Офисът – уютен, мотивиращ или…

Все по-често си мечтая да работя в офис, където да се чувствам самата себе си. Уморена от почти 25 години изтрайване в работна среда, сътворена от други, вече искам да сътворя по собствен начин работната си среда. Собствена. Моя.

Спомени от местата, където съм работила

Малки стаички с огромни соц-бюра, очукани и прашни.

Неполивани от 100 века цветя в ъглите, посадени от бабата на днешната чистачка. Отново прашни, с вид на препарирани.

Струпани купчини с папки и документи от 100 века. Няма кой да ги подреди, да извхърли ненужното, да остави само актуалното. Ако го направиш, изглеждаш глупак в очите на колегите.

Кубинска кафеварка и малък котлон с диаметър 15 см и опасно оголен шнур. Зарежда се от новодошлите. Кафето се пие два пъти дневно, по един час. Съчетава се с вестници и клюки от кулоарите на организацията.

Мръсни стъкла, закривани от разкривени щори или още по-просто – хартия, залепена със скоч.

Допотопни телефонни централи. Печати. Преспапиета.

Ужасни, ожулени шкафове с плъзгащи се нагоре надолу врати. Побрали архивите на света.

Отвсякъде духа. От прозореца, от вратите, под тях и около тях. Вятър навява вода или сняг върху принтера ми, взависимост от сезона.

Опит за модернизиране – претенционзни работни кабинети, които шефовете показват на чужденците с гордост и умиление. А те ги оглеждат с ужас. Свръхмодерната офис машина е поставена обаче в коридора. За да наблюдава секретарката разхода на хартия…

Опит за модернизиране – градинка с богата екзотична зеленина, по проект на ландшафтен дизайнер. Стои пред офиса, за да се демонстрира на чужденците. Оградена с оградка. Единствената пейка е без облегалка, разположена на най-горещото слънце. За да не си губят времето в седене служителите…

Друг опит за модернизиране – отворен офис спейс. 24 човека в общо пространство с размери на малък апартамент. Таванът е с 40 см по-нисък от норматива. Първото, което виждаш, когато влизаш в офиса, е отворената врата на тоалетната… Интериорното решение, съчетано с културата на служителите, води до умопомрачителен аромат…

 

Спомени от бъдещето

Най-добрите работни среди в света. Преобладавашо ИТ компании. Сред тях – SAS Institute, Google, NetApp, Microsoft, Intel, Cicso…

Детски градини за децата на служителите.

Места за отдих се редуват с работните помещения.

Работните помещения не приличат на работни помещения.

Докато мислиш върху проекта си или го обсъждаш с колегата, можеш да поиграеш тенис или да поплуваш.

Кафе, напитки, вода.

И много, много зеленина. Зелено. Успокоява. Зарежда. Дава енергия…

Офис, в който работиш с удоволствие. Не поглеждаш часовника с нетърпение. Имаш настроение и кондиция за това, заради което си там – работата.

Защо бъдещето не се случва у нас?

Толкова ли е беден нашият бизнес? Или собствениците му са духовно бедни?

Три мерцедеса по-скъпи ли са от освежаване на офиса?

Нямаме ли интериорни дизайнери, които могат да предложат добри решения? Или поне да провокират бизнеса да мисли в тази посока?

В правата на служителите не влиза ли да дишат по-добре, да почиват отвреме навреме? Да не се тревожат за децата си, ако работят повече часове? Да имат достъп до прясна вода и свеж въздух? Да имат причини за вдъхновение и работен заряд?

И какво правят профсъюзите, освен да заседават с правителството и да се уговарят с някого зад кулисите? Трябва ли да има профсъюзи в страна като България, изобщо?!

Трябва ли да си Google, за да се опиташ да направиш работната среда уютна и мотивираща?

Само Google ли може да си го позволи?

Тъжни въпроси, с още по-тъжни отговори…

 Тук можете да прочетете за 100-те най-добри компании, в които можете да работите.

 Коментари

 1. елза калоянова септември 8th

  Comment Arrow

  ех, полче, искрено ти го пожелавам!
  точно днес, когато започвам работа в изцяло сътворена от мен среда 🙂
  кефих се днес на една компания и може би отговори на част от въпросите ти са при тях: „Work, we believe, needs to be fun, educational and something that makes you so excited that you jump out of bed each morning. So screw the traditional 9-to-5 job. Instead, get paid to play, create, learn and grow. It’s like being a child again. But with a salary.“
  виж ги:
  http://www.mindvalley.com/careers


 2. Поли Козарова септември 9th

  Comment Arrow

  Елзи, благодаря ти от сърце!

