Не правете като тях…

Как да сме по-добри от конкурентите си? Случвало ли ви се е да се огледате, да видите какво правят конкурентните ви и да се опитате да ги последвате? Грешка! Ако искате да сте пазарни лидери и да привличате нови клиенти като магнит, не правете като тях…

Преди доста години, когато бях начинаеща в маркетинг попрището, се притеснявах да анонсирам публично новите проекти, клиенти и идеи на компанията, за която работех. Страхувах се, че конкурентите ще ни копират или изпреварят. Тогава моят шеф ми каза „Поли, нали разбираш, че първият си е винаги пръв? Останалите просто се опитват да го догонят?“. Времето и опитът, който събирам с него, все повече ме убеждават в правотата на тези думи…

Да се опиташ да приличаш на конкурентите си може да е успешна стратегия, ако те са успешни. Ще се скриете в сянката на водещия и ще вървите по пътечката, която той е проправил. Няма нужда да ограмотявате първи пазара за предимството на нов продукт или услуга. Вероятно сделките ви ще се случват по-бързо. Вероятно, ако пазарът не е наситен, ще се ползвате дълго време от инерцията на търсенето.

Но няма да направите големия удар. Първите и най-интересни сделки няма да са за вас. Първият винаги ще го запомнят. Той ще е откривателят, носителят на ноу-хауто, знаещият, можещият. Негови ще са най-добрите референции. И най-голямата печалба.

Да се опитваш да копираш продукта на конкурентите си, значи да си се обрекъл да си последовател. И да търпиш всички минуси на тази позиция.

А да се опитваш да копираш маркетинговата им стратегия? Това вече е направо смешно…

Тъжно ми е като гледам как много фирми се опитват да използват по един и същи начин маркетингови инструменти за предлагане на подобни продукти. Предимството е винаги на първия. Колкото повече фирми правят подобни реклами, събития или фирмени блогове, толкова повече маркетингът губи своята вълшебна сила. Все по-трудно става да се привлече с едни и същи неща в маркетинга вниманието на новите клиенти.

Бъдете новатори в маркетинга. Мислете различно и правете нещата по различен начин. Нека вашето рекламно послание да е уникално. Не използвайте същите комуникационни канали като конкурентите си. Не правете маркетинговите си събития като тях. Ако те имат блог, направете активна и уникална страница във Фейсбук. Опитайте нещо ново, нещо различно, нещо само ваше си.

Можете да прилагате маркетингови трикове, използвани в други бизнеси, но никога – това, което използват конкурентите ви. Не правете като тях…

Измислете своята лилава крава. Нарисувайте своята единствена шарена зебра. Но никога не копирайте конкурентите си в маркетинга, ако искате вашите маркетингови стратегии да ви носят успех.

 Comments

Съжалявам, но коментарите са забранени.

За автора

Pavlina D. Kozarova

Pavlina has worked for 20+ years as marketing specialist and business development manager for several Bulgarian and international IT and consulting firms.