Офис със собствено излъчване

Днес отново в Маркетинг Буркан ни гостува нашият приятел и колега – Стефан Русев. Вдъхновен от нас за собствен маркетинг блог, изключително вдъхновяващ маркетьор и чудесен човек. Със Стефан си говорим за нещо много важно в маркетинга (да, именно там) – излъчването на нашия офис.

1. Уютен, съвременно обзаведен офис със собствен облик и излъчване – това мечта на служителите ли е все още?

Мисля, че да. Почти целия ден прекарваме в офиса и обстановката в него ни оказва много голямо влияние. Ако е приятна, уютна и не ни липсват елементарните удобства, за да работим, тогава със сигурност ще ходим на работа с по-голямо желание. Важно е как се чувстваме в офиса, защото това влияе и на работоспособността ни. За съжаление добре обзаведените офиси са рядкост в България и затова все още това е мечта за много голяма част от служителите. Дори бъдещите служители си правят изводи от хубавия интериор в офиса за качеството на фирмата.

Интериорът в офиса е много показателен за една фирма и нейната философия.

2. Какво според теб може да мотивира собствениците на бизнеса да инвестират в интериорен дизайн?

Вярвам, че ако собствениците осъзнаят, че интериора в офиса е мощно средство за маркетинг и мотивация на техните служители ще спрат да го подценяват.

Доста е говорено за влиянието на интериора върху мотивацията на хората, които работят в него, затова искам да обърнем внимание на интериора като част от маркетинг стратегията. Всяка фирма има определена философия, имидж и начин на работа, а задачата на маркетинга е да разпространи тези фирмени послание до клиентите. Интериорът трябва да отразява фирмените цветове, марката, фирмената философия и начина, по който правим бизнес.

Замислете се. Когато правим реклама, брошури, каталози, сайт, приложение за социалните мрежи, та дори и рекламните сувенири, които подаряваме държим те да са интересни и да отразяват фирмения ни имидж. Тогава сме склонни да инвестираме в дизайн, защото вярваме, че те оказват влияние върху нашия бизнес. Защо тогава отделяме време, пари и усилия за да създадем определен имидж на нашата фирма чрез маркетинг и комуникация и да накараме клиентите ни да дойдат в нашия офис, а ги посрещаме в безлична обстановка? Това си е пропусканата възможност от гледна точка на маркетинга и недалновидно инвестиране.

Маркетинг посланията, които даваме на клиентите, представляват обещания за това, което те ще получат от нас. И когато влязат в офиса, ние имаме възможност да материализираме тези обещания чрез дизайна на интериора. Ако сме се потрудили и офис интериорът е част от цялата ни маркетинг стратегия, клиентът ще се почувства на точното място и ще разбере, че обещанията от рекламата не са само думи. Гарантирам ви, че ще бъде възхитен и това възхищение ще се прехвърли върху вашата фирма и вашите продукти. От този момент за да стане един клиент лоялен, е необходимо само да остане доволен от качеството на продукта/услугата ви. Рекламата, която привлича клиента да посети нашия офис и неговия интериор действат като подгряване за това, което ще получи от нас.

Да не забравяме, че маркетинг е всеки досег на потенциалните клиенти с нас и нашия бизнес. Интериорът на офиса може да е много мощно средсто, което да е част от маркетинг стратегията ни за привличане на клиенти. Само трябва да се инвестира в неговия дизайн.

3. Какви са най-добрите практики за офис интериори по света? Топ офис интериорът дали не е приоритет предимно на ИТ компаниите?

Не бих казал, че е приоритет само на ИТ компаниите, но определено те бяха едни от първите, които започнаха да инвестират в различен дизайн на интериора. Освен тях рекламните агенции и архитектурните бюра също са известни със своите интересни офис интериори. Причините са свързани с начина на мислене и различната им философия за бизнеса. Това са браншове, които са осъзнали, че основния им капитал и бизнес предимство са резултат от творческото мислене на техните служители. И за да го предизвикат и култивират те инвестират в дизайн на интериора за да създадат различна обстановка, която да провокира творческо мислене.

Офис интериорите на тези фирми не приличат на до болка познатите ни офиси. Целта е да се избяга от „спичащата атмосфера”, която предизвиква българската действителност – със зони за почивка, забавление, хранене, спане, общуване, фитнес и др. Така хората имат възможност да работят в обстановка, наподобяваща тази вкъщи и резултатът е, че се чувстват по-добре, ходят с по-голямо желание на работа, харесват много повече работата си и постигат по-добри резултати.

4. Само големите глобални фирми ли могат да си позволят уникален облик на офиса?

Не, в никакъв случай. Дори и с по-малък бюджет и без да се правят генерални промени, може да се проектира интересен и подходящ за конкретната фирма интериор. Както и в жилищния интериор по-важен е дизайнът, а не размера на бюджета. Важно е да има разбирането за смисъла на дизайна, защото и с по-малко средства може да се постигне страхотен интериор.

Много хора си мислят, че дизайнът е само това как нещо изглежда, а всъщност дизайнът е това как нещото работи. Функционалността е първото нещо, от което се започва когато се проектира един офис, а красивата част идва след това.

Моята философия в маркетинга, е че резултатите идват, когато надмислим конкурентите, а не когато ги надхарчим. Така е и в дизайна – важно е мисленето, а не толкова размера на бюджета. Ясно е, че по-големия бюджет дава по-големи възможности, но е доказан факт, че и с по-ограничен бюджет може да се постигне страхотен интериор в офиса. Има само едно изискване, което трябва да се спази: да се избере наистина добър дизайнер. Опеделено пестенето от услугата за дизайн се отразява сериозно на интериора, който след това ще получим. На дизайнера се плаща, за да мисли. Дизайнът не е сирене, което да си купим от по-далечния магазина на по-ниска цена и да очакваме качеството да е същото. Добрият дизайнер може да измисли интересни интериорни решения, които могат да се реализират и с по-малък бюджет.

5. Увеличава ли се броят на българските фирми, които се обръщат за помощ към професионални интериорни дизайнери?

И да, и не. Фирмите, които имат различно мислене и осъзнават, че интериора в офиса е средство за маркетинг и мотивация за техните служители по принцип не са много в България. Това е ясно на всички, за съжаление. Поради тази причина и не са толкова много и фирмите, които инвестират наистина в уникален и различен офис интериор. Повече са фирмите, които инвестират доста средства в техника, мебели и други елементи от интериора, но се мисли на парче и не се обръщат към дизайнер и в резултат самия интериор е небалансиран и не се получава правилно използване на пространството, и съответно правилно разпределяне на бюджета. А това са фирми, които могат да си позволят услугата дизайн на офис интериор. Причината е свързана с престрашаването и увереността, че ако се повери отговорността и задачата на специалист, конкретно в случая на дизайнер ще е по-ефектино, по-евтино и по-бързо.

Но нещата се случват, макар и бавно. Както казва Сет Годин: „Малкото е новото голямо”. Малкият бизнес ще промени големия бизнес.

Както се случи и в маркетинга, първо малките фирми започнаха да експериментират с интернет макетинга и социалните мрежи и успехите накараха големите фирми също да започнат да го практикуват. Така е и в дизайна, по-малки фирми, специализирани в специфични браншове, където различното мисленето е предимството постигат успехи и инвестират в по-добра обстановка за своите служители. Постепенно ще се промени мисленето и в по-големите фирми, където новостите се приемат по-бавно. Радващо е, че има и изключения и при големия бизнес.

Най-доброто в дизайна на офис интериора определено предстои!