Как да успеем в кандидатстването за работа?

ProfiCV е новият проект на екип от млади, но опитни и мотивирани специалисти в областта на бизнес мениджмънта,  човешките ресурси и маркетинга. Те са обединени от своята страст да лансират иновативни и успешни уеб проекти. За  ProfiCV, проект, който ви помага да бъдете успешни в търсенето на нова работа, разговаряме днес с Елена Лазарова.

1. Представете ни вашия интересен проект? Какво искате да постигнете с ProfiCV и към кого е насочен той – към младите или към по-опитните специалисти?

Идеята за проекта дойде от неговия ръководител, който в момента живее и развива бизнес в Германия като лансира софтуерни решения за бизнеса, произведени от български разработчици. По време на работата си с българските специалисти му се е налагало нееднократно да наема програмисти, служители в българския филиал. И нещо му е направило силно впечатление. Българинът, имайки необходимите качества и умения, не успява да ги представи добре. Той често се подценява при провеждането на преговорите за работа или с други думи – не умее да се „продава”. Така се роди желанието да се направи портал за създаване на професионални автобиографии. Идеята е в него да има и насоки от HR експерти, които да помагат на кандидатите за работа с това какво да включат в представянето си и как да го направят най-добре.

Докато се разработваше онлайн решението, направихме и кратко проучване сред HR специалисти. Те споменаха, че в България липсва добър продукт, който да подпомага кандидатите за работа при създаването на CV. Особено младежите, които още нямат богат опит, който да посочат в документите си. Като потвърждение на това намерихме и статистики, които ни подсказваха, че именно младите в България са засегнати най-силно от безработицата!

Другият проблем, на който ни обърнаха внимание нашите колеги HR-и, е че независимо от това дали CV-то е на млад специалист или такъв с опит, 70-75% от автобиографиите при кандидатстването отиват в коша! Те или са подадени нерелевантно или съдържат груби формални грешки, с които стават неприемливи. Проблемът нямаше да е толкова голям, ако HR-ите не получаваха за всяка обява над 500 автобиографии. Реално филтрирането им отнема по-голямата част от ценното работно време.

Така стигнахме до Proficv.bg във формата, в който го виждате в момента. Намираме се в самото начало, сайтът е в бета версия, но имаме най-разнообразни идеи, които да решат проблемите и на двете страни – на кандидатите за работа и на HR-те.

Проектът предвижда пре-селекция на кадрите, за да спести времето на HR специалистите. Параметрите за пре-селекцията са свързани с качеството на кандидатите – пълнотата на CV-то им, личностните им качества и потенциал, както и впечатления от предварително интервю чрез видео-профил, който кандидатите ще могат да създават.

2. Трудно ли се пише автобиография? Кои са най-често допусканите грешки при изготвянето й?

Аз не съм HR специалист, но съм човек с 10 годишен професионален опит. Има много какво да впиша в CV-то си, но коригирането и допълването на автобиографията така, че информацията да е лесно четима и добре представена всеки път, ми отнема прекалено много време. Старая се да го правя още докато работя на съответното място. Така се застраховам да не забравя да впиша важна подробност от задълженията, които съм изпълнявала.

Хубавото е, че в ProfiCV работим с HR консултанти, чиято задача е да се погрижат за това формата за създаване на CV да улесни максимално кандидатите и при нужда консултират, за да бъде всичко наред.

Като едни от най-често допусканите грешки те посочват граматическите такива, липсата на общоприет формат и грешките от невнимание – например, пропуснати данни за контакт. Снимката на кандидата се оказва най-проблемна в това отношение. Не рядко се добавят фотографии в група или такива, на които кандидатстващият е по бански или на празненство. А те са крайно неподходящи! CV-то е визитната ни картичка, затова най-добрият формат за снимка е паспортният. Хубаво е да се има предвид и давността й.

Изобщо, тази тема е доста дълга. В блога на Proficv.bg сме наблегнали по-сериозно на нея, затова подканвам заинтересованите читатели на „Маркетинг Буркан” да го прегледат.

