Да продаваме повече с афилиейт програма

Драго ми е да ви представя Пламен Нанков – управител и основател на фирма „Пест Кеър“, която ни помага да направим домовете си по-чисти и уютни, като се бори вместо нас с домашните вредители. Познавам Пламен отдавна, в началото от коментарите му в блога. Винаги много точен и позитивен 🙂След това ме покани да му помогна за маркетинговата му стратегия и докато работехме заедно, с удоволствие открих, че знае за маркетинга почти толкова, колкото и самата аз.  Пламен е сред най-четящите за маркетинг и грамотно практикуващи маркетинг български бизнесмени, които познавам. Така че работата с него беше за мен истинско удоволствие!

Сега съм поканила Пламен по повод на новата му маркетингова инициатива – афилиейт партньорска програма. Проследих проекта още от идеята до пускането му и съм много щастлива да го поздравя като оглася в Буркана началото на програмата. Но… да му дам думата:

1. Пламене, разкажи ни за себе си и за фирмата?

Казвам се Пламен Нанков и съм управител на фирма Пест Кеър ООД. Тя работи и се развива в сферата на ДДД услугите. Унищожаваме вредители в домове, офиси, заведения, магазини и навсякъде другаде, където се сблъскваме с тях.

2. Как стигна до идеята да предложиш афилиейт програма за продуктите и услугите на фирма „Пест Кеър“?

През цялото си развитие Пест Кеър не е спирала да търси различни канали за привличане на нови клиенти и да разнообразява маркетинговия си микс. Афилиейт маркетинга отдавна е набрал популярност по света. В България също набира поддръжници и много компании опитват да работят в тази насока.

Взехме решението да разработим афилиейт програма след продължително проучване и планиране. Осъзнаваме, че поддръжката на такава програма, не е като да пуснеш 5 билборда на подходящи позиции. Нуждата от постоянен съпорт на афилиейтите задължава някой постоянно да й отделя време и енергия.

Разчитаме на програмата да популяризираме още повече Пест Кеър. В София сме достигнали добри позиции, но в страната има какво още да се желае.

3. Колко време ти отне планирането и осъществяването на идеята? Използва ли външна помощ или се справи със собствени сили?

Обмислянето на това решение, намирането на подходящия софтуер, неговото разучаване и подготовката на помощните материали ми отне повече от половин година.

В България няма много специалисти в тази сфера и се наложи много да чета и разглеждам други афилиейт програми. И все пак имаше хора, които ми помогнаха със съвети и насоки. Благодаря на всички тях и се надявам се да прочетат това интервю.

4. Разкажи ни подробности за самата програма.

В програмата има две основни кампании за продуктите от Пест Кеър Магазин и услугите, които предлагаме за унищожаване на вредители. В първата възнаграждаваме партньорите с 10%, а във втората с 12%.

Планираме в определени моменти да има специални кампании за някои от продуктите и услугите с по-високи комисионни.

5. Има ли нещо  по – различно в афилиейт програмата на Пест Кеър в сравнение с другите програми в България?

Доколкото знам, няма други афилиейт програми за услуги в България. Това само по себе си е уникално. Всеизвестно е, че най-добрата реклама е от уста на уста.

Афилиейт програмата на Пест Кеър предлага уникална възможност на партньорите да печелят комисионни без да разбират от сайтове. Всеки афилиейт разполага с промокодове.

Партньорите трябва само да ни препоръчат на човек, който има проблеми с вредители. Да му кажат и промокода. С негова помощ ще разберем кой афилиейт ни е препоръчал и ще го възнаградим. Клиентите ще казват рпомокода, защото той ще им дава отстъпка от редовните цени.

Радвам се, че мой познат ме изпревари и сам попита дали може да направи и разпечата няколко листовки за Пест Кеър с неговия промокод. След това ще ги разлепи из неговия квартал. Аз доразвих идеята и му предложих да направи визитки на Пест Кеър с неговия промокод и да ги дава на нуждаещи се от нашите услуги.

Разбира се, за да ни препоръчват смело партньорите трябва и да са уверени, че се грижим за клиентите си.

Искам да подчертая и многобразието от инструменти, които изготвяме за да помагаме на партньорите – банери, статии, е-книги, текстови линкове, промокодове.

6. Как смяташ да промотираш програмата?

Намирането на партньори за програмата е един от най-важните моменти. Както за съществуването на една компания са нужни клиенти, така и за съществуването на афилиейт програма са нужни афилиейти. Ще разчитам основно на форуми и блогове да разпространят афилиейт програмата на Пест Кеър. Това са местата, където уебмастърите прекарват много време.

За възможността на хора да печелят комисионни от програмата офлайн, ще трябва да се работи по друг начин.

 7. Какво очакваш да се промени в резултат от прилагането й?

На първо място очаквам Пест Кеър да увеличи броя клиенти и приходите си. На второ място очаквам засилване на бранда Пест Кеър. Не на последно мято се надявам да наложим стандарти за качествена афилиейт програма на българския пазар.

8. Според теб, достатъчно активни ли са българските фирми в онлайн маркетирането и какво ще ни помогне да продаваме повече през уеб?

Винаги има какво да се желае. И все пак има фирми, които са много активни онлайн. Други просто опитват, а трети не правят нищо. Логично големите компании отдавна отделят значителен ресурс от бюджета за Интернет.

Но възможностите за онлайн маркетинг са много и дават шанс и на малките фирми да бъдат активни. За тях дори е задължително.

Интернет се развива постоянно. Логично, за да сме успешни там, трябва да се развиваме и ние – собствениците на бизнеси, управителите и маркетинг екипите. Постоянно трябва да обогатяваме знанията си и да сме смели в експериментите и следване на целите.

Пожелаваме на Пест Кеър много нови клиенти, дошли през афилиейт програмата 🙂

 Коментари

Все още няма коментари.

Твоето мнение

  • Аватар

    ТИ


Comment Arrow
За автора

Pavlina D. Kozarova

Pavlina has worked for 20+ years as marketing specialist and business development manager for several Bulgarian and international IT and consulting firms.