Твоите технологии

С голямо удоволствие ви представяме нашата нова гостенка – Ани Бакалова, една от гранд-дамите на българските ИТ медии. С Ани се познаваме отдавна и винаги ме е впечатлявала със своя ненатрапчив, но безспорен професионализъм и човешка мекота. Поводът за нашия разговор е новото списание „Твоите технологии“, което екипът й издава – свеж полъх в българските технологични медии. Лично на мен ми напомня за легендарното списание „Космос“, с което нашето с Ани поколение израсна 🙂

1. Добре дошла за първи път в „Маркетинг Буркан“, Ани. С огромно удоволствие представям на читателите на блога твоя нов проект – списанието и сайта „Твоите технологии“. Разкажи ни как се зароди идеята за него, как събра смелост в това невероятно изобилие от информация да започнеш издаването точно на технологично списание, с толкова широк профил – информационни технологии, биология, химия, медицина, автомобили…

Добре заварили на всички читатели на „Маркетинг буркан“.

Периодичният печат изживя истински катарзис с появата на интернет и новите възможности за предлагане на информация. Това е особено валидно за изданията, посветени на високите технологии. Ако погледнете списанията и вестниците, продавани по будките, ще видите че печатни технологични издания почти липсват.

До преди година ние все още издавахме три печатни издания (собствени и лицензирани) и трябва да призная, че все още има читатели и рекламодатели, които съжаляват за нашето преминаване изцяло в интернет. Ние доста дълго обмисляхме това, като следяхме и развитието на медиите навсякъде по света и интересите на читателите на компютърни издания. Това, което наблюдавахме, от една страна, бе невероятното количество информация, която обаче често се повтаряше на почти всички сайтове. Например появява се нов смартфон и стотици дори хиляди сайтове на различни езици публикуват едно и също. Да, някой е първи, но това почти не се забелязва. Така че решихме да се оттеглим от борбата за първенство и да се опитаме да даваме на читателите по-задълбочен поглед към технологиите. Другото, което установихме и по самите себе си, бе, че времето на всеки е твърде малко, а информацията – много. И че дори да сме тясно специализирани, ние бихме искали да знаем как се развиват технологиите и в други аспекти на живота ни – като автомобили, домашна електроника, медицина, климат, като и да задоволяваме любопитството си за напредъка на човечеството към макро и микрокосмоса и други не пряко касаещи ни постижения на науката. Разбира се, и такава информация също има много, така че за да се отличава списанието ни, си поставихме две задачи. Първо – сериозен подбор на материалите, отразяващи най-значимите събития в избраните области. Второ – по-задълбочено отразяване, но компактно и илюстрирано, така че да пестим време на читателя, както и да не подценяваме интелигентността му. Имам предвид, че например в област медицина при нас няма информация от вида „тази  билкова смес ще ви отърве от всички болести“, ще е нещо, което отразява качествен напредък в дадена тема.

Надяваме се този модел да е успешен, въпреки че е трудно да се противостои на изобилието от „сензационни“ сайтове и списания. Сблъскваме се за съжаление и с някои традиционно наложени парадигми, като например, че щом има много илюстрации, то списанието не е сериозно. Това особено важи за фирмите рекламодатели, които търсят медия, която да не се занимава например с потребителския аспект на технологиите, без да отчитат факта, че живеем във време на размиване на тази граница, че BYOD вече не е новина, че ИТ отдела не е крепост, а част от бизнеса и живота.  И че младото поколение възприема по-визуално информацията.

Що се отнася до сайта, там могат да се открият и по-любопитни и новинарски неща, но се опитваме да спазваме същите принципи, на които сме се спрели за списанието.

2. За кого е предназначено списанието? Кой има най-голяма нужда от него – студенти, млади специалисти в дадена технологична област или читатели над 50, които сме традиционни ревностни почитатели на науката, технологиите и печатното слово? Какви пътища избираш, за да стигнеш до сърцата и умовете на младите?

Според мен всички обичат доброто четиво, но по-скоро сме ориентирани към хората, свързани с технологиите – професионално или любителски. Може би единствено за читателите, които не са професионално свързани с бизнес информационните системи, разделът ни „Бизнес технологии“ да не е необходим или интересен, и затова той е накрая на списанието. Професионалистите, разбира се, не могат да намерят детайлна информация за конкретните си нужди, но могат да се ориентират за тенденциите например при големите данни или сториджа, или да се запознаят с най-честите грешки при внедряване на дадена система, за да ги избегнат.

За добро или лошо сърцата и умовете на младите са в технологиите, или поне на много от тях. Често обаче многото им знания се отнасят за модели, марки – телефони, таблети, коли, телевизори и т.н., но твърде малко знаят за принципите, стоящи за тях. Надявам се, че рубриката ни „Как работят нещата“ ще ги впечатли. Там достъпно и с много илюстрации обясняваме технологиите „по-отвътре“. Поредицата как работят сензорните екрани, която вече е и на сайта, спечели доста популярност. Смятам, че тези материали са добри и за учебниците на подрастващите, но нямам контакт с образователната система.

3. Имаме ли в днешно време проблем с бързото развитие на новите технологии? Не изпреварват ли те нашите способности да ги усвояваме на практическо ниво, в ежедневието? Не сме ли заливани от високотехнологична вълна за сметка на други развития, например в областта на изкуството?

