История и тенденции на мобилния маркетинг

Мобилният маркетинг се превърна в много мощен инструмент на умелите маркетингови специалисти и бизнеса. Но как започна всичко това? Какво го направи наистина толкова популярен? До колко наистина е полезен за бизнеса, а за потребителите?

Нека първо да разкажем малко история.

През далечната вече 1973 г. бил изобретен първият мобилен телефон. Той бил изобретен от Мартин Купър, който по това време ръководел комуникационния отдел в  Моторола. Той също остава в историята като основоположник на безжичните комуникации.  Цели двадесет години след това понятието „Мобилен Маркетинг“ не било известно на света.

През 1992 г. първото текстово съобщение било изпратено от Нийл Папуърт от своя компютър към мобилния телефон на Ричард Джарвис.

1993 е годината, когато първият мобилен телефон с възможности за изпращане и получаване на текстови съобщения видял бял свят.

През 2003 г. първата търговска мобилна SMS услуга била стартирана и били въведени кратки кодове за използване за целите на маркетинга с текстови съобщения.

През 2005 г. водещите марки като Nike и Pontiac стартирали SMS кампании.

През 2007 г. SMS потребителите по целия свят са вече 2.4 милиарда.

През същата тази 2007 г. средния брой на изпратени текстови съобщения на човек на месечна база в САЩ достигат 218, което е повече от средния брой на телефонни разговори 213 на месец.

През 2010 г. QR кодове започват да се използват в мобилния маркетинг.

През 2011 г.  от всички мобилни потребители в САЩ 40% споделят, че сърфират в интернет от мобилните си устройства по-често от персонален компютър. През същата година, платформите за мобилен маркетинг  прерастват в индустрия възлизаща на 14 милиарда щатски.

След тази интересна и своеобразна историческа разходка нека видим какво да очакваме през 2013 година.

Според MediaPost През 2013 г. мобилният ще се нареди като маркетингов канал за много търговци и маркетинг специалисти веднага  след  телевизията, вестниците и други медии. Amazon ще пусне доставки в същия ден навсякъде, което означава, че можете да си купите всичко направо от телефона ви  докато сте навън и да Ви го доставят преди да се върнете в дома си. Това е чудесно за импулсивното пазаруване. Потребителите прекарват голяма част от време със своите устройства, което пък е прекрасно предимство за мобилни търговци.

Според доклад на Walker Sands трафика от мобилните устройства е нараснал с 84% през изминалата 2012 в сравнение с 2011 година.

За всички, дори и неспециалисти става ясно, че мобилния маркетинг ще играе все по-важна роля в маркетинговите стратегии на бизнеса.

С други думи, ако бизнеса ви не мобилен вие вече губите продажби.

А какви са предимствата на мобилния маркетинг за потребителите?

На първо място, там е налице по-непосредствена връзка. Потребителите ще получават информацията, която поискат по-бързо, а тя ще е насочена само към това, което ги интересува, за разлика от средствата за масово осведомяване, които имат подход на заливане с ненужна информация и реклами. Също така това дава на потребителите лесен достъп до изгодни сделки или събития, както и удобен начин да се откажете и да не получавате такава информация. Всеки е в състояние да използва купоните за намаления само чрез показване на телефоните си. Също така цялата информация, която им е необходима за различни събития е точно там – на мобилните им телефони.

Мобилният маркетинг е много полезен и за бизнеса, ето някои от неговите преимущества:

Постигане на по-широка аудитория за своя бизнес

Много по-висок процент на отворени и прочетени съобщения, послания

Повишена лоялност към марката

Увеличаване на т.н. пешеходен трафик и увеличаване на продажбите

Висока ангажираност на аудиторията и задържане на вниманието им марката

Ами това е за сега. Направихме интересна разходка назад в историята, разкрих ви какво предстои съвсем скоро. Надявам се да намерите материала интересен и разбира се очаквам вашите мнения и коментари.

 

 Коментари

Все още няма коментари.

Твоето мнение

  • Аватар

    ТИ


Comment Arrow
За автора

Pavlina D. Kozarova

Pavlina has worked for 20+ years as marketing specialist and business development manager for several Bulgarian and international IT and consulting firms.