  Както обикновено, енергията тече и в двете посоки – тъкмо си мислех вчера как сте.

  Пожелавам ти да развихриш и реализираш най-доброто от себе си, за себе си и за другите, на които помагаш, в новата среда. А в скоро време се надявам и да ти погостувам в нея 🙂


 3. Стефан Русев септември 11th

  Comment Arrow

  Защо бъдещето не се случва у нас?
  Поли много интересна тема си започнала.

  И аз съм работил в подобни офиси. Дори си спомням в една фирма бях търговски представител, бяхме 5 човека и използвахме един компютър, пред който имаше 2 стола, а компа беше в коридора откъдето всички минават. И това беше отдела, на който разчитаха да привлича клиенти и да увеличи пазарния дял.

  Според мен причината, е че у нас буквално се вярва, че се печели от служителите. От техните заплати, осигуровки, командировки, бонуси, обстановка за работа, болнични и т.н. Колкото по-малко платиш за тези неща, толкова повече ще спечелиш. И така..

  Някъде бях чел в блоговете за шеф, който кара нов ягуар, а продавачките му в магазина са с 300 лв заплата.

  Има изключения, но те са много малко. Като изпратим оферта за запитване за дизайн на офис обикновенно получаваме отговор, че за тази сума ще си купят всички мебели и сами ще си обзаведат офиса.

  Бизнесът е доста закостенял. Много подобни офиси съм гледал, почти всички са на ИТ фирми, рекламни агенции, архитектурни студио и тук таме някои друг. Като цяло различните фирми, които разчитат изцяло на ума и мисленето на своите служители инвестират в офис интериори. А у нас се цели автоматизиарне на работата: по-малко мислене, повече направи това и това, за да не си зависим от служителите и да можеш винаги да го смениш.

  Най-често изключенията в БГ офисите са представитерлства на чужди фирми…

  Иначе дизайнели има много добри, наистина много добри и те не са малко..


 4. Поли Козарова септември 11th

  Comment Arrow

  Привет Стефо, не си се отбивал отдавна 🙂 Знаех си, че постът ще те провокира.

  Изглежда, че докато се лекувах няколко месеца и престоявах повече навън и у дома, съм се поразглезила. Та сега тези неща отново ме впечатляват…

  Има много бизнес в тази област в България и тепърва ще се развиват нещата. Убедена съм, това е следващата мода. Нали знаеш, като с обувките на самотния тропически остров. Въпросът е кой ще продаде пръв на босите туземци 🙂

  Дерзай, подкрепям те морално. Първите, които ще се позиционират, ще спечелят най-много.

  А останалите… чакаме с нетърпение резултатите от вашия труд 🙂 🙂


 5. Стефан Русев септември 11th

  Comment Arrow

  Ето какво е разглезване: Фитнесът ми е много далече. Ако бяха направили зала в нашия корпус, щях да ходя. Не ми се ходи 100 метра до другата сграда. Ето и други нечовешки условия, които търпят в G:
  http://seoptimizacia.com/nechoveshki-usloviya-rabota-google.seo

  има добри интериори на подобни офиси, но не всяка компания има толкова много служители и нужда от толкова пространство. И по-малко да е пространството за 10 човека (и по-малко) ако ръководителите искат да съзаддът добра атмосфера и уютно място за работа – то ще се получи. Въпрос на мислене..


 6. Мариана юли 5th

  Comment Arrow

  шеф, който кара нов ягуар, а продавачките му в магазина са с 300 лв заплата…..за съжаление не съм чела за това а го виждам всекидневно в цял град цяла Бг………..а такива творци има у нас……….защо настоящето не се случва у нас


 7. jseven юли 29th

  Comment Arrow

  За съжаление шефовете тук не осъзнават, че трябва да вложат колкото е необходимо, за да изкарат по – дълго време като работодатели, защото персонала може да издигне фирмата, но и да я срине.


Твоето мнение

 • Аватар

  ТИ


Comment Arrow
За автора

Pavlina D. Kozarova

Pavlina has worked for 20+ years as marketing specialist and business development manager in several Bulgarian and international IT and consulting firms. Her expertise is in the fields of project planning and management, business development, marketing & sales, innovation development and commercialization. Pavlina runs consultancy business with www.primavera88.com