Anything analysis

Има хора, които откровено не разбираме, но харесваме от пръв поглед. Рядко се срещат, но веднъж попаднал на такъв човек, имаш чувството, че мозъкът ти е дал на късо. Слушаме ги или четем за тях и си мислим – „Това никога нямаше да ми хрумне, но ми се струва ужасно интересно… Освен пък  и аз да пробвам.” Да попаднеш да такъв човек те кара да се променяш и развиваш. Дори само да те накара да се замислиш над живота и над нещата, които приемаш за даденост, си е струвало да го срещнеш.

Един такъв човек е Дерек Сивърс, на когото може да сте попадали в YouTube или на TED.com. Нисичък, гологлав и страхотно лъчезарен. Веднага си казваш „Този човек е много щастлив или нещо му хлопа”. Попаднах на книгата му, която признавам привлече вниманието ми с абсурдната си корица: дете, което се е заровило в пясъка и от него се подава само главата му. Без заглавие, без автор, даже стои малко плащешо, докато разбереш, че и долната част от детето е някъде там. Занимавайки се с маркетинг, тази корица директно влезе в моя топ 3 на най-ужасните начини да промотираш книгата си.

Корицата обаче беше сигналната лампичка, че този човек за добро или лошо е силно out-of-the-box. Толкова „out”, че не помни къде е останала кутията. Оказа се, че това не му пречи да е гениален и много успешен. Дерек Сивърс цял живот иска да стане професионален музикант, но съдбата така и не му позволява. В търсене на начин да издава и промотира музиката си, отхвърлен от всички звукозаписни компании, Дерек не се отчайва. Решава, че щом никой не иска да му помогне, сам ще продава музиката си. Научава се да програмира (поради липса на пари за програмист), създава уебсайта CDBaby.com, на който качва албумите си, слага BUY NOW бутон и така започва всичко. Всичко това по времето, когато PayPal е бил само идея в зареяния поглед на някое хлапе от Силициевата долина. Скоро и негови приятели независими музиканти научават за сайта и го моля да добави музиката им. Дерек го прави само като услуга. CDBaby.com започва да привлича все повече независими музиканти и все повече купувачи. Бързото му развитие обаче плаши Сивърс, който иска да е музикант, а сайтът е само начин за него да достига до хората. За да качва на CDBaby албумите на познати и непознати, той въвежда такса (останала същата години напред), но и това не ги отказва. В крайна сметка Дерек осъзнава, че това ще е неговият принос към музикалния свят и се отдава на бизнеса. Десетина години по-късно, след като решава, че е извлякъл максимума от CDbaby, Сивърс продава компанията за $ 22 млн. Избира по-ниската оферта, защото купувачът обещава да запази бизнес модела и фокусът върху музикантите. Парите от продажбата на CDBaby отиват в фонд, подпомагащ деца-музиканти, а за себе си Дерек оставя само скромна месечна издръжка, която да му позволи да живее спокойно, да пътува и да търси нови бизнес авантюри. Защото според него парите не те правят щастлив, нито ти трябват пари, за да започнеш нов бизнес.

Ще ви впечатли не толкова поредният бизнес успех – такива сме виждали много. По-скоро ще ви грабне стремежът на този бизнес да помага на обикновените музиканти напук на пазарните правила :

  • без реклами и банери на сайта – само онова, от което клиентите имат нужда
  • без професионалната музика на големите лейбъли. Те си имат своите сайтове и магазини, CDbaby e за недооценените независими музиканти.
  • без излишно разрастване, въпреки десетките опити на разни бизнесмени да купят част от компанията, да я кредитират, да я рекламират и т.н.

На въпросът на поредния инвеститор „Как така не искате парите ни – нямате ли желание да се разраствате и развивате?”, Сивърс отговаря: „Не, харесвам бизнесът си малък. Аз съм доволен, имам достатъчно пари в сметката си, за да живея добре. Клиентите ми са доволни. Защо да се разраствам?”

Ето само няколко от простите правила на успеха на Дерек Сивърс, които ще откриете в книгата. Вижте клипчетата в дъното на страницата

http://sivers.org/a

 Коментари

Все още няма коментари.

Твоето мнение

  • Аватар

    ТИ


Comment Arrow
За автора

Димитър Миланов

Маркетинг специалист с интереси в областта на мениджмънта, интернет, спорта, музиката и Далечният Изток. Завършва магистратура по бизнес администрация с профил по маркетинг в НБУ.