3. Какви препоръки можете да дадете на младите специалисти и току-що дипломираните относно кандидатстването за работа? На какво е важно да обърнат внимание?

Най-важното е да знаят какво искат и да не се подценяват. Дори все още да нямат опит, който да посочат в CV-то си, това съвсем не означава, че нямат качества, които биха могли да ги лансират на работодателя. Опитът не винаги е определящ. Вече има толкова много инструменти за разкриване на личностните качества и потенциала! Те са известни и се признават както от HR специалистите, така и от самите работодатели.

Докато бях студентка имах късмета да участвам в един проект по предприсъединителните програми – Job Agents. В него ползвахме теста на Майерс Бригс за определяне на препоръчителна професионална посока на развитие. При тези тестове е хубаво да се има предвид, че те не дават константно определение на направлението и че то се променя заедно с човека и интересите му. Но той дава важна информация на работодателя при наемането на специалист, който няма опит в търсената позиция. В ProfiCV.bg планираме достъп до такъв тип тестове за кандидатите. Правейки такъв тест, един кандидат може по-добре да разбере и да оцени себе си, а в допълнение на това, той може да предостави тази информация при желание и на работодателя. Така последният ще получи потвърждение за пригодността на кандидата към опреден вид дейност или работа в конкретен екип.

4. Кое е по-важно за успешното кандидатстване – добре изготвените документи или увереността в собствените сили?

Както споменах и по-горе, вярата в себе си и знанието на това какво искаш да постигнеш е в основата на успеха! Но той е само 10% талант и 90% положено усилие за постигането му. Затова е важно то да се вложи и при подготовката на документите за кандидатстване за работа. Още на този етап трябва да се търси начин и да се откроиш от останалите. Това би било огромно предимство при пре-селекцията на кандидатите и гарантира покана на интервю.

А иначе главните причини, поради които кандидатите не успяват да спечелят мечтаната работа са:

–          Липса на осъзнаване на собствения потенциал: кои са силните качества на кандидата, какво го мотивира, какво е желателно да се подобри, каква работна среда е необходима, за да се отключили продуктивността му, кои професии са подходящи него и др.

–          Липса на знанието какво точно иска: кои са поставените цели, каква кариера иска да направи, къде точно да работи, в коя местност и т.н.

–          Липса на знанието как да се продаде на работодателя: какви проблеми има работодателя, как потенциалът му и опитът може да променят развитието на компанията му, как може да се решат проблемите му, каква добавена стойност създават за фирмата и клиентите и др.

Относно документите за кандидатстване – решението да се изпраща една и съща автобиография също може да доведе до противоположни резултати. Както е казал Айнщайн: „Да се опитваш да постигнеш различен резултат правейки едно и също е лудост“. Ето защо чрез ProfiCV искаме да дадем възможност на кандидатите лесно да създават повече автобиографии, както и да ги редактират и допълват.

5. Разкажете ни нещо повече за екипа на ProfiCV, какво ви обединява? Имате ли вече идеи за следващи съвместни проекти?

Не сме голям екип. В момента по проекта работят около 10 души, сред които най-вече програмисти, копи-райтъри, дизайнери, разбира се – HR консултанти, маркетинг специалисти и мениджъри. Всички имаме голям опит в разработването и лансирането на онлайн проекти и вярваме, че от такъв продукт като ProfiCV.bg в Бълaгрия има нужда. Разликата между наш проект и обикновен сайт с обяви за работа е, че ние даваме на потребителя консултация и необходимата база за това как да кандидатства успешно по избраната позиция и как да я спечели. Вярваме, че така ще успеем да увеличим броя на хората, които са успели да намерят и да получат работата на живота си, както и да са доволни, практикувайки я. Това на свой ред ще намали безработицата и, което е по-важното – броя на хората, които не са щастливи от това, което правят, но го работят от страх, че няма да бъдат наети на по-добро място.

Разбира се, проблемът с нещастието има и други аспекти, независещи само от процеса на кандидатстването или работата. Но трябва да вярваме в себе си, да работим усилено за постигането на това, което искаме и да бъдем позитивни.