Не революция, еволюция!

Болно ми е от това, което се случва в България. Хора, присвоили си правото да се наричат „български народ“ шестват с българското знаме по улиците и говорят вместо останалите. Опитват се не да постигнат нещо, а да разрушат всичко, което с труд сме постигнали  досега. А ние? Ние ги гледаме и мълчим…

Това не е народ, това е тълпа! Хора, които вилнеят из улиците без лидер, без цел и посока, не могат да говорят от името на всички ни. Не може да знаеш какво искаш да премахнеш, да отречеш, да унищожиш, а да не знаеш КАКВО искаш да стане и КАК да се случи? Нали това отличава човешкото общество от другите общества – наличието на разум и съвместното му прилагане.

Не искат високи сметки на тока. Не искат високи сметки на парното. Високи са таксите за образование. Не им плащат добре, за да си гледат бебетата… И аз съм в този живот, и аз имам семейство и професия, плащам сметки, данъци и такси, и аз знам цената на това да правиш нещата бавно и постепенно, ден след ден.

Но проблемът на тези хора не е само високата цена на тяхното собствено съществование. Те не знаят какво искат от себе си и не са наясно какво значи общество и държавност.

Тъй като живеем в 21 век и в човешко общество, и след двадесет и малко повече години на съзнателни лишения и последователни усилия най-сетне България се доближи с няколко крачки напред, в европейското семейство, където винаги й е било мястото, ние, нормалните българи, хората, които през всичките тези години работихме, плащахме данъци, гледахме деца и вложихме младостта и градивната си енергия тук, за да я има българската държава, нямаме право да мълчим.

Това не е начинът, по който трябва да продължим напред. Не това ни е нужно. Ние имаме своята интелигентност, градивност и позитивна енергия да продължим да съществуваме заедно по друг начин! Убедена съм в това!

Тези хора твърдят, че нищо не е постигнато през изминалите едва двадесет и три години след промените през 1989 година. Не, постигнато е страшно много! И ние сме длъжни да го знаем и да го казваме:

 • Успяхме най-сетне да се отървем от нискограмотната шайка наследници на партизани и техните ятаци, които яхнаха руската вълна броени дни преди злокобната дата 9ти септември и после доволно ни дърпаха конците почти 50 години!
 • Успяхме да изградим институции, които за разлика от източните и африканските страни, са действащи, макар и недостатъчно ефективни. Правителство и министерства, парламент, съд. Това са инструментите на една държава, това са символите на държавността днес.
 • Успяхме да следваме механизъм за честно периодично сменяне на управляващите. Да, честно. Никой не ни е фалшифицирал изборите, никой не ни е натрапвал управляващите. Това сме ние, които ги избираме. Няма 99.99%. Хора, не разбирате ли каква голяма промяна е това?
 • Успяхме да намерим незнайно откъде сили да възродим като птица феникс българското предприемачество! В България има, да има и работят много съвестно и последователно, много мотивирани индустриални и бизнесмени, които посветиха най-добрите си години, за да може България да има индустрия. А не планова соц-икономика, функционираща на разменен принцип, финансирана със заеми и недоносчета заводи, построени на места без никаква икономическа логика и пазарна перспектива!
 • Успяхме да въведем частен принцип и в образованието и с неистови усилия да въведем конкуренция и там. В България има вече доста частни училища, които работят като пчелички и трупат мед в главите и сърцета на децата ни. Освен това, в България има и много държавни университети и училища, в които се полагат огромни усилия да се работи и да се променя българското образование лека-полека.
 • Успяхме да направим градовете си чисти, след почти 20 години безметежно чупене и трошене. Вижте София, вижте другите големи градове. Те са чисти, с чудесно поддържани площи, те не изглеждат, те вече са европейски градове!
 • Успяхме да завъртим полека  и отново колелото на българското земеделие, винопроизводство, производство на чисти  плодове и зеленчуци. Възраждаме бавно традициите си в тази област. Та ние сме учили и австрийци, и унгарци, и турци, как се правят зеленчукови градини и сме изнасяли месо и продукти на животновъдството в цяла Османска империя… Изнасяли! А не разменяли, както в СИВ.
 • И никак не на последно място, тъй като сме нация многоетническа – успяхме да запазим добрите отношения между етносите в нацията. У нас все още и слава богу, няма значение дали си се родил българин, турчин, евреин, арменец или циганин, за да живееш достойно, да имаш своите личностни шансове и да се реализираш. И ние продължаваме взаимно да се уважаваме и да живеем съвместно въпреки противоречията си и различията си.

Моето мнение е, че това е страшно много в рамките на 23 години. То си има своята цена и ние всички я плащаме:

 • Да, заплатите ни са най-ниски в Европа. Но ние трябва да позволим на индустрията да се развива, да направим така, че бизнесът да е конкурентен, за да можем да взимаме добри заплати!
 • Да, високи са социалните ни осигуровки. За сметка на това не е много сигурно дали ще дочакаме пенсиите си и трябва да помагаме на родителите си – пенсионери.
 • Да, в здравеопазването има доста проблеми. Някои болни са ощетени и то много. Закриват се болници. Няма достатъчно млади лекари.
 • Да, съдът ни е бавен и все още не функционира достатъчно добре.

Има и други кусури и болки, вероятно. Но, хора! Затова си има механизми на управление, те са измислени от днешната форма на държавност и още няма друга измислена!

Има избори, има партии, има сдружения и има начин това, което не ни харесва и ни пречи да вървим напред заедно и поотделно и да се чувстваме уютно и в своята заедност, и в своята поотделност, да се променя!

Да, ние се нуждаем от интелигентна и разумна еволюция днес, не от революция. Нуждаем се от ЛИЧНОСТИ и съвместни техни РАЗУМНИ действия. Нуждаем се от разумни ЛИДЕРИ.

Казвам го с пълното право на човек, който е  бил на Орлов мост тогава, когато трябваше да бъде и винаги е казвал нещата, които е мислил. Чест им прави на Боян Юруков и Пламен Петров, че първи от нашето блогърско общество заговориха. Аз напълно ги подкрепям! А вие?

 Коментари

Все още няма коментари.

Твоето мнение

 • Аватар

  ТИ


Comment Arrow
За автора

Pavlina D. Kozarova

Pavlina has worked for 20+ years as marketing specialist and business development manager for several Bulgarian and international IT and consulting firms.