Снимка от Колорадо

За първи път на Нова година изслушах поздравлението на един български държавен глава с интерес. Без да въздишам от досада и да броя секундите до новогодишната наздравица. Не крия симпатиите си към Росен Плевенлиев като български президент. И все пак – неговият екип допусна някои грешки с проекта „Новогодишно поздравление“, които можеха да бъдат спестени.

Резултатите на външните изпълнители трябва да се проверяват

Похвално е, че държавата все повече се обръща към външни изпълнители за дейности, които са неспецифични за нея. Така че доживяхме да видим как outsourcing-ът работи и в българската държавна администрация.

В ИТ бизнеса от над 10 години се борим това да стане факт, държавата да потърси услугите на ИТ фирми за неспецифични дейности като поддръжка на мрежи, софтуер, компютри… Е, колегите от рекламния бизнес почувстваха ефекта от промяна на поведението на най-големия възложител в държавата – самата държава,  по-бързо от ИТ бизнеса. Но все отнякъде трябва да се започне.

Тук му е мястото да споменем, че outsourcing моделът работи отдавна в развитите страни, но при много строги правила. Не става въпрос просто да се усвоят едни пари или просто една администрация да се отърве от неща, които не може да свърши сама. Става въпрос за договорни отношения между държавата като възложител и фирмите като нейни доставчици на услуги, които трябва да се подчиняват на много строги правила.

Едно от тях безспорно е точното дефиниране на задачата, аджеба, какво трябва да свърши изпълнителят, за колко време и каква е истинската стойност на услугата. Тоест, да се определят правилно параметрите на проекта.

Другото правило е да се проведе прозрачен търг и да се избере най-доброто предложение. Не офертата на този или онзи познат на този или онзи. Не офертата с най-ниска цена на някоя фирма, която ще си остави ръцете. А наистина да се избере отговорен изпълнител, който качествено ще свърши работата.

И третото правило, което в проекта с речта на президента беше тотално подценено, е резултатите да се подложат на контрол. Не разбрах точно как така се прокраднаха Колорадските планини в клипа. Честно казано, аз лично не се подразних от националистични съображения, но се ядосах заради това, че някой е платил и е получил клип, който не си е дал труда щателно да провери. Ами… не искам да охарактеризирам това, но в частния бизнес бихме го нарекли „голям пропуск“, най-нежно казано.

Липсваше автентичност в атмосферата

На някой му беше хрумнало да направи компютърно моделиране на интериора. Според мен само креслото на президента беше истинско, всичко друго – плод на технологиите. Стаята, библиотеката, камината с някакви неща на рафта, картините по стената…

Защо? Толкова ли беше трудно да снима в президентския кабинет и да почувстваме истинската работна атмосфера на г-н Плевнелиев, един достоен държавен мъж? Не заслужаваме ли, ние българите, малко повече уважение към сетивата ни и чувствата ни, когато с трепет изпращаме последните минути на трудната 2012 година?

Знам, че е лесно да се намират кусури. Но когато си решил да изпробваш нов подход, направи го наистина както трябва. Вложи сърцето си, дай всичко от себе си.

Защото ние се нуждаем не просто от някаква промяна, а от голяма и истинка промяна, която да ни докосне! Много дълго я чакахме и сме недоверчиви и взискателни…

Нямаше нужда от защитен PR

Аз не харесах негативизма, който проявихме веднага след речта. Хукнаха се всички да ровят и да търсят недостатъци. Всъщност, това, което видяхме, беше чудесно, въпреки 3D-подхода и Колорадския пейзаж.

Един млад и кадърен българин, един модерен и интелигентен държавен лидер, седна срещу нас в най-съкровените минути от годината и ни каза, че трябва да се гордеем със себе си. За първи път не слушахме протоколни и изтъркани думи, а думи, които идваха от сърцето на човек като всички нас! Лично аз го почувствах като приятел, който се опитва да ми даде опора в трудни времена. А вие?

Злостните нападки май постреснаха президента. И той им се даде, защото започна да се оправдава. Речта била проектирана и изпълнена от външен изпълнител и той не носел отговорност и други подобни.

Президентът можеше да бъде по-категоричен в реакцията си. Защото друго беше важно в неговата реч. Посланието, истинските думи, които ни докосваха в снежната нощ, куража, който той даде на всеки от нас в трудните за всички ни времена. Ако аз бях на негово място, щях да обясня на недоволковците, че са пропуснали най-важното в речта му. Опитът му да бъде приятел на всички ни, искреността му.

И всичко това не пострада от някакъв пейзаж на някакъв връх в Колорадо, нито от странния 3D-подход, избран от фирмата-изпълнител, нито от факта, че някой не беше изконтролирал достатъчно добре работата й…

 Коментари

 1. Лиса февруари 8th

  Comment Arrow

  Хубава статия, но….
  тук бих разказала един виц в смисъла на „първо събери информацията и после скачай в заключенията…..“, но няма да го направя, защото вица е лека мръсен…. та в този ред на мисли, ще спомена, че обстановката в която е снимано приветствието на президента е АБСОЛЮТНО автентична. Тази библиотека съществува точно с тези мебели, точно с тези книги, точно с всичко, което видяхме и тя се намира в СУ „Климент Охридски“…… съвсем друга тема на разговор и грешката със снимката и последващите реакции и коментари.


 2. Поли Козарова февруари 8th

  Comment Arrow

  @ Лиса – благодаря за коментара и добре дошла в блога!

  Радвам се, че не споделихте мръсния виц с читателите ни, защото това щеше да е и последния Ви коментар тук. Нищо лично, такава е политиката ни.

  В библиотеката на СУ и на нас ни се е случвало да влизаме, все пак, сме възпитаници на същия университет. Тук говорим за автентична обстановка като среда, в която българския президент работи. А иначе със същия успех можеше и в Народната библиотека да се направи клипа, нали?

  Ако внимателно сте изчели поста, сигурно сте забелязали, че сме фенове на президента, а също и че намираме идеята и нейната реализация за невероятна крачка напред в сравнение с последните 20-30 години… Това, че ни се иска да бъдем повече крачки напред, май не е само наш проблем?

  поздрави,
  авторката на поста


 3. никола февруари 22nd

  Comment Arrow

  Поредната излагация на президентчето ни : )


 4. Поли Козаровa февруари 22nd

  Comment Arrow

  @ Никола – привет, добре дошъл в блога! Мисля, че за първи път коментирате и това е причината да уважа коментара и да се появи тук…

  Както и добрият сайт на Унигардън – поздравления, сигурно заради това сте решили да постнете коментар? Е, добри сте, пожелавам Ви успех и много клиенти!

  Не ми се иска да приема насериозно коментара Ви, защото изглеждате човек сериозен.

  Президентът /без да го познавам лично/ е най-интелигентният, съвременно мислещ президент след Петър Стоянов в новата ни история. Съчетано с успеха му в бизнеса, това вече е серизна причина за сериозно отношение към него. Да не говорим за бързата му, точна и премерена реакция в тази кризисна ситуация.


Твоето мнение

 • Аватар

  ТИ


Comment Arrow
За автора

Pavlina D. Kozarova

Pavlina has worked for 20+ years as marketing specialist and business development manager in several Bulgarian and international IT and consulting firms. Her expertise is in the fields of project planning and management, business development, marketing & sales, innovation development and commercialization. Pavlina runs consultancy business with www.primavera88.com