Изтича ли времето на консултантите?

Времената се менят, начините на работа – също. Какво става с консултантите и дали те ще представляват ценност за бизнеса по същия начин, както преди 10 или 20 години? Или… както би казал синът ми Димитър Николов – come on, 21 век сме, 2014 година, светът е различен!

Спомням си първата ми среща с бизнес консултант преди около 15 години. Българските софтуерни компании, които работехме за външния пазар, бяхме десетина. Напъвахме се, съвсем по пионерски, да се доказваме и да се продаваме на нови клиенти. Смело и наивно, без да имаме бизнес стратегии, без да имаме продуктов фокус и напосоки, без да познаваме пазарите, за които сме се запътили и техните особености. Като си спомня какви времена бяха, се чудя как сме успели. Но, слава Богу, в предприемачеството смелостта и способността да поемаш рискове и да си вярваш, са много големи предимства…

Тогава отнякъде в България пристигнаха бизнес консултанти, които обиколиха нашите най-добри софтуерни компании. Техният труд беше финансиран по европейски програми, защото нашите компании все още не бяха разбрали, че знанието е предимство. И че знанието за пазарите и потребителите трябва да се заплаща…

Консултантите бяха на пределна възраст, може би над 60 годишни и на мен ми се струваха безумно остарели. Също и на моите шефове. За колегите ми – програмисти, да не говорим.

Обаче бяха работили като мениджъри в големи ИТ компании в Германия и в САЩ. Много продукти и много стратегии им бяха минали през главите. Познаваха особености на пазарите, на продуктовото развитие в ИТ света, маниерите на закупуване и вземане на решения относно инвестиции в софтуерни продукти.

Слушах ги и ги гледах като омагьосана. Попивах всяка тяхна дума. Само за един ден те разбраха и осмислиха посоката, по която вървим. Какво сме постигнали досега. Какво можем да постигнем. И как.

Не ни предложиха цялото маркетингово знание на света. Не ни четоха лекции, не ни запознаваха с теории. Седнаха заедно с нас, показаха ни 2-3 начина на анализ и планиране, които според тях бяха най-подходящи за софтуерния бизнес. За една седмица заедно направихме маркетинг стратегия, която после години наред вършеше работа и вървеше.

Тогава си помислих – леле, какви професионалисти! Това са хората от бизнеса, това са истинските гурута. Те консултираха не само на теория, а на практика седнаха заедно с нас и приложиха най-ценното от техния опит в конкретната ситуация, в която се намирахме.

Моят категоричен отговор е, че времето на консултантите не е изтекло. Стига това да са истински консултанти, които да ви помогнат да направите нещата да работят, а не просто да измрънкат две-три теоретични постановки и да ви говорят за докторските си звания. За съжаление, моето лично мнение е, че в България все още такива бизнес консултанти почти няма.

А какво мислите вие?Коментари

 1. Майк Рам януари 20th

  Comment Arrow

  Консултантите са полезни най-вече със своя опит и със специфичните си знания. За съжаление, в днешните времена на изобилие от информация, мнозина си мислят, че всичко, което ти трябва, може да се прочете в интернет и от консултантите вече няма нужда.


 2. Поли Козарова януари 20th

  Comment Arrow

  Привет, Майк!

  Да, мнозина си мислят така и точно това е проблемът. Знаенето и моженето са две съвсем различни неща. Както казваше баба ми, едно е да искаш, друго е да знаеш, а пък е трето и четвърто да го направиш. Истинският консултант знае как да се направят нещата, така че да вървят.

  Както много други неща, това в България все още предстои да се осъзнае…


 3. Comment Arrow

  няма Клиенти.
  Живеем в лъжата, че всички сме равни и затова 3-4 000 000 българи не искат да плащат на градски, който е като ньега .
  Амчи защо да плаща, като може да го черпи една ракия и да го пита ньещо ?

  Г-жо Козарова, през първите години на Преход консултантите бяха щастливи, че не ги бият с бухалки. Много от тях се скриха.
  Аз съм един от тях.
  Познавам и други.
  Ние не искахме да работим за престъпници .
  Сега нещата са доста по-ясни и може да се пише в Интернет.

  – Ха, консултант ! – Да, мога да кажа как персоналът ви краде .
  – Разбираш ли от ресторанти ? – Да, разбирам .
  – Отивай в пицариите !!! Имам 12 пицарии и нещо не ми харесват, нямам време да ги следя. Виж там, оправяй се !!!
  НЕ може да откажеш .
  НЕ може да влияеш на персонала, защото са изпратени от всички кметове на света .
  Не можеш да накараш персоналът да работи, защото знаят, че ако те саботират мутрите ще те пребият на Витоша и никога повече няма да те видят.

  Г-жо Козарова, Вие говорите за Български софтуерни компании . Може би не сте виждали бригади с бухалки. Аз съм виждал. Много други са виждали. Затова не учим селяндурите как се прави ресторант и как се „отглеждат“ клиенти.

  Същото беше и с имотите в началото.
  – Ха, консултант бизнес имоти ? Ето ти ключа, отивай да продадеш апартаментите в тази папка !!! – Ама, аз, не искам да продавам апартаменти, онзи, на Попа е с балатум и мозайка, а ВИЕ пишете, че е луксозен, такова, консултант съм за магазини и заведения …
  – ЕЙ, отивай да ги продадеш, че !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Боже, днес никой не би разказал какво е видял в първите години на Прехода …


 4. Поли Козарова януари 21st

  Comment Arrow

  Здравейте г-н Йосифов,

  аз имам щастието да работя в софтуерния бизнес, сигурно затова съм толкова наивно-оптимистично настроена. Но според мен, трябва да се говори именно за това какво е било в първите години на прехода, за да ни стане ясно какво не искаме да ни се случва отново. Никога!


 5. Comment Arrow

  Здравейте г-жо Козарова, може би закъсняхме.
  Мълчанието за годините 1990 – 1997 се оказа голяма грешка. Младите не знаят колко страшно беше и затова не виждат резултат от Прехода.
  Често пиша как е било в мутренските години, макар да ме обвиняват в тролство.
  Ако не знаем какво се е случило и защо ще се случи отново .

  Върнах се още по-назад и описвам как оцеляваха хиляди българи по времето на Соц.иализма. Разказите ми обясняват доброто отношение на Нацията към Сивата икономика.

  Вижте:
  Сивата история на България
  http://www.briagnews.bg/index.php?p=view&id=22679


 6. Поли Козарова януари 22nd

  Comment Arrow

  Може би наистина закъсняхме, но не беше лесно да се преживее, да не говорим – да се приказва.

  А през това време колко хора емигрираха, нацията се обезкърви и надеждата, че ще се оправим, е все по-слаба…


Твоето мнение

 • Аватар

  ТИ


Comment Arrow
За автора

Pavlina D. Kozarova

Pavlina has worked for 20+ years as marketing specialist and business development manager in several Bulgarian and international IT and consulting firms. Her expertise is in the fields of project planning and management, business development, marketing & sales, innovation development and commercialization. Pavlina runs consultancy business with www.primavera88.com