Новото работно време

В ИТ света, включително и в българския, все повече фирми предоставят на своите служители възможност да работят гъвкаво, от вкъщи или да започват и приключват работа когато на тях самите им е удобно. Стига да предоставят резултати, които са качествени и които доказват, че хората са използвали ефективно „работното“ си време 🙂

Изглежда, че достигнахме до мечтата на социализма: „Работно време – отвреме навреме, почивен ден – всеки ден“. Това в рамките на шегата, естествено.

Новият начин на работа за мен самата е чудесен, защото отговаря на свободолюбивата ми природа. Трудно издържам на едно място в продължение на много часове. Продуктивна съм по-скоро през нощта, рано сутрин и късно вечер, а не в „стандартните“ часове на деня. Харесва ми да използвам деня си през лятото за разходки и общуване, а през зимата – да чета и да си поспивам 🙂 Предполагам, че възможността сами да определят кога точно да работят допада на много, много други хора.

Светът върви в тази посока. Във всички „бели“ страни отдавна има регламент за гъвкаво работно време за отделни категории служители – майки с деца, студенти, хора с двигателни и други здравословни проблеми, хора над 55 години. Скоро във Великобритания обявиха, че въвеждат възможности абсолютно всеки, при желание, а не просто по необходимост, да може да работи по този начин… Има над какво да се замислим, нали?

И за служителите, и за самите компании новото работно време има доста предимства.

За служителите предимствата са ясни, но какви са те за бизнеса? Ето само някои:

  • Възможност да пестят офис пространство и разходи;
  • Не плащат за време, през което служителите просто са присъствали тялом, но не и духом на работното си място;
  • Имат работа с мотивирани хора, а не с такива с чиновническо отношение към компанията;
  • Креативността на хората е значително по-висока при такава организация на работата;
  • Хората са по-спокойни и удовлетворени.

Разбира се, предизвикателствата и за самите служители, и за бизнеса не са малко.

Познавам вече доста приятели, които работят като служители по подобен начин, а също и такива, които имат малък бизнес и заради това разполагат с голяма свобода при организацията на времето си. Споделяли са ми, че понякога губят фокус и не са достатъчно последователни и организирани.

Защо? Понякога се чувстват изгубени и се отдалечават от целите си. Губят темпо и понякога не могат да спазят предварително поставените дори от самите тях срокове. Трябва да признаем, че голяма част от нас са възпитавани в други времена и по друг начин. Особено за хората, които се приближават към 50-тата си година, този начин на работа колкото и парадоксално да звучи, може да създаде затруднения. Ние не сме свикнали да разполагаме със себе си и с толкова свобода, по друг начин са протекли поне две „работни“ десетилетия, такива модели на работно поведение сме възприели като млади.

За компаниите също не е леко да преминат към нов начин на организация на работното време:

  • Чисто нормативно това в България все още не е достатъчно уредено и обмислено, и крие риск от „разправии“ със старомодни и упорито искащи правата си, но недостатъчно ефективни служители…
  • Някои хора се самоорганизират по-трудно и при този подход могат да не са достатъчно производителни;
  • Фирмите нямат достатъчно добра организация на работата, система на разпределение на „порции“ от нея и дефиниране на срокове и цели за служителите;
  • Не е въведен ефективен начин на отчитане на свършеното от хората;
  • Няма подготвени мениджъри, които да знаят какво да правят при този начин на организация на работата в компанията.

Светът върви в тази посока обаче и в близките години ще станем свидетели на голяма промяна в начина, по който бизнесът организира работата и екипите си 🙂Comments

Съжалявам, но коментарите са забранени.

За автора

Pavlina D. Kozarova

Pavlina has worked for 20+ years as marketing specialist and business development manager for several Bulgarian and international IT and consulting firms.