Ябълката на … успеха?

Мъжете срещу жените в бизнеса? Жените срещу мъжете? Мечта или опит за индулгенция е политиката за gender equity? Знам, че повдигам една тежка и спорна тема, в която всяка страна има своите заслужаващи внимание и уважение аргументи…

В ИТ и консултантския бизнес съм вече от 17 години. Не усетих как се изнизаха, всеки ден в нови битки, приключения, победи и поводи за горчив размисъл. Един такъв постоянен повод, който почти непрекъснато ме предизвиква да се вълнувам, да споря с другите и със себе си, да се успокоявам и разгневявам отново,  е взаимодействието на двата пола в бизнеса.

Това в ИТ бизнеса е неминуемо, за другите индустрии – не знам как е, нямам опит и наблюдения.

Но в софтуерните и ИТ компаниите в България около 90% от заетите в самия процес на разработване на продуктите са мъже. В повечето случаи жените имат поддържащи функции – те отчитат процесите в проекта, пишат документация или се занимават с тестване.

Разбира се, така е в основния бизнес процес, който създава продукта. В другите – пълно със секретарки, мениджърки на човешки ресурси, маркетингови специалистки и търговки, финансистки…

Няма да скривам истината, че жените успяват в ИТ професията много по-трудно от мъжете. Много рядко и много трудно стигат до ръководни позиции. Ако е така, обикновено остават сами в живота и позицията им е заплатена с цената на много жертви и късове от душата им. Жените са заплатени по-ниско от мъжете – знам от собствен опит.

Защо това е така? Възможно ли е да има gender equity?

Има обективни причини, които всички знаем. може би вече е време да признаем, че не може да има равенство мeжду нас?

Лявото и дясното кълбо на мозъка  се различават съществено. Мъжете доказано са по-добри мислители, те работят добре с огромни количества информация, подреждат я, създават структури и системи.  Жените са по-емоционални, възприемат света и бизнеса по-друг начин. Неизбежно украсяват (или размътват, но при всички случаи променят) всяка бизнес ситуация с емоциите и чувствителността си.

Исторически и генетично мъжете са били отговорни за най-трудните и физически тежки неща в живота. Защитата на семейството, намирането на храна, завладяването на нови пространства, борбата с други, които са искали същото. Нека да признаем, че това е много тежка и отговорна функция. Жените са били бранителки на дома. Да е уютно, децата да са здрави, храната да е топла. Когато воинът се прибере от битка, да отдъхне и да събере сили за следващата. Това е не по-малко сложна функция, обаче.

В днешния свят, докато жените отглеждат децата си (което все по-често се отлага в житейската времева права за периода след 35-та година… и все повече се съкращава времето, което една жена прекарва сама с невръстната си рожба), мъжете напредват в професията. Стоейки у дома, една жена изостава. Особено в ИТ света, където само за 1 година технологиите могат да се променят драстично. В това няма нищо фатално, стига, когато реши да се върне на работа, нейното ниво да бъде приемано с разбиране и с уважение. И да й се даде шанс да навакса, да се отнесат към нея с разбиране и с нужното уважение. Това обаче много често не се случва. У нас.

Не го казвам горчиво, но го казвам твърдо – поне в България равенство между половете в ИТ света няма. И това е факт. Няма да си позволя да го оценявам. Даже смятам, че трябва да го приемем и да се опитаме не да се напъваме да го създаваме, а да се опитаме да се възползваме от различията си. В полза на бизнеса и така, че и мъжете, и жените да бъдат удовлетворени от ролята и мястото си в него.

Какво ще е по-различно, ако ядем ябълката с отворени очи и се възползваме от нашите различни предимства в бизнеса?

Мъжете са по-добри стратези, системите, създадени от тях са стройни и задълбочени. Те са много фокусирани, много последователни. Точно премерват рисковете и анализират реалността на възможностите. Затова те са блестящи визионери, ръководители, анализатори. Обаче? Ако обстановката се променя динамично, те малко по-трудно се адаптират и приемат промените. Тогава на помощ може да дойде женската способност за адаптация. В бизнес средата това е ежедневие, особено в кризисни времена. Не можем да си позволим да приемаме небалансирани решения, да се заложи само на една позиция. Трябва да се оглежда посоката и ситуацията и от гледна точка на смисъла и риска  – мъжете са по-добри в това, мислят по-чисто, и от гледна точка на възможностите за промените – със своята интуиция жените сякаш ги виждат по-добре.

В бизнес ежедневието пък всяка ситуация е свързана с много напрежение. Мъжете често кръстосват шпаги, особено с други мъже. В мъжкия свят йерархията и правилата са много важни. Да се знае кой командва тук, трябва при всички случаи да има пръв между равните… Жените внасят спокойствие и умиротворение в бизнес дните. Затова във всеки бизнес преговор или при потушаване на конфликтни ситуации те са незаменими. А най-вече – със своето търпение и емпатия могат да помогнат такива ситуации да се случват по-рядко. Без конфликти изобщо е невъзможно, разбира се, конфликтите и противоречията съпътстват движението на бизнеса напред.

Затова говорим – признаването на нашите различия, приемането им и осъзнатото им прилагане в бизнеса е начинът да се възползваме от тях. Ние сме различни, нека не са борим с този факт. Нека изпозваме различията си, за да правим бизнес по-добре.

Смятате ли, че това е възможно в България? Смятате ли, че е възможно ябълката на раздора да стане ябълка на общия ни успех?

 Коментари

Все още няма коментари.

Твоето мнение

  • Аватар

    ТИ


Comment Arrow
За автора

Pavlina D. Kozarova

Pavlina has worked for 20+ years as marketing specialist and business development manager for several Bulgarian and international IT and consulting firms.