Този въпрос до голяма степен е дилемата на нашето време, но той също е стоял и в миналото. Бяхме ли готови като хора за атомната бомба, която създадоха учени и технолози? Наясно ли сме с генното инженерство? Винаги проблемът опира в едно и също – как се използват откритията, изобретенията и технологиите или до изначалното деление на добро и зло. Ние дори не знаем как да използваме 100-те милиарда неврона, образуващи мозъка и нервната ни система.

Днес обаче развитието на технологиите наистина е доста бурно и не е толкова важно дали ние като социални субекти успяваме да ги следваме, а дали ще успеем да ги овладеем като общество. Стивън Хокинг наскоро предупреждаваше, че можем да станем жертва на изкуствения интелект. Въпросът е да съумеем да бъдем не жертва на технологиите, а да ги използваме за добро. И това наистина зависи от способността ни като човечество да имаме духовни ценности, изкуство, което да ни показва нравствеността и човечността, училища, не само даващи знания, а възпитаващи в морал и добри взаимоотношения, дори политици, които да защитават човешките ценности, а не богатата прослойка с алчни материални интереси. Технологиите са само помощник, и те могат да бъдат много добър помощник във всеки аспект на живота и икономиката.

Да си призная обаче не съм голям оптимист, макар да изглежда толкова странно, че в 21-ви век мъдростта все още е най-големият дефицит. От далечни времена е изразът, че щастието не е в парите и богатството. Днес можем да кажем също, че щастието не е в технологиите. А ние всички искаме да сме щастливи – нещо, което ни се изплъзва постоянно.

4. Как могат новите технологии да помогнат на възрастните хора? Въпреки, че в Европа и в развития свят все по-често се говори за непрекъснато дигитално образование, за навлизане на технологиите в живота на по-големите поколения, имаме ли ние в България нещо, с което да се похвалим в тази област? Не сме ли на опашката отново?

Ние в България имаме голям грях към възрастните хора, не само политиците, защото позволихме те да живеят не само бедно, но и без достойнство. А те в младостта си са живели в много по-голямо уважение към ценностите. Били са трудолюбиви, кражбата, лъжата и измамата са им били непонятни. И на тези хора ние гледаме отгоре, защото не знаят как да работят със сензорен екран?

Не съм сигурна, че технологиите могат да помогнат с нещо на пенсионерите – за тях са прекрасните ни планини. На тези, които работят, трябва да се осигури преквалификация. Имах познат професор по български език, който на 62 години се научи да програмира. На тези курсове трябва да се вдъхва увереност и оптимизъм на хората, че могат да се справят с новите технологии, защото те могат. Не знам у нас да се прави нещо полезно и сигурно сме на опашката. И понеже държавата, както обикновено, едва ли скоро ще предприеме някакви смислени инициативи, бих предложила най-вече на стартъп компаниите да включат в социалните си програми безплатно обучение на възрастните. Именно на стартиращите компании, защото те имат повече вдъхновение и по-малко политики.

5. Могат ли според теб технологиите да служат за сближаване на поколенията? Или те ще се окажат още един препъни камък между поколенията Х, Y и Z? Може ли списание като „Твоите технологии“ да бъде информационен мост между поколенията?

Разделението на поколенията на Х, Y и Z е интересна теория, която използва различни особености на хората в отделните групи, които се дължат основно на промените в околната среда след Втората световна война и са реализирани главно от първото поколение след нея (т.нар. бейби бумъри) – основната група днешни пенсионери и родоначалниците на поколенията, обозначавани условно с X, Y и Z. Технологиите са един от основните параметри, макар и не единствен, за оценка на тези групи.

На мен обаче ми се струва, че има и неща, които обединяват тези поколения и това най-вече е отричането на традиционните схващания и практики на света и човека – религия, семейство, образование, политика и т.н. Вероятно тази тенденция показва, че в руините на старото, се заражда нещо ново. За съжаление изглежда, че това отново ще се случи по болезнен начин, както винаги в историята, защото старото никога не отстъпва без бой. Не знам каква роля ще играят технологиите в този процес, но съм сигурна, че ще е значима и че технологичното развитие няма скоро да забави темпове. Това ще се отразява на хората и тепърва предстои да видим как ще оформи поколението Z, родено след 2000 г.

Нашето списание едва ли ще изиграе някаква историческа роля в тези процеси, но ако можем да говорим за мост между X и Y, то мисля, че го правим по начина, по който поднасяме информацията – достатъчно текст за четящото поколение и достатъчно илюстрация за поколението, предпочитащо визуалното възприемане. Що се отнася до Z и идващото поколение след него, то вероятно за тях ще е подходящо списание тип „виртуална реалност“. Те няма да четат и гледат видео, а направо ще се „разхождат“ вътре в компютъра и дори в процесора или каквото и да е нещо, за да го изучат.

 Пожелаваме от сърце успех на „Твоите технологии“ и с нетърпение очакваме следващите му броеве 🙂


Коментари

Все още няма коментари.

Твоето мнение

  • Аватар

    ТИ


Comment Arrow
За автора

Pavlina D. Kozarova

Pavlina has worked for 20+ years as marketing specialist and business development manager for several Bulgarian and international IT and consulting firms.