101 маркетинг приказки

Сигурно си спомняте как през юли 2012 година четирима приятели и колеги-маркетьори пуснахме на воля общата си е-книга „100 български маркетинг приказки“? Аз, Стефан Русев, моят  син Димитър Николов и мой съавтор в блога, и Тихомир Петров. Разбира се, с неоценимата помощ на Тихомир Димитров – един оригинален и изключително откровен във всяка своя дума и действие български писател.

Тогава нашата малка и смела компания събра 100 приказки за маркетинга, бизнеса и живота около него, такива, каквито ни се случват тук и сега в България. Още по-смело и наивно тя започна да раздава приказките си безплатно в интернет на своите бизнес събратя. Досега, в края на 2013 година, за година и половина, нашата книга вече е свалена над 4000 пъти и надяваме се – пак толкова пъти прочетена.

Чувствам се малко неудобно да споделя, че наистина получихме страхотни отзиви за нея – възторжени, благодарствени, приятелски.

Видяхме книгата разпечатана на обикновен принтер и подвързана в офиса на големи български компании. Научихме, че много стартиращи собствен бизнес се съветват с нея. Похвалиха ни преподаватели в университетите. За наше безкрайно учудване, книгата не получи нито един хейт! Истински щастливи сме, че сме били и надяваме се, все още да сме полезни.

И веднага след това дойде въпросът ви – ще има ли още приказки? Да, ще има, отговорихме ние. Със сигурност!

А вие търпеливо замълчахте в очакване нашата маркетинг работилница да изработи следващата приказна книга… Наистина много търпеливо, с доверие, което задължава.

Радостна съм да обявя, че тя идва. Скоро.

На Коледа ще ви зарадваме с новата ни книга „101 маркетинг приказки“.

Новата книга излиза и по един друг скъп за нас повод – 5-годишнината от старта на блога ни Маркетинг Буркан. Той беше пуснат на бял свят в средата на декември 2008 година.

Ние,  неговите автори, продължаваме, както и в самото начало, да работим със същото усърдие за създаването на съвременна, отворена и отговорна бизнес общност в България. Въпреки трудните времена, продължаваме да вярваме, че това е възможно!

Какво ще откриете за себе си в нея?

Нашият нов book проект „101 маркетинг приказки“ ще включва най-доброто от Маркетинг Буркан и Креативен (вече собственост на многообещаващата медийна група Mediabit).  Това са нашите най-добри и най-четени постове, написани от нас с Митко през последната година и половина – всъщност, след излизането на „100 български маркетинг приказки“.

Но не просто това –  съдържанието на книгата е ценно, защото то е обогатено с чудесните постове на нашите гост-автори в Маркетинг Буркан.  В новата ни книга ще намерите вдъхновяващите бизнес откровения на наши верни приятели и колеги.

Това е нашата нова мини-енциклопедия за маркетинга в български условия, написана с капчици бизнес пот от всички нас – практикуващи български професионалисти и блогъри. Тези отворени и сърцати хора, всеки от тях име в професията си, споделят с вас своите бизнес размисли и преживявания .

Това са много ценни за нас приятели и колеги.

С тях ние имаме близки виждания за бизнеса и маркетинга, с тях генерираме идеи за общи проекти и обсъждаме искрено нашите професионални сполуки и въпросителни.

С тях през последните няколко години създадохме заедно и заедно развиваме нашата сплотена блогърска и бизнес общност в българския уеб. А това беше и нашата мечта, когато основахме Маркетинг Буркан.

Това са хората, които без страх и задръжки ви подаряват в книгата „101 маркетинг приказки“ най-ценния си актив – своите бизнес знания и опит. Застават до вас такива, каквито са – без грим, без маска, без преструвка. Вие ще се гмурнете в тяхното бизнес ежедневие, такова, каквото е.

Благодарим на всички наши приятели, които ни се довериха и ще бъдат заедно с нас в новия ни проект:

 • Стефан Русев – който неизменно е с нас в най-смелите ни book-проекти и винаги изключително професионално ни подкрепя!
 • Майк Рамм – невероятно качествен човек, уважаван лектор по управление на проекти и един от най-известните български блогъри. Първият, който повярва в Маркетинг Буркан и ни подаде ръка в началото (никога няма да забравим това, Майк!)
 • Ивелина Атанасова – млада и ярка звезда в българския интернет маркетинг
 • Мира Михова – вдъхновяваща консултантка в областта на системи за управление, с първия (и все още единствен!) блог за качеството в България
 • Елза Калоянова – приятелка от детството и много смел български психотерапевт
 • Инес Субашка – маркетинг специалист и фитнес инструктор, сполучливо съчетава маркетинга и спорта!
 • Величка и Григор Йовови – щастлива семейна маркетинг комбинация
 • Силва Форест – талантлива и обещаваща копирайтър-дама
 • Жана Йорданова – току-що дипломирана маркетьорка, с изпепеляваща страст по рок-музиката
 • Стефан Димитров – изключителен професионалист и подкрепящ колега. Никой друг не ми е помагал толкова ненатрапчиво и безкористно с професионалните си съвети, винаги точно навреме (задължена съм ти много, Стефо!)
 • Емо Марков – художник, дизайнер и невероятен приятел, който е далеч от нас, но съпреживява както сбъднати, така и неслучили се наши проекти заедно!
 • Tихомир Димитров – писател, който разпространява своите книги свободно в интернет
 • Пламен Нанков – почтен и енергичен млад бизнесмен, който тепърва предстои да ни изненадва приятно! Пламен беше сред пионерите в афилиейт маркетинга като сам направи програма за своя бизнес!
 • Димитър Миланов – млад маркетинг специалист, невероятен работохолик и начетен човек, който скоро ще разкаже своята истинска маркетинг приказка.

Поканили сме и други наши приятели и гост-автори и нетърпеливо очакваме тяхното включване, за да се получи наистина безценен общ подарък за всички наши читатели  и почитатели.

Това ще бъде коледният ни подарък за вас – новата ни е-книга „101 маркетинг приказки или 5 години Маркетинг Буркан & приятели“.  

И така, още малко търпение. Още само 30 дни до Коледа и до стартирането на нашия нов book-проект.Коментари

 1. Myrna V. Russo ноември 28th

  Comment Arrow

  Чух много добри думи и за Нов Български Университет, но не можех да намеря нищо за специалността “маркетинг” на техния Интернет сайт.


 2. Вили Йовова януари 17th

  Comment Arrow

  Благодарим за поканата, Поли! Книгата се е получила чудесна- полезна и занимателна 🙂


 3. Поли Козарова януари 17th

  Comment Arrow

  И аз благодаря, Вили! Хубаво е, че вече практикуваме свободно и открито споделяне на знания в България. Защото трудното е правенето, а не знаенето. Знаенето е само първата стъпка… Хубав уикенд 🙂


Твоето мнение

 • Аватар

  ТИ


Comment Arrow
За автора

Павлина Д. Козарова

Павлина има 20-годишен бизнес опит в развитие на бизнеса, маркетинг и продажби. От над 5 години Павлина се занимава с разработване и комерсиализация на иновативни продукти и услуги, включително и със средства от еврофондове и инвестиционни фондове. Основател и собственик на консултантска фирма primavera88.com.