Кога инвестицията в бизнес софтуер се връща?

Наскоро ми се наложи да изчислявам Return on Investment (ROI) на един от софтуерните продукти за управление на бизнеса, който предлагаме. Използвах американска методика, която не мереше възвръщаемостта на инвестицията по приходите, които ще се реализират благодарение на нея в бъдеще, а по реализираните спестявания и подобрената ефективност на служителите.

Стана ми тъжно, защото почти не мога да използвам тази методика, за да убедя български собственик или управител на фирма, за да инвестира в бизнес софтуер.

Кой у нас си купува бизнес софтуер, за да направи служителите си по-ефективни и да ги освободи от бумащината и излишната бюрокрация /да, време е да си признаем, че в българския бизнес те са факт/?

Всъщност, повечето от мениджърите у нас се надяват на пряка бърза възвръщаемост на инвестицията в нематериален актив. Независимо от това в какъв нематериален актив инвестира, ръководството очаква тази инвестиция незабавно да повиши и продажбите, и печалбите на компанията.

Мисля, че много малко са фирмите, които си дават сметка, че инвестицията не заработва от само себе си. Че тя дава резултат не само когато доставчикът си свърши добре и навреме работата, и не само когато софтуерът е първокласен и подходящ именно за целите, за които се закупува. А когато ръководството на фирмата знае:

 • какво иска да постигне с внедряването на бизнес софтуер,
 • какви цели си поставя с този проект,
 • какви ресурси е необходимо да задели, за да се изпълни успешно проекта,
 • как да осигури дългосрочно успешното използване на бизнес софтуера…

Това са само минимален набор предпоставки, минимум миниморум, както казваше един популярен в миналото руски писател-психолог. Всъщност, как ни трябват организационни психолози… Бизнесът не е само пари 🙁

Когато престанем да гледаме на бизнес софтуера като на вълшебна пръчица, с която един вълшебник вади от цилиндъра един заек, тогава нашите инвестиции в него ще се върнат. Така, както ИТ анализаторите и ИТ компаниите изчисляват и убеждават ИТ клиентите.

Без лична отговорност към начина, по който се подготвя и изпълнява един проект за въвеждане на бизнес софтуер в компанията, съществува пълният риск тази инвестиция да си остане просто на хартия или да бъде поредната неоправдана финансова транзакция…

Знам, че може да прозвучи обидно, но част от бизнес клиентите у нас се държат или като разглезени деца, или като нетърпящи мнение диктатори.

В първия случай те се страхуват да правят каквото и да е без помощта на фирмата-внедрител. Потребителите на бизнес софтуера непрекъснато звънят на служителите за поддръжка, оплакват се и търсят съвети и помощ и за най-елементарните неща. Преди да почетат или да помислят, те вече са разплакани…

Във втория случай потребителите, които имат затруднения със софтуера, тичат веднага при управителя на фирмата, а той, афектиран от това, че се губи много време за работа със софтуера, вместо да се работи по същество, сам вдига телефона на управителя на внедрителя и в кресчендо започва да сипе обвинения…

Ако искаме  с използването на бизнес софтуер да станем по-успешни и по-конкурентни в бизнеса, трябва да си дадем сметка за всичко, което сами в компанията трябва да правим ежедневно и мотивирано, за да се превърне това в реалност. Трябва да осъзнаем своята отговорност, а не да се държим като разглезени деца или всесилни диктатори. Тогава инвестицията в бизнес софтуер ще се изплати така, както ИТ анализаторите предвиждат.Коментари

 1. Пламен април 11th

  Comment Arrow

  Както и за много други неща, така и за софтуера ще се почне да се мисли повече с времето.

  По мои наблюдения всички по-сериозни фирми си имат някакъв софтуер, с който работят. А и вече има софтуерни решения за какво ли не за 100-на лв. Че и безплатни има с много орязани функции.

  Аз дори и не предполагах преди 4 години, когато фирмата ни стартира, че сега ще имаме софтуер за няколко хиляди лева. А сме малка компания. Представям си по-големите как биха работили без софтуер.


 2. Поли Козарова април 11th

  Comment Arrow

  Пламене, абсолютно прав си, че всеки уважаващ бизнеса си бизнесмен знае цената на информацията и се стреми да управлява възможно най-ефективно. Да се надяваме, че управлението с бизнес софтуер ще се превръща все повече в масова бизнес практика и у нас.


 3. Comment Arrow

  Един фирмен сайт, разглеждан като бизнес софтуер според мен също се подчинява на всички икономически закони, спрямо ROI. Ше ми се да прочета повече за това колко е нормално като време възвращаемостта при възможните различни видове фирмени сайтове – тип визитка, магазин и т.н


 4. Поли Козарова април 28th

  Comment Arrow

  Димитрина, добре дошла в Маркетинг Буркан. По принцип, изчисляването на възвръщаемостта на един бизнес софтуер може да се направи по два начина.

  Първият е преките приходи, които са реализирани в резултат от неговото използване. Това е предпочитаният подход у нас. Всеки иска да повиши продажбите благодарение на бизнес софтуера директно, което не винаги е възможно да са изчисли. В случая на е-магазин би трябвало да се калкулира началната инвестиция за пускането му, както и годишните разходи по поддръжката му – хостинг, заплащане на служител за актуализиране на информацията и др. И да се следи колко продажби за 1 година идват от поръчки през е-магазина, като стойност. Така може разбере реално за колко време ще се върне направената инвестиция.

  Вторият начин е да се анализират непреките ползи, настъпили в резултат от пускането на новия бизнес софтуер. Например, спестяване на средства за търговски персонал и складове, в случая с е-магазин.

  Успех!


 5. Comment Arrow

  Благодаря ти Поли за изчерпателният отговор. Скоро ни предстои откриване на фирмен клон в чужбина и блога ти ми беше много полезен – доста полезни неща научих като се позачетох.


 6. Поли Козарова април 29th

  Comment Arrow

  Ако имате нужда от помощ, пишете ми pkozarova@gmail.com


 7. Весо Манев юни 3rd

  Comment Arrow

  Работя в туристическа компания. При нас беше голям ужас за колежките когато въведоха CRM (customer relationship management). Беше им много трудно да преминат от екселските таблици към програмата CRM. Думите им сега са, че не са знаели как са работили без него. Улеснява ги страшно много и спестява време. Софтуера е направен да помага, вярно не всичкия е кадърно написан но трябва да се пробва. Всяка промяна изисква време и никои не я обича в организацията на работата, но трябва да се знае, че тя е за добро. Служителите ще поработят 2-3 месеца и чак тогава трябва да си кажат мнението. Аз съм за иновациите и новите програми, следя ги постоянно и гледам да се ограмотявам навреме.


 8. Поли Козарова юни 3rd

  Comment Arrow

  @ Весо, добре дошъл в блога! Все повече компании осъзнават нуждата и ползите от бизнес софтуер у нас, което е доказателство за нивото на бизнеса ни. Поздравления!


Твоето мнение

 • Аватар

  ТИ


Comment Arrow
За автора

Pavlina D. Kozarova

Pavlina has worked for 20+ years as marketing specialist and business development manager in several Bulgarian and international IT and consulting firms. Her expertise is in the fields of project planning and management, business development, marketing & sales, innovation development and commercialization. Pavlina runs consultancy business with www.primavera88.com