиран в производството на хидравлични системи и компоненти за италианската автомобилна индустрия.

И така, около 30 годишната история на българското самолетостроене е едновременно повод за гордост и размисъл…

За 30 години България се е утвърдила като водещ европейски производител на самолети, като е специализирана предимно в производството на военни и учебни самолети.

Имали сме собствени талантливи проектанти, технолози и производствени мощности.

През това време в България са произведени над 1000 самолета от гореизброените марки.

Дейността по производство на самолети в България е прекратена през 1954 година, оттогава българският самолетен парк се е попълвал с руска /съветска/ техника…

И понеже с Жюстин от известно време работим активно по темата за предприемачеството в България – за мен изводът е един: имаме история, имаме предприемачески традиции в България и не бива да ги забравяме! Нека да ги възстановяваме, да се опираме на тях и да бъдат мотивация за младите предприемачи!Коментари

 1. инж.Андрей Димитров Калоферов юни 5th

  Comment Arrow

  От малък произвеждам авиомодели ,и мечтаех да летя.Нито един не беше несполучлив всички до един са летяли добре. Сега съм на 62 и отново имам желание да си построя самолет. Зет ми от Австрия още едействащ пилот на самолетоносач американски. Имам точното копие на двуплошника Капрони и чертежи, но не знам защо нама такъв възстановен. Имам огромно желание да се възроди отново самолетостроенето както е направил един софиянец ДАР-соло малки едноместни самолети.


Твоето мнение

 • Аватар

  ТИ


Comment Arrow
За автора

Pavlina D. Kozarova

Pavlina has worked for 20+ years as marketing specialist and business development manager in several Bulgarian and international IT and consulting firms. Her expertise is in the fields of project planning and management, business development, marketing & sales, innovation development and commercialization. Pavlina runs consultancy business with www.primavera88.com