За вниманието към клиентите и пазарния успех

Отмина първото събитие в България, посветено на Customer Analytics – една нова област у нас, съчетаваща аспекти на математическо моделиране, управление на взаимоотношенията с клиентите (CRM) и Buisiness Intelligence. Като пряко въвлечена в организацията му, щастлива съм, че мога да споделя своите впечатления от Customer Analytics Forum 2015 с читателите на Маркетинг Буркан.

Да кажа първо и малко нескромно (но както знаем, скромността грози човека), че събитието беше организирано от компанията, в която имам щастието да работя – Team VISION Bulgaria и младата хъсава компания със странното име 11235 LTD.

Идеята дойде от Апостол Мушмов – визионер в областта, един от пионерите, които се занимават с моделиране на клиентското поведение в България. И аз изключително много се радвам, че успяхме благодарение на общите усилия на двете ни компании само за един месец да превърнем идеите си в реалност.

Тъй като съм завършила висша математика, един от въпросите, които винаги ме е вълнувал, е как може невероятно сложният и абстрактен математически апарат да намира приложение в живота. Аз лично за себе си намерих отговор някъде в четвъртата година на следването, когато навлязох в дебрите на статистиката, моделирането и диференциалните уравнения.

Въпреки това, досега математиката и статистиката у нас си останаха сложни материи, някак си отделени от реалния живот и затворени в строгата, трудно превземаема академична крепост. Математиците и статистиците си смятаха техните сложнотии, оставайки далеч от реалността. Което и обяснява защо толкова много математици завършиха у нас и се реализираха в Западна Европа и в САЩ. Много простичко – там има възможности математическият апарат да се използва в живота, не само за целите на националната статистика и полилически интерпретации, а също така в здравеопазването, в транспорта, във финансовия сектор, а и в по-скромния среден бизнес.

Е, доживяхме това да се случи и в България.  С моите колеги показахме как с методите на математическото моделиране може да се предвидо клиентското поведение и на базата на това как клиентите са пазарували досега, да прогнозираме дали те ще останат с нас в бъдеще, колко още можем да им продадем, как да ги задържим.

Със съвременните средства за бизнес анализ като Tableau Software можем много лесно да визуализираме данните за клиентите и продажбите, и да разпознаем тенденции в клиентското поведение, без да е необходимо да молим ИТ отдела да ни обърне внимание или да чакаме с дни.

Интегрирани със съвременните системи за управление на взаимоотношенията с клиентите от типа MS Dynamics CRM, моделите и аналитичните средства стават невероятно мощен инструмент, незаменим за всеки професионалист, който се занимава с маркетинг или продажби.

Новите технологии вече не са част от бъдещето, те са тук и можем да ги ползваме ежедневно в работата си. Да познаваме и изследваме клиентското поведение е част от корпоративната интелигентност. Без това няма как да сме успешни на пазара.Коментари

Все още няма коментари.

Твоето мнение

  • Аватар

    ТИ


Comment Arrow
За автора

Pavlina D. Kozarova

Pavlina has worked for 20+ years as marketing specialist and business development manager in several Bulgarian and international IT and consulting firms. Her expertise is in the fields of project planning and management, business development, marketing & sales, innovation development and commercialization. Pavlina runs consultancy business with www.primavera88.com