Ставам ли за маркетьор?

Вече от 12 години се занимавам с маркетинг и през цялото това време не престава да ме вълнува въпроса какъв човек трябва да е марктетьорът, за да бъде успешен?

Хайде да потърсим заедно истината…

Маркетьорът трябва да е новатор

За да въведеш и наложиш един нов продукт или услуга на пазара, е задължително да си различен. Как иначе ще те забележат?

За да маркетираш известни вече марки, трябва да си още по-изобретателен. Най-трудно се обръща внимание на нещо, което срещаш и чуваш ежедневно. Забелязали ли сте колко много си приличат рекламите на старите марки бира или прах за пране? Забелязали ли сте колко са подобни рекламните материали на конкурентните фирми?

Лесно е да се каже „маркетьорът трябва да мисли различно“, а е изключително трудно да се постигне. Същото е, както при художниците – не познавам някой наистина велик, който да не е рисувал страшно много копия на старите майстори. И чак след много години се забелязва неговият истински стил.

За да направиш нещо ново и отличаващо се като маркетьор, трябва да знаеш страшно много неща – теоритичните постановки, всичко за пазара, в който работиш, конкурентите на твоите продукти и услуги, как са постъпвали големите имена в маркетинга, какво правят в момента великите…

Това е огромен багаж, но без да си се „нагърбил с него“, ти много трудно ще успееш да направиш нещо наистина забелязващо се.

Маркетьорът трябва да е комуникатор

Успешният продукт е резултат от знанията и усилията на много хора – собствениците и управителите на компанията, хората, отговарящи за дизайна и разработката му, екипа по маркетинг, рекламните специалисти, с които работите…

Тези хора са понякога отчайващо различни. Ръководството иска продуктa да се пусне много бързо, а няма време да обясни своите виждaния. Затова пък, когато сте готови с първия вариант на каквото и да е било – прототип на продукта, идеи за промоционалната кампания,  дизайн на рекламните материали, най-честата оценка, която чувате е „Не става“. Екипът по проектиране и разработка на продукта обикновено е толкова зает и притиснат от технически въпроси и срокове, че няма никаква възможност да ви обърне внимание. Само гледат да приключите по-бързо разговора и клатят в съгласие глави. Рекламните специалисти винаги се отчайват от тъпите ви идеи за рекламни материали… Познато ли ви е?

Някой ви се кара, друг няма време, трети се цупи. А вие сте главният комуникатор на тази общност и отговаряте за успеха на общото ви начинание.

Интравертът не може да бъде маркетинг специалист. Хубаво е и да не сте прекалено емоционални. Не вземайте надълбоко междуличностите различия, това само ще ви натовари и навреди. И ако имате време – попрочетете нещо за комуникациите и управлението на конфликти. Ще ви бъде много полезно.

Маркетьорът трябва да е дяволски издържлив.

Защо ли ви го казвам изобщо?

Но аз съм работохолик по възпитание и природа, а сама не си представях колко много труд изисква един маркетингов проект. Не само умствен ангажимент, но и психическа и физическа устойчивост.

Спомнете си колко варианта сме отхвърлили, за да стигнем до някакво временно решение, което на сутринта ни се струва крайно неподходящо? Колко пъти сме се отчайвали и сме преработвали всичко отначало?

Купете си магарешко търпение, за да станете маркетьор.

Ако вие можете да измислите нещо ново в огромното и пренаситено маркетингово пространство, ако вие можете да го направите заедно с един куп съвсем различни хора (нарочно не казвам екип), ако вие сте издържливи като магаре, заповядайте в гилдията на маркетьорите!Коментари

  1. Comment Arrow

    По всичко личи, че основният проблем на маркетинг специалистите, както и на всички други творчески личности – поети, писатели, ландшафтни архитекти, сценаристи режисьори е наличието на достатъчно въображение в нужният момент.


Твоето мнение

  • Аватар

    ТИ


Comment Arrow
За автора

Pavlina D. Kozarova

Pavlina has worked for 20+ years as marketing specialist and business development manager in several Bulgarian and international IT and consulting firms. Her expertise is in the fields of project planning and management, business development, marketing & sales, innovation development and commercialization. Pavlina runs consultancy business with www.primavera88.com