Как се става маркетьор?

Вчера получих е-мейла на едно момиче, което завършва гимназия. Поредният е-мейл, изпълнен с въпросителни, надежда и желание да ти се случи най-хубавото на този свят. Чудесно време – моментът, в който решаваш какво ще работиш и в който започваш наистина да случваш нещата, за които мечтаеш.

Ще нарека момичето Ана, защото й обещах да съм конфиденциална. И с нейно разрешение публикувам нашият кратък е-разговор. С надеждата да съм полезна и на други като нея.

Ана: Как се става маркетьор?

Попаднах случайно на Вашия блог за маркетинг, мениджмънт и реклама, докато търсех информация за тези специалности. Прегледах някои от качените материали с удоволствие и се реших да Ви задам някои въпроси, които застават пред мен в решението ми какво да уча. Ще съм Ви страшно благодарна, ако успеете да отделите време да ми отговорите поне частично! 🙂

Самата идея на маркетинга ми остава някак неясна, не успявам да разбера в какво точно се състои дейността на един маркетьор. И какъв трябва да бъде един човек, за да успее в тази професия? И в каква степен математиката има влияние върху Вашата дейност? По принцип съм доста зле с този предмет… В една от статиите споменавате, че Вие самата не сте изучавали маркетинг в университета, правилно ли съм разбрала?

Другото, което ме интересува, са доходите, които получава един маркетьор – по принцип това е нещото, което за момента най-малко ме вълнува, но искам по-нататък да живея и да се издържам сама, поддържайки един нормален стандарт на живот.

Отговорът ми: С късмет, смелост и много работа

Благодаря ти, че се обръщаш към мен с такива въпроси. Дано да ти помогна…

Не знам как да те посъветвам. Това трябва да решиш сама. Мога само да ти разкажа какво ми се случи.

На твоите години аз не знаех с категоричност какво искам да работя. Знаех какво ме интересува – литература, математика, психология, изкуство – това бяха нещата, които ме вълнуваха. И все още ме вълнуват. Някак естествено през годините развивах тези интереси. Продължавам по един или друг начин да следвам тези четири посоки, които явно съдбата ми е отредила. Може би даже не ги следвам съзнателно, те сами ме водят.

Малко за математиката и маркетинга

Защо надделя математиката като академична посока, аз не знам – може би беше най-практичната от всички и родителите ми предпочетоха да ме насочат лекичко към най-безопасното нещо. А аз се хванах 🙂

Занимавах се от 15 годишна с математика и завърших това. Със специализация софтуерни технологии. Това се оказа моят голям шанс. Защото софтуерната индустрия все още е една от най-напредналите в България във всяко едно отношение – като технологии, ниво на знанията, заплащане, среда на работа, възможности за развитие.

Съвсем случайно станах маркетьор. Просто се явих на интервю за работа като програмист в една от първите чуждестранни софтуерни фирми в България преди… 17 години. А те ме харесаха да правя маркетинг. Сега си го обяснявам защо – аз обичам да общувам, мога да внушавам доверие, имам дар да пиша, обичам динамиката, не се страхувам да поемам рискове, креативна съм, много съм целенасочена и упорита, и да, последователна съм. Това трябва да е подтикнало мениджърите в тази фирма да ми предложат подобна реализация.

Признавам си, че доста се дърпах. Аз просто исках да програмирам, не да се занимавам с маркетинг. Отказах предложението. С мотива, че това не го умея, не знам как да го правя и вероятно няма да се справя… Но те бяха толкова настоятелни, не им се беше случвало някой да отказва работа по този начин. И така след 2 месеца разговори и няколко интервюта аз се съгласих да започна своето поприще на маркетьор.

Какво прави маркетьорът?

Ако се ограничим само до маркетинг в бизнеса /защото маркетингът е навсякъде, включително в образованието, в държавната администрация, в политиката/, маркетьорът основно трябва да разбере какво трябва да се направи, за да се продават добре продуктите на една компания.

Маркетьорът трябва да даде отговори на въпроси като:

  • Добър ли е нашият продукт?
  • Какво му липсва, за да е добър?
  • Какви са предимствата на нашата компания?
  • Какви са предимствата на нашия продукт?
  • Кои са неговите потребители?
  • Как да достигнем до тях?
  • Как да рекламираме продукта си?
  • Как да продаваме продукта си все повече?

Да се намери път до сърцето на клиентите. Това е.

Изглежда много просто. Но е много сложно. Защото от маркетьора не се очаква да дава съвети, а да направи всичко това реалност. Това очакват от него мениджърите на компанията, в която работи в момента. Дори да работи като маркетинг консултант, това ще очакват от него и неговите клиенти.  Конкретни резултати.

Добре ли са платени маркетьорите?

Професията е добре платена и ти при всички положения ще можеш да се издържаш самостоятелно. Но трябва много да учиш. И много да можеш. И да започнеш да работиш в реалния бизнес по проекти още в първите години на следването си.

Дано да съм отговорила по един или друг начин на въпросите ти. Понеже получавам много подобни мейлове, ще ми позволиш ли да публикувам въпроса ти /без да споменавам името ти и лични подробности/ и моя отговор в отделен пост в блога?

Желая ти увереност, късмет и смелост, Ана!

Дори да го е страх, човек просто трябва да излети 🙂 Тогава престава да мисли за страха, а се фокусира върху летенето. И нещата си идват на мястото…

 

 Comments

Съжалявам, но коментарите са забранени.

За автора

Pavlina D. Kozarova

Pavlina has worked for 20+ years as marketing specialist and business development manager for several Bulgarian and international IT and consulting firms.