Нов шанс за бизнес мечтатели

Иновирай… или умри. Популярен призив към компании с технологично поостарели продукти, които вървят към залеза си. Истината е, че е трудно да иновираш и да водиш пазара напред когато си голям, но още по-трудно е, когато си малък…

Всеки, който има прекрасна според него бизнес идея и е кандидатствал в някой от start-up фондовете за инвестиция, е разбрал, че не е толкова лесно тя да бъде защитена. Защото има една логическа последователност от действия, които трябва да се изминат, за да се превърне прекрасната ни бизнес идея в печеливш продукт… А тези фондове предполагат, че кандидатите за финансиране на иновации добре познават механизма на създаването им. И не винаги анонсират точно на какъв етап се очаква да бъдат иновациите и какви са точните критерии за оценка…

Ако вече сте се разочаровали от това, че вашата идея или прототип не е била приета от start-up фондовете у нас или по някакви причини не сте сигурни, че ще успеете, в момента ЕС предлага нов инструмент за инакомислещи в бизнеса, чрез който можете да извървите по-плавно и с по-малък риск пътя от идеята до пазара.

Това е т.н.  SME Instrument, който предоставя възможности за финансиране на иновации в малки и средни компании на Европейския Съюз и по който ще може да се подават предложения от началото на месец март.

Той е предназначен за малки и средни компании, които искат да развият нови продукти със значителни елементи на иновация, конкурентни на европейско, а защо не и на световно ниво.

SME Instrument е нов финансов механизъм, който по естествен път следва логиката на развитие на нови продукти – от генерирането на идеята до налагането на продукта на пазара. В него се кандидатства на три етапа.

На етап 1 се прави оценка на жизнеспособността на идеята като се проверява нейната икономическа-финансова стойност, технологичното й ниво и пазарния й потенциал.

На този етап се подава описание на първоначалната бизнес идея, с фокус върху пазарните перспективи и се дава предварителна оценка на степента й на иновативност в европейски мащаб. Фирмите получават 50 000 Евро грант, за да проверят доколко „хрумката“ им може да се превърне в печелившо начинание.

Изглежда простичко, но всъщност не е. Защото, за да можеш да защитиш идеята си в 10-15 страници, както се изисква, ще се състезаваш с поне още 1000 иновативни компании и трябва блестящо да познаваш най-новите тенденции в технологичната област, в която е позициониран мечтаният от теб продукт, а също и състоянието на пазара.

На етап 2 се кандидатства с доказала жизнеспособността си бизнес идея. Предполага се, че фирмите или са изминали пътя дотук с помощта на финансиране, получено чрез етап 1, или пък самостоятелно са проверили икономическия, техническия и пазарния потенциал на проекта си за продукт или услуга.

На този етап те могат да получат грант от 500 000 Евро до 2 500 000 Евро, за да изработят продуктов прототип и да направят първите сериозни крачки за пазарната му валидация и навлизане на пазара.

Уговорката е, че има технологични области, в които трябва да попада проектната ви идея, например нови материали и технологии, биопродукти, информационни технологии и др. и че на този етап трябва да се докаже как новият ви продукт ще доведе до бързо разрастване на вашия бизнес при това с безусловно предимство пред конкуренцията.

Преминалите през етап 2 могат да кандидастват за етап 3, при който вече имат достъп до рисково финансиране за разрастване на бизнеса и завладяване на пазарен дял. Тук фирмите имат сериозен шанс да привлекат инвеститори в своя иновативен бизнес.

Препоръчвам горещо кандидатите да прочетат малко повече за жизнения цикъл на иновациите, за да бъдат подготвени за това, което се изисква и очаква от тях. Или да се обърнат към професионални консултанти, с които заедно да извървят пътя.

Успех!Коментари

  1. Иван Недялков януари 31st

    Comment Arrow

    Здравейте,може ли малко по-конкретна информация по темата.Може Би ,интернет литература?


Твоето мнение

  • Аватар

    ТИ


Comment Arrow
За автора

Pavlina D. Kozarova

Pavlina has worked for 20+ years as marketing specialist and business development manager in several Bulgarian and international IT and consulting firms. Her expertise is in the fields of project planning and management, business development, marketing & sales, innovation development and commercialization. Pavlina runs consultancy business with www.primavera88.com