Как можем да променим България, ако се възползваме от опита на 55+?

Който следи редовно Маркетинг Буркан, вероятно е забелязал, че отделяме все повече време на темата за предприемачеството. Тази тема ще присъства приоритетно в блога и през 2013 година. Днес ще помислим заедно как предприемачите на 55+ могат да променят живота на всички ни?

55 годишната възраст е разделна в един човешки живот. Пълен си със знания и енергия, натрупал си много опит и има какво да дадеш на света, а светът все повече се фокусира върху своите младежки си работи.

В професията навлизат млади и жадни за реализация хора. Все по-млади лидери управляват не само нашата държава, но и дори най-високоразвитите страни. Вече не е изкючено да станеш президент на 40 години. В държавната администрация предпочитат току-що завършилите специалисти. Бизнесът – също. Естествено е, смятат някои. Така бизнес ръководителите имат възможност да изградят кадрите си по свой образ и подобие. Могат да разчитат на нескончаемата младежка енергия, с която и най-сложният проблем изглежда решим, а и … младите са съгласни да работят за по-малко пари.

Да, но… ти си на 55? Ти си вече на 55 години и се чувстваш свеж и пълен със сили за нови начинания. Какво да правиш тогава?

Вероятно всички, които са на тази златна възраст и имат добра професионална реализация, имат много свои идеи и кипят от енергия, биха се почувствали окрилени от възможността да стартират свой собствен бизнес.

Какво се прави за развитие на предпримачество 55+ в други страни?

Правителствата и банки в най-развитите страни отделят специално внимание на възможностите за развитие на предприемачески начинания от хора в златната възраст. В това отношение може би най-напреднали са не толкова социалните икономики като САЩ и Великобритания, но има какво да се научи и от опита на скандинавците, и на германците 🙂

Ако обобщим накратко чуждия опит, тези страни правят всичко възможно, за да насърчават предприемачеството на 55+:

 • Отделят се средства за неправителствени организации, които работят в областта на златното предприемачество,
 • Бизнес университетите предлагат курсове по предприемачество за хора над 55 години
 • Има доброволчески организации на бизнес консултанти, които помагат на тези хора да стартират и развиват свой собствен бизнес
 • Създават се социални мрежи от сподвижници и съидейници, в които тези хора могат да търсят съдействие и партньорство
 • Има фондове, от които се финансират подобни бизнес стартове.

И ако в България искаме да улесним хората на 55+ да започват бизнес, ние трябва да работим по създаването на такава среда. Тогава можем да оползотворим тази огромна национална енергия, която стои някак встрани от бизнеса. И цели области от услуги стоят неразработени, а качеството на живота на много хора страда от това!

В много области хората на 55+ са незаменими и с техния опит могат да променят България:

 • Отглеждане и възпитание на малки деца
 • Грижи за болни и самотни хора
 • Подпомагане на млади семейства и възрастни в пазаруването и домакинството
 • Отглеждане на еко-плодове и зеленчуци
 • Поддържане на чистотата и озеленяване в големите градове
 • Поддръжка на инфраструктурата…

Почти във всички тези области в България имаме проблеми, които се дължат отчасти и на това, че на младите реализацията в тях им се струват недостатъчно престижна и добре платена.

Можем да променим страната, ако се доверим на хората над 55 и им помогнем да развият свой собствен бизнес!Коментари

 1. АЗ юли 3rd

  Comment Arrow

  Хареса ми позитивното начало на статията и реших, че е прекалено оптимистична, но стигнах и до нейния край. Винаги съм вярвала, че тези хора могат да дадат голям опит и знания и в други области освен описаните (Отглеждане и възпитание на малки деца
  Грижи за болни и самотни хора…). Отново се спираме до професии, които биха принизили образованите и начетени хора, макар и на по-голяма възраст.


 2. Поли Козарова юли 14th

  Comment Arrow

  Не знам какви са целите на образованието, в такъв случай. Да се издигнеш над останалите до степен да не поемаш грижи за тях? Да се намалят комуникациите с останалия свят за сметка на парите? Каква е мисията на знанието, не е ли тя да променя света и да помага на хората? Аз не смятам, че грижите за малки деца и възрастни хора са мисия, която не заслужава уважение. И тъкмо в такива поприща /защото това е нещо над знания и професии/ се виждат истинските ценности. Да си спомним за Алберт Швайцер. Той посвещава целия си съзнателен живот на социалната промяна. Ако въобще някой знае за него в България…


Твоето мнение

 • Аватар

  ТИ


Comment Arrow
За автора

Pavlina D. Kozarova

Pavlina has worked for 20+ years as marketing specialist and business development manager in several Bulgarian and international IT and consulting firms. Her expertise is in the fields of project planning and management, business development, marketing & sales, innovation development and commercialization. Pavlina runs consultancy business with www.primavera88.com