Какво беше през 2012 г.

Имате ли страх от новото? Страхувате ли се какво ще се случи през 2013 г.? Не обичам да чета и да давам прогнози, защото нали знаете – най-накрая става нещо непринудено и всичко се обърква. Каква беше 2012 г. за маркетинга? Ще се съгласите ли с мен, че това беше годината на мобилния маркетинг и социалните медии.


И със сигурност има още какво да видим.

Как да правим успешен мобилен маркетинг? Най-добрата формула дава Еслингер (дигитален творчески директор на Saatchi), а именно да е полезен, личен, лесен за споделяне.

Мобилност

Любим пример за мен е проектът Life of George на Lego. Играчката насочва към мобилно приложение-игра, което поставя различни „строителни“ задачи на децата. Играчите трябва да снимат фигурата, която са построили от пластмасовите части върху специална дъска, за да преминат в следващото ниво. Мобилните решения са интересни, иновативни и любопитни на потребителите. Защо да изберете мобилен маркетинг? Защото там ще бъдат вашите клиенти до 1-2 години. Не позволявайте да бъдете изпреварени от конкурентите ви и създайте мобилно приложение на вашият сайт.

Умението да си забавен с QR кодовете

Позовавайки се на статистиката над 1 милион българи имат смарт телефони. Експертите съветват QR кодовете да бъдат обвързани с бонуси, насърчаване на „общуване”, посещение на корпоративния сайт или блог. И не забравяйте, че най-нестандартните идеи са най-ценени!

Умението да бъдеш в живота на клиентите си

Социалните медии се превърнаха в инструмент на маркетолозите за поддържане на бранд и онлайн репутация. Всеки харесва страницата на любимият си шоколад, на любимата си група, на любимият си мобилен оператор. Какво оттук нататък трябва да направят компаниите? Споделяне на информация, разиграване на томболи и всички методи на „обвързване” с клиента. Социалните медии водят до пристрастяване. Защо? Защото социалните медии се смесиха с ежедневието на хората. А какво по-хубаво от това маркетолозите да навлязат в живота на хората. То, ако преди маркетолозите се бореха за внимание, сега клиента „проси” за внимание.

Трудно ми е да дам прогнози за 2013 г. Маркетингьт е толкова бързопроменящ се, че непрекъснато трябва да се следят тенденциите. Но определено бъдещето е в мобилността и гъвкавостта.

Какво е Вашето мнение?Коментари

Все още няма коментари.

Твоето мнение

  • Аватар

    ТИ


Comment Arrow
За автора

Жана Йорданова

Обожава маркетинга, социалните медии и брандинга. Пише статии в http://morningbiznews.com/. Целта й е един ден да бъде специалист по Guerilla marketing и да направи България едно по-креативно място. Защото маркетинга е любов, магия и илюзия. Наслаждава се на рок музиката и добрите концерти.