Стани крал на презентирането :)

Днес в тази снежна и виелична събота с удоволствие разговаряме виртуално с Борил Богоев – един от най-полулярните български лектори и обучители по дигитален маркетинг.

Борил е пълен с изненади – последният му проект нашумя неотдавна, това е първата му книга на английски „Master of Slides“, която смята да продава в Амазон (и която до утре, 8 март, все още може да се свали безплатно оттук).

Ето какво сподели Борил за смелостта да бъдем презентатори и за възможността България да стане център на събитийния туризъм скоро:

1. Бориле, ти си един от хората с най-голям опит в презентирането на мащабни събития в България. Каква е тръпката и какви са предизвикателствата човек да се изправи и да говори пред голяма аудитория?

Да, през последните години имах удоволствието и честта да говоря на много събития и пред най-разнообразна аудитория. Предизвикателството е да започнеш, а после няма спиране. Удоволствието е голямо и винаги ме зарежда с енергия, когато споделям знания и опит с голяма аудитория.

2. Учи ли се човек да презентира или това си е дарба? На теб колко време ти беше необходимо, за да се усетиш добър в презентирането?

Може би има елемент на дарба, но си мисля, че наистина 99% от успеха в презентирането се дължи на много-много практика. На мен лично ми трябваше около година, за да се почувствам уверен и спокоен на сцената.

3. Българите по-добри слушатели ли сме или умеем повече да говорим? Презентаторът трябва ли да може да слуша или е по-важно да е добър в говоренето?

От събитията, на които съм презентирал, впечатленията ми са, че българите са страхотни слушатели. Внимателно следят какво се говори и след това задават доста адекватни въпроси.

Колкото до презентатора, когато е на сцената, трябва да е добър в говоренето :), но извън нея, най-ценното умение е да е добър слушател.

 4. Разкажи ни за книгата си „Master of Slides“, която разпространяваш в Амазон. Как ти хрумна идеята за този проект? Това първата българска книга на тази тематика ли е и за първи път ли се появява българска книга там?

Когато натрупах опит в презентирането, просто реших да организирам знанията си на едно място – за мое улеснение (като чеклист за подготовка на бъдещи презентации). После осъзнах, че то може да бъде полезно и за други хора. Няколко фирми се обърнаха към мен за обучение в областта на презентирането и продажбите. Тогава осъзнах, че моят опит наистина може да бъде полезен на по-широк кръг от хора.

Колкото до Амазон, не ми се вярва това да е първата българска книга там, нито на тази тематика, но нямам информация. Просто реших да използвам тяхната платформа, за да може книгата ми да достигне до по-голям брой хора.

5. Какви според теб са перспективите за масови бизнес събития у нас? Какви са нашите най-добри постижения? Можем ли да се надяваме, че България има потенциал да стане дестинация за конгресен туризъм, на базата на опита ни дотук?

У нас се организират много силни бизнес събития. Не съм сигурен, обаче колко масови могат да станат.

Събитийният бизнес е огромна индустрия в световен мащаб и мисля, че имаме потенциала да го превърнем в сериозен източних на свежи доходи. За това, обаче, е необходима много по-добра инфраструктура и опит. Т.е. трябва време и целенасочени усилия.

По отношение на успехите не мога да не спомена събитията, организирани от екипа на Ованес Ованесян (Web & Events) – професионална организация, качествени лектори и добър маркетинг. Мисля, че това е формулата на успеха за всяко едно събитие.

 

 Коментари

 1. Yanko март 26th

  Comment Arrow

  Поли,

  Изпуснах срока за безплатното сваляне на книгата на Борил Богоев. 🙂
  Имаш ли възможност да ми изпратиш файла на книгата по мейл?
  Благодаря ти предварително!


 2. Поли Козарова март 26th

  Comment Arrow

  Ще се радвам Бприл да бъде полеЕн, ще го помоля 🙂


 3. Калоян април 10th

  Comment Arrow

  Благодаря за споделенето интервю. При първа възможност ще прочета книгата на г-н. Богоев

  За любознателните и занимаващи се с презентации хора също така бих препоръчал тактиката на Guy Kawasaki 10-20-30 – https://www.youtube.com/watch?v=-M13SObffog


Твоето мнение

 • Аватар

  ТИ


Comment Arrow
За автора

Pavlina D. Kozarova

Pavlina has worked for 20+ years as marketing specialist and business development manager in several Bulgarian and international IT and consulting firms. Her expertise is in the fields of project planning and management, business development, marketing & sales, innovation development and commercialization. Pavlina runs consultancy business with www.primavera88.com