Забравете за копи-пейстинга, заложете на копирайтинга

Клиентите, защото всеки бизнес работи за тях, обичат уникалното – това, което ще ги отличи от другите. Дори и да купуваме еднакви неща, в повечето от тях правим промени, които само на нас ни харесват и ги правим различни. Например смартфон, велосипед, обзавеждане по поръчка…

Google също обича уникалните, а не тези, които искат да приличат на другите. Обича тези, които се открояват, които се стараят да бъдат полезни и да предложат високо качество, а не безполезно количество.

Какво означава да сте уникални в интернет? Уникалните в уеб пространството имат собствен стил, разпознаваем уебсайт, авторски текстове, подбрани изображения с уредени авторски права, верни последователи и приятели. Те не разчитат на копи-пейст похватите, които години наред вършеха чудеса, но и отблъскваха аудиторията. Те СЪЗДАВАТ!

Като една четяща текстове машина, за Google най-важни са неповтарящите се текстове. Супер търсачката не толерира тези, които се стремят да „напълнят” сайта си с каквото им падне, а тези, които „влагат себе си” в текстовете.

Ето защо авторското съдържание става все по-ценен ресурс, на който обръщат внимание все повече бизнеси, предприемачи, собственици и администратори на е-магазини. Копирайтърските услуги до скоро бяха подценявани и непопулярни, но това се променя все по-осезаемо. Копирайтърите стават все по-търсени специалисти, които да помагат на бизнеса.

Хората, които пишат авторско съдържание за рекламни материали, се наричат копирайтъри. Тези от тях, които подпомагат по-доброто класиране на даден сайт в резултатите на гугъл, са SEO копирайтъри.

Имайки предвид резултатите, които трябва да постигнат копирайтърите, като част от SEO и маркетинговия екип, те трябва да са не само високо грамотни, с богата обща култура, с отлични писателски умения, с които могат да завладеят аудиторията, но и да могат да пишат такива текстове, с които да продават! Това различава копирайтърите от писателите, поетите, блогърите, административния персонал на фирмата (на когото понякога се възлага отговорната задача да напише ей там няколко реда!). Копирайтърските умения не се срещат у всеки, попаднал пред клавиатура. Напротив, те се придобиват с много четене, анализиране на чужди копирайтърски текстове, проучване на фирмената култура, политика и продукти (понякога на цели отрасли), изучаване на SEO похвати и правила, на маркетингови и рекламни техники…

В заключение искам да обобщя, че:

 • Гугъл обича качествени, уникални, авторски текстове;
 • текстове, на практика, може да пише всеки, но не всеки може да пише текстове, които продават;
 • копирайтинг услугите са ценни и подходящи за всеки бизнес, за който може да се каже нещо (а такъв бизнес, за който не може – няма);
 • копирайтърите не са писатели, които просто създават интересни текстове, а професионалисти, които създават call-to-action текстове.

Затова, не се колебайте да се доверите на професионален копирайтър за вашите текстове, с които да станете успешни!Коментари

 1. Поли Козарова август 8th

  Comment Arrow

  Добре дошла в Буркана, Силве! Да кажем, че се познаваме отдавна – когато имаше смелостта да направиш най-страхотния brain storming на читателството на блога.

  Успех в бизнеса и те чакаме отново с авторска публикация 🙂


 2. Силва Форест август 8th

  Comment Arrow

  Благодаря за топлото посрещане, Поли. Радвам се, че познавам открит и прекрасен човек като теб!
  Надявам се това, което съм споделила, да е полезно поне на един човек – значи, че не е било напразно.

  Ще се радвам на мнения и градивна критика от читателите на http://marketingburkan.com. 🙂


 3. Поли Козарова август 8th

  Comment Arrow

  Вместо критика – подкрепа, както обикновено в Буркана 🙂 Копирайтингът е начин да бъдем уникални в интернет, основно конкурентно предимство в маркетинга.


 4. Калоян Петков август 9th

  Comment Arrow

  Силвето е супер копирайтър, мога да засвидетелствам лично от опит. Ползваме и услугите и сме много доволни от резултатите.


 5. Силва Форест август 11th

  Comment Arrow

  Еее, Кало, много ти благодаря за оценката! За мен е удоволствие да работя за вас! 🙂


 6. Поли Козарова август 11th

  Comment Arrow

  Хубаво е, че и в България, учейки се да бъдем себе си, задълбочаваме уменията си да правим това, в което сме най-добри и да работим заедно с другите. Успех и на двама ви 🙂


 7. Adnan Rasim август 25th

  Comment Arrow

  Браво за прекрасния гуест пост, но малко не съм съгласен с тази част:

  „Kопирайтърите, като част от SEO и маркетинговия екип, те трябва да са не само високо грамотни, с богата обща култура, с отлични писателски умения, с които могат да завладеят аудиторията, но и да могат да пишат такива текстове, с които да продават! Това различава копирайтърите от писателите, поетите, блогърите“.

  Не отричам, че това целта и задачата на SEO копирайт-а, но не разбирам защо блогър-а да не може да пише хубави и увлекателни текстове, които грабват вниманието и продават? Примерно аз благодарение на е-книгата си за продавалник, още първата седмица събрах 200 абонамента и много похвали. Същото се отнася и за книгите. Книги все още се четат, аз също чета и си купувам книги. Според моите наблюдения блогърите също са продавали услуги в блога си, както и писателите продват своите книги, по-точно пишат интересно за да купува народа.

  Иначе други забелешки нямам към статията ти. Успех в бъдещите ти начинания! 🙂


 8. Поли Козарова август 25th

  Comment Arrow

  Привет, Аднан и добре дошъл в блога! Май за първи път се отбиваш?

  Аз също мисля, че има блогъри, които имат знания и култура да бъдат копирайтъри. Но… те са около 4-10% от всички. Защото не са само уменията да се изразяваш и да пишеш добре.

  Виж, тук има нещо малко по въпроса за разликата 🙂

  http://silvaforest.net/2013/08/poli-kozarova-vinagi-imam-nastroenie-za-pisane/


Твоето мнение

 • Аватар

  ТИ


Comment Arrow
За автора

Силва Форест

Силва Илиева - Форест се занимава с интернет маркетинг от 2004 г., а към копирайтинга се пренасочна през 2012 г. Създава фирмата Си Форест ЕООД (http://siforest.eu), за да работи за себе си. Завършила е информатика и маркетинг. Живее във Варна.