Не правете като тях…

Как да сме по-добри от конкурентите си? Случвало ли ви се е да се огледате, да видите какво правят конкурентните ви и да се опитате да ги последвате? Грешка! Ако искате да сте пазарни лидери и да привличате нови клиенти като магнит, не правете като тях…

Преди доста години, когато бях начинаеща в маркетинг попрището, се притеснявах да анонсирам публично новите проекти, клиенти и идеи на компанията, за която работех. Страхувах се, че конкурентите ще ни копират или изпреварят. Тогава моят шеф ми каза „Поли, нали разбираш, че първият си е винаги пръв? Останалите просто се опитват да го догонят?“. Времето и опитът, който събирам с него, все повече ме убеждават в правотата на тези думи…

Да се опиташ да приличаш на конкурентите си може да е успешна стратегия, ако те са успешни. Ще се скриете в сянката на водещия и ще вървите по пътечката, която той е проправил. Няма нужда да ограмотявате първи пазара за предимството на нов продукт или услуга. Вероятно сделките ви ще се случват по-бързо. Вероятно, ако пазарът не е наситен, ще се ползвате дълго време от инерцията на търсенето.

Но няма да направите големия удар. Първите и най-интересни сделки няма да са за вас. Първият винаги ще го запомнят. Той ще е откривателят, носителят на ноу-хауто, знаещият, можещият. Негови ще са най-добрите референции. И най-голямата печалба.

Да се опитваш да копираш продукта на конкурентите си, значи да си се обрекъл да си последовател. И да търпиш всички минуси на тази позиция.

А да се опитваш да копираш маркетинговата им стратегия? Това вече е направо смешно…

Тъжно ми е като гледам как много фирми се опитват да използват по един и същи начин маркетингови инструменти за предлагане на подобни продукти. Предимството е винаги на първия. Колкото повече фирми правят подобни реклами, събития или фирмени блогове, толкова повече маркетингът губи своята вълшебна сила. Все по-трудно става да се привлече с едни и същи неща в маркетинга вниманието на новите клиенти.

Бъдете новатори в маркетинга. Мислете различно и правете нещата по различен начин. Нека вашето рекламно послание да е уникално. Не използвайте същите комуникационни канали като конкурентите си. Не правете маркетинговите си събития като тях. Ако те имат блог, направете активна и уникална страница във Фейсбук. Опитайте нещо ново, нещо различно, нещо само ваше си.

Можете да прилагате маркетингови трикове, използвани в други бизнеси, но никога – това, което използват конкурентите ви. Не правете като тях…

Измислете своята лилава крава. Нарисувайте своята единствена шарена зебра. Но никога не копирайте конкурентите си в маркетинга, ако искате вашите маркетингови стратегии да ви носят успех.

 Коментари

 1. Радослав май 2nd

  Comment Arrow

  Здравейте,

  Поздравления за интересната статия! Написаното ме накара да се замисля, колко са важни детайлите в света на маркетинга.Точно както шарената зебра би се продавала добре защото е шарена (различна,нова)….. да тя пак е зебра, но е шарена. От реалния живот бих взел за пример ресторантите – „Събуей“. Макар да съществуват от средата на 60те години,световния си успех на най-бързо развиваща се верига ресторанти за бързо хранене дължат две неща – логото „eat fresh“ и точният исторически момент. Лично според мен те са си типична верига като: „Макдоналдс“, „КФС“,“Уендис“ и тнт, но в годините, когато е модерно да се говори за здравословно хранене, био, еко и всичко останало, това е перфектният продукт, съчетаващ в себе си бързо хранене и чиста съвест за един човек живеещ в забързана градска среда.Точно това ги прави шарена зебра и им позволява да заемат отворената нова ниша на пазара.На това мнение би бил редовният клиент на този ресторант, който би казал:“да наистина е ресторант за бързо хранене, но тук поне зеленчуците са свежи, по-полезно е :)“.


 2. Поли Козарова май 2nd

  Comment Arrow

  Радослав, благодаря за коментара! Наистина, в маркетинга две неща са много важни – смелостта да си различен и вниманието към детайлите. И без двете трудно се получава иновативен маркетинг, а именно това е маркетингът, който позволява на нови фирми да се позиционират на пазара с малко средства. Весели празници!


Твоето мнение

 • Аватар

  ТИ


Comment Arrow
За автора

Pavlina D. Kozarova

Pavlina has worked for 20+ years as marketing specialist and business development manager in several Bulgarian and international IT and consulting firms. Her expertise is in the fields of project planning and management, business development, marketing & sales, innovation development and commercialization. Pavlina runs consultancy business with www.primavera88.com