Клиентите, които участват

Все по-често си задавам въпроса къде се крие тайната на успешните продукти? И дали отговорът изненадващо не се крие в клиентите? И по-точно – в умението ни да се вслушваме в тях 🙂

Защо някои големи и известни фирми вдигат голям шум около новите си продукти, влагат много средства за рекламата и въвеждането им на пазара, а после неусетно или пък също толкова шумно продуктите им изчезват?

Защо други, по-малки компании, които не са толкова финансово мощни, успяват да създадат, развият и наложат на пазара успешни продукти и да ги превърнат в любими марки?

Струва ми се, че една от тайните е да привлечеш клиентите на своя страна, да ги направиш част от екипа, който създава продукта. Клиентите, които участват в създаването на продукта, чиито глас се чува и чиито идеи се влагат в продукта, са част от неговия пазарен успех.

Как да предизвикаме клиентите да участват в развитието на продукта? Как да ги мотивираме за такова поведение?

Има сигурно най-различни начини, зависи от изобретателността на компанията и нейното желание да общува с клиентите си.

Съвременните комуникации предлагат достатъчно възможности:

  • Откриване на гореща линия за отзиви на клиенти
  • Организиране на събития за настоящите клиенти – продуктови дни, семинари, обучения, състезания
  • Фирмен блог, в който активно се търси и се взема предвид мнението на клиентите
  • Фейсбук страница, в която диалогът с клиентите, не е самоцелното хвалене, а ежедневие
  • Допитвания и клиентски анкети.

Разбира се, че всеки клиент е ценен, дори и най-малкия, дори и най-стария. Но най-ценно и тежащо е мнението на успешните клиенти, които припознават работата с продукта ви като част от техния успех. Тези клиенти са ваш безценен маркетингов помощник. Обикновено те обичат да разказват за себе си, за компанията си, за постигнатите от тях резултати. Ако успеете деликатно да преплетете успеха им с вашия продукт, можете само приятно да се учудвате от последствията.

С най-активните клиенти трябва много внимателно и непрекъснато да се общува. Те са източник на ценни идеи за развитието на продукта ви. Можете да се изненадате, но понякога от клиентите можете да получите идеи, които едва ли ще хрумнат на вашия развоен екип или на вашите маркетингови специалисти.

Разбира се, че трябва да измислите подходящи стимули. Дали това ще е публичност за клиента, допълнителен PR, или някакви търговски отстъпки специално за него, зависи от вас. Но си заслужава да наградите клиентите, които участват в развитието на вашия продукт, нали?

Една от тайните на добрия продукт – активните клиенти. Открийте вашия начин да мотивирате клиентите да участват 🙂 Ще се радваме да споделите как правите това с нас.

 

 Comments

Съжалявам, но коментарите са забранени.

За автора

Pavlina D. Kozarova

Pavlina has worked for 20+ years as marketing specialist and business development manager for several Bulgarian and international IT and consulting firms.