Самоделната бомба със закъснител на българския бизнесмен

„Сигурно е готино да работиш в консултантския сектор“ – подсмихна се един близък мой приятел, докато пихме по чаша кафе в края на дълъг петъчен работен ден. „Хората ти дават пари, само за да им казваш какво да правят.“ Да… наистина щеше да бъде прекрасно да бъда консултант по маркетинг в такъв утопичен свят. Всъщност, едва ли би имало човек на тази планета, който да откаже предложение за работа с толкова привлекателни условия, нали?

Сега обратно в реалността, която както обикновено е малко или много по-различна от представите на повечето от хората. Какво всъщност означава да бъдеш консултант? Предполага се, че с течение на времето си натрупал определено количество теоритични знания и достатъчно практично know-how в своята област, за да помагаш на останалите да постигнат успех.

Продаваш не просто знания и планове на бизнеса, но идеи и опит, които си натрупал, наблюдавайки успехите и неуспехите на предишните си клиенти. С други думи, предлагаш нещо ценно, което явно липсва на съответния бизнес, щом се е допитал до теб и твоето мнение. Но ето къде е тънката ирония в консултантската среда – за да бъде ценно, трябва да има кой да го оцени.

Ако няма безплатен обяд, защо толкова много го търсят?

У нас преобладава някакво странно разбиране, че знанията и помощта трябва да идват не възможно най-евтино, а възможно най-безплатно. Някъде по пътя си, българският бизнесмен е присвоил погрешната нагласа, че няма смисъл да заплаща на някакви си „експерти“ за каквото и да е, когато може криво-ляво да си го направи сам. Това е особено валидно в областите на маркетинга, рекламата и уеб разработката (или поне там имам най-много наблюдения).

Защо да плащам няколко хиляди на онези пичове, когато мога да седна, да прочета три дни как се правят страници с Web Page Maker и да си я създам сам? Защо да плащам на някакъв дизайнер за лого, когато мога да сваля генератор на лога и да си изобретя едно? Има ли въобще смисъл да се допитвам до маркетингов консултант, като от Google мога да намеря толкова много статии по темата?

Това са само част от пренебрежителните въпроси, които немалка част от представителите на родния бизнес си задават всеки път, когато се сблъскат с нуждата от нова инвестиция.

Има причина определени хора да предлагат определени услуги. Както и да подчертават факта в своето портфолио, че работят в дадена сфера от дадено количество години. Да, всеки може да влезе в търсачката на Google, да се образова безплатно за основите на маркетинга и рекламата – дори донякъде да се научи как да провежда рекламни кампании онлайн, без да пропилява парите си. Защото и в намирането на правилната цена за правилната аудитория също има майсторлък.

Но консултантите, така наречените експерти и действащите агенции ще ви предложат нещо повече. Ето защо цената им е по-висока, отколкото поредната електронна книга за тридесет долара, написана от прехвален пич със съмнително име, който ви обещава да станете милионер до пет дни след прочитане на книгата му, благодарение на уникалната му система за успех.

Безплатното понякога излиза скъпо

Можете да направите и самоделна бомба от информацията, достъпна в интернет. И тя може също така да ви гръмне в ръцете. По същия начин, безплатните услуги и лековатите решения понякога излизат значително по-скъпо, отколкото услугите на бизнес консултантите.

Това, че племенникът ви използва фейсбук по няколко часа на ден далеч не означава, че със същите лекота и професионализъм може да поддържа вашия фирмен фейсбук профил. Това, че онзи ваш приятел-автомонтьор е успял да си направи сайт сам, далеч не означава че ще успее да направи подходящ за фирмата ви сайт срещу каса бира и вашата добронамерена компания.

И ако сте от онези бизнесмени, които оценяват чуждите знания и заплащат подобаващо за чуждия труд, тогава ви поздравявам. Със сигурност ще постигнете много повече успехи с помощта, която сте потърсили.

Ако не сте – тогава, скъпи приятели, е време да се замислите. Не си залагайте капан със самоделна бомба, в която правите всичко сами. Рано или късно, ще останете без време, енергия и помощ, която сте могли да получите на много по-ранен етап от вашето развитие.Коментари

 1. Поли Козарова февруари 8th

  Comment Arrow

  В тази връзка, аз не съм фенка на т.н. „маркетинг с нулев бюджет“. По-скоро предлагам да говорим за нискобюджетен маркетинг, а и истината е, че този начин на маркетиране изисква висока компетентност. Нулев бюджет – нулев ефект…


 2. Христо февруари 8th

  Comment Arrow

  Много едностранчива статия. Аз много често попадам на фирми даже с име в бранша, които с много пари правят нулев ефект. За съжаление ми се случва често да си свърша работата сам, отколкото да се основавам на чужд опит. Така освен търговски и маркетингов опит придобих добри строителни, хотелиерски, ресторантьорски, правни и други умения именно от т.н. „Специалисти“.


 3. Димитър Николов февруари 8th

  Comment Arrow

  @ Христо също толкова едностранчив коментар 😉 Истината се намира някъде в средата между гледните ни точки – да наемеш кадърен консултант, но и да знаеш достатъчно, за да изискваш правилното от неговия труд.


 4. Пламен март 3rd

  Comment Arrow

  В България все още сме много назад за какво ли не. Камо ли за доверяване на специалист-консултант за нещо. И ако този специалист съветва да се харчат пари за нещо, което може да донесе нещо… направо си е мъка.

  Е, разбира се затова имат вина и някои псевдоспециалисти.

  Имам едно приятелче, разбира от правене на сайтове, банери, фейсбук и прочие. Но е малко малък – под 18. И като се свърже с него потенциален клиент, почват работа, всичко е наред. В много случаи, ако там някъде се разбере възрастта му и хората се отдръпват и спират работа. Как така той ще им прави нещата – някакво хлапе. Гледай мислене и чудо.


 5. Илиян Маринов април 8th

  Comment Arrow

  Да Поли права си така е, всичко е сбъркано в тази държава, плащаш, плащаш , а накрая се оказва, че въпросния „специалист“ , хал-хабер си няма от това за което се бие в гърдите. Получава сумата която иска, и се започва едно разтакаване, убеждаване колко добре си върши работата и извиване на ръце за още пари, независимо, че вече сте се договорили. Българския потребител е принуден да чете много и да разбира поне толкова, колкото „специалиста“ , за да бъде възможно най-малко измамен. Това се отнася за абсолютно всички сектори без изключение. Извинявам се за жаргонния език, но за съжаление това е истината от моя поглед. Примерите са много и съм го изпитал не един път.


 6. Поли Козарова април 8th

  Comment Arrow

  @ Илиян – само да вметна, че този пост е на моя съавтор Митко Николов 🙂 Българският потребител е много по-напреднал технически, отколкото потребителите в други страни, защото животът му на потребител е труден. Това е абсолютно вярно. Затова и летвата към консултантите е висока и те трябва да имат предвид, че ги гледа критично и знаещо око.


Твоето мнение

 • Аватар

  ТИ


Comment Arrow
За автора

Димитър Николов

Маркетинг консултант. Позитивно мислещ градивен човек, който обича да превръща идеите си в реалност. Съавтор на буркана.