Без какво не може маркетингът?

В този блог все разказваме и убеждаваме какво можете до постигнете в бизнеса и не само там, с похватите на маркетинга. Е, време е за една тъжна приказка, все пак – светът е шарен, нали? Днес ще поразсъждаваме над това кога маркетингът не се случва…

Как ни дойде идеята за тази тъжна приказка за маркетинга?

Е, как – от живота, от практиката… През 15-те години, откакто работя в бизнеса и се занимавам с маркетинг, срещнах много бизнесмени, които искрено вярват в силата на маркетинга. Дори да не го наричат точно така, те активно и изобретателно прилагат неговите похвати и… какво да си говорим, техните фирми се развиват успешно!

Но срещнах и много бизнесмени, и за съжаление, все още ги срещам, които прибягват към маркетинга в краен случай, като последен опит за спасяване на давещия се, или пък използват маркетинга не така, както трябва, а така, както те си представят, че трябва… И резултатите са ужасни.

И така, по темата. Кога маркетингът не работи?

1. Маркетингът не може без финансиране

Напоследък с развитието на интернет маркетинга, все по-често се чува предизвикателното обещание “Маркетинг с нулев бюджет”. Така някои колеги се опитват да привлекат вниманието на бизнеса към новите методи на маркетиране и за съжаление, правят мечешка услуга дори на себе си!

Няма успешен маркетинг без бюджет. Кое струва 0 лева – създаването и поддръжката на уеб страница, SEO-то или воденето на корпоративен блог? Без съответния финансов ресурс нито един от тези проекти не е успешен. Стигаме до парадокси много фирми сами да си прилагат интернет маркетинг и резултатите са бих казала, смешни. Ако не бяха тъжни…

:)

Можем да говорим за нискобюджетен маркетинг, но не и за маркетинг с нулев бюджет. Да бъдем почтени към себе си като професионалисти, към бизнесмените и към… самия маркетинг 

2. Маркетингът не може без качествен продукт

Отказвала съм работа и съм се отказвала от работата си… Тогава, когато съм преценявала, че продуктът, който трябва да маркетирам, не притежава нужното качество и не носи достатъчно стойност на клиентите, за които е предназначен.

Тъжно ми е, че в България все още има фирми, които се опитват да излъжат потребителите. Като украсяват истината за продукта си, преувеличават или направо послъгват… Те вероятно в краткосрочен план ще спечелят, кой не би се радвал на това… Но клиентите, които ще се разочароват, остават и техните мнения няма как да бъдат променени.

Затова винаги бягам от ангажимент тогава, когато не вярвам в стойността на продукта, който се очаква да налагам на пазара. Не смятам, че маркетингът има подобна задача. Или поне тя не е за мен.

3. Маркетингът не може без истината за конкурентите

Случвало ли ви се е да очакват от вас да вършите чудеса без да се съобразявате с другите на пазара? Собственикът на фирмата да е толкова убеден в качествата на продукта си, толкова запленен от очакваните печалби, толкова амбициозен, че да се опитва да заобиколи реалността?

Няма как да се случи. Ако конкурентите ви предлагат по-добър продукт от вашия или добър колкото вашия на по-добра цена, как очаквате, че маркетингът може да направи чудеса?

4. Маркетингът не може без мотивиран и посветен екип

И без друго не може маркетингът… Оказва се, че не е толкова всесилен, колкото си говорим с вас тук, а?

Хората правят бизнеса, някои хора май още не са разбрали това? Имат винаги по-добри идеи от маркетьорите си и налагат мнението си? Плащат, за да им работят, а не да разсъждават? Защо тогава се учудват, че маркетинг проектите им се провалят?

Маркетингът е капризно нещо, той се нуждае от вдъхновение, от мотивация. Ако маркетинг екипът не се чувства свободен да мисли, да твори, да работи, нищо добро няма да се случи в ежедневието му. И това бързо се отразява на бизнес резултатите…

:)

Ще се радвам да чуя и вашето мнение