Студентите и предприемачеството

На 27 март с Жюстин Томс ще се срещнем със студенти от Софийския университет и ще си поговорим за предприемачеството. Освен това, ще представим на студентите своята съвместна книга „Основи на успешния бизнес. Тук и сега“.

В последно време все повече хора в България осъзнават, че без създаване на предприемаческа култура и среда за процъфтяване на предприемачеството много трудно ще ги стигнем не само американците и страните от челната петорка в ЕС, но и тези в средата.

И всички призиви на уличните протести ще си останат глас в пустиня, защото това, което всички искаме да потребяваме с достойнство и да има за всички, всъщност, не си го преразпределяме отнякъде, а си го създаваме. В бизнеса, като работим, сами, със собствените си ръце.

Каквито предприемачи си отгледаме, такъв ще бъде и бизнесът ни утре. В такава среда ще работим. Такива продукти ще произвеждаме и продаваме. И ще потребяваме не според колкото желаем, а според колкото успеем да си измислим, създадем, произведем и продадем. Досега друго по-успешно съчетание от демокрация и капитализъм никой в света не е успял да измисли…

И така, с Жюстин ще ни бъде интересно да научим, да поговорим и дори за поспорим със студентите за това:

 • Дали искат да правят професионална кариера в съществуващ бизнес или мислят за собствена фирма?
 • Какви идеи за start up имат?
 • Доколко това, което научават в университета, ще им помогне в основаването на бизнес? И какво още им е нужно?
 • Кои успешни предприемачи ги вдъхновяват?
 • Какво в  България ги притеснява да мислят за собствен бизнес?

Трима от студентите, които изпратят кратко есе на една от следните теми „Предприемач или служител?“ или „Моята start up идея“, ще получат безплатно копие от книгата „Основи на успешния бизнес. Тук и сега“ и възможност да публикуват свой авторски пост в блога „Маркетинг Буркан“.Очакваме есетата ви на е-мейл pkozarova@gmail.com до 26 март.

Освен това, всички участващи в срещата, ще могат да си закупят книгата с 20% отстъпка.

Очакваме ви в сряда, в зала 420 на Стопанския факултет на СУ, от 18:30 часа 🙂 До скоро!

 

 Коментари

 1. Ivan Petrov април 17th

  Comment Arrow

  Здравейте, аз съм студент последна година в икономически университет. Такава специалност съм, в която практическото обучение е засилено. Това е добре, сравнявайки с други колеги от различни специалности, тъй като се сблъскваме с различни проблеми. Въпреки това, според мен подготовката не е достатъчно пълноценна, по-скоро всеки студент сам се развива с различни и странични от учебни план дейности. Програмата само дава идея за развитие, а в днешно време да имаш идея е от основно значение не само за бизнес средата!


 2. Поли Козарова април 20th

  Comment Arrow

  Привет Иване! Има разстояние между това, което се учи в университета и нуждите на реалния бизнес, но аз не бих нарекла това проблем. Академичното образование е призвано да даде по-широка подготовка на студентите, отколкото са моментните нужди на една или две конкретни компании. Защото това е база за цял живот и един студент може да се реализира не само в бизнеса, но и като икономически анализатор, бизнес консултант, специалист в областта на икономиката в държавната администрация, преподавател или изследовател.

  Пряката връзка между следването и работата би трябвало да се създава по време на стажовете в бизнеса, а също и в проекти, които се реализират по задания на компании с участието на студенти. Така, без да се нарушава пълнотата и систематичността на академичното образование, ще се чува и гласа на бизнеса. И студентите ще разберат на практика що е бизнес и що е предприемачество…

  Успех!


Твоето мнение

 • Аватар

  ТИ


Comment Arrow
За автора

Pavlina D. Kozarova

Pavlina has worked for 20+ years as marketing specialist and business development manager in several Bulgarian and international IT and consulting firms. Her expertise is in the fields of project planning and management, business development, marketing & sales, innovation development and commercialization. Pavlina runs consultancy business with www.primavera88.com