Вдъхновение и адски много работа

Да си публична личност е странно. Пишат ти всякакви хора, доверяват ти се, предизвикват те, спорят с теб. Защото споделяш кой си и какво мислиш. Така и при мен. Много млади хора ми изпращат задъхани, накъсани, нахъсани мейлове. В тях споделят, че маркетингът е точно това, което искат – вдъхновение, свобода, креативност. Дали?

Аз самата се паля от точно тези неща в маркетинга. Да, в него има необходимите за мен дози вдъхновение, свобода и креативност. Всеки клиент е различен. Всеки ден е различен. Работиш с много хора. Пътуваш много, общуваш много. За хора екстраверти, които не се уморяват от общуването и хора, които не се плашат от промени и предизвикателства, маркетингът е едно възможно добро поприще.

Но аз съм минала през много, много тежки моменти, докато работя като маркетьор. Пиша го съвсем отговорно. Аз съм много открит човек и не се притеснявам да казвам, когато ми е трудно или когато греша.

Кога е трудно ли? Защо може да е  трудно на един маркетьор в България? Причините са много.

Ако работиш в малка и средна българска компания, обикновено тя има мнооого ограничен бюджет за маркетинг. Тогава ти с много малко средства трябва да можеш да правиш чудеса. Всеки ден. Защото шефовете ти очакват от теб резултати, а не обяснения и мрънкане, че парите са малко. Малкото средства означават много труд. Не само изобретателност. С много лични усилия и комуникации ти трябва да преодолееш ограниченията на малкия бюджет. Освен това, в малкия бизнес ти си всичко. Ти си рекламната си агенция, измисляш си рекламите и често сам си ги правиш на PhotoShop. Ти си дизайнера и програмиста на уеб страницата си – просто няма пари за тези неща. Ти я поддържаш, ти я обновяваш. Често не правиш само маркетинг, а и продажби. Тичаш по клиенти, обясняваш на колеги защо продуктите на фирмата трябва да са по-добри, по-красиви, по-евтини…

Ако работиш в голяма компания в България, тя обикновено е представителство на международна компания. Кой ми говори за креативност на маркетьорите там? Да дойде да ми се похвали. Ако някой си представя, че в такава компания няма правила и няма да спазва правилата, не му пожелавам изобщо да кандидатства за работа. А съвсем не му пожелавам да го вземат на работа. Защото здравата ще се опари. Там се работи по волята на маркетинг екипи, които се намират на други континенти. Рекламните кампании са замислят и изпълняват глобално. Всички текстове, внушения и детайли са предварително уточнени. Тук маркетинг отделът превежда и „локализира“ идеите за българския пазар. Който, да си припомним, не е много интересен за глобалните компании. Защото е страшно малък като приходи, те са тук за да демонстрират надмощие над конкурентите си и присъствие в региона. Когато настъпи кризисен период, обикновено се изтеглят оттук много бързо. Или драстично свиват операциите си. Вдъхновение? Креативност?

Ако работиш в маркетингова агенция, тя е или представителство на голям бренд или българска. Големите имена имат големи правила. Спазваш ги. Следваш ги. Намираш си начин непрекъснато да си вдъхновен. Разбираш как се правят нещата в големия бизнес. Как?  С много, много труд. Със спазване на правилата. Ако агенцията е българска, отново няма как да мине без труд и правила.

Така че, млади хора, съжалявам, ако ви разочаровам. Но не искам да ви лъжа. Не очаквайте бели пътеки, застлани с рози. Маркетингът е вдъхновение и креативност, заслужени с адски много работа. Ако след нея ви остане сила за подобни неща.

Още по темата в Маркетинг Буркан:

 Коментари

Все още няма коментари.

Твоето мнение

  • Аватар

    ТИ


Comment Arrow
За автора

Pavlina D. Kozarova

Pavlina has worked for 20+ years as marketing specialist and business development manager for several Bulgarian and international IT and consulting firms.