365 дни мълчание с Крис

Вчера ви обещах това интервю с Кристиян Михайлов. Кристиян е приятел на сина ми Димитър и има интересни идеи за стартъпи, освен това има безспорно либерални позиции за общественото устройство. Крис обяви, че предприема 365-дневен личен проект за неприсъствие във Фейсбук. Защо? Крис е лаконичен.

1. Добре дошъл в Маркетинг Буркан, Крис. Ти си известна бизнес персона в стартъп средите и в социалните мрежи. Вчера изненадващо обяви личния си проект за 365-дневно неприсъствие във Фейсбук. Защо?

Здравей, Поли, както и на читателите на Маркетинг Буркан.

Не бих се приел за известна персона в стартъп средите, по-скоро за сравнително млад човек, който има интересни идеи и работи по тях.
Идеята на 365 дни без публикуване на лична информация (мисли, преживявания и всякаква друга информация) от моя страна цели да се влея на почти 100% във реалността която е около мен, теб и всички останали. Приемам го като експеримент,  предизвикателство, което си поставих към самият себе си да използвам свободно си време за много по-смислени неща, от просто висене в социалните мрежи. Също така ще разбера много повече неща за себе си, приятелите си, ще преживея емоции, случки и уроци, които мрежата не може да даде.

 2. Фейсбук какво отнема от личния живот на един млад човек? А какво дава? От какво ще си починеш и какво ще ти липсва в него?

Сам по себе си Фейсбук нищо не ни дава или взима, ние самите се ограничаваме или си взимаме от него. Нещо като модерен наркотик, който ни дава виртуални приятелства, щастие, енергия, че сме значими заради събраните харесвания на даден пост или снимка. Ние избираме какво да си вземем (споделим) и да изтъргуваме времето си срещу него, Фейсбук е просто инструмент, игра.
До този момент Фейсбук ми е дал едно от най-добрите ми приятелства, много прекарано време в излишни спорове по различни теми, това е и едно от нещата, от които ще си почина.
Спрямо липсата – ще я заместя със създаването на собствено съдържание в Medium и YouTube. Instagram също звучи интересен канал за експерименти.

3. Превръща ли се животът в социалните мрежи в паралелен виртуален живот, според теб? Има ли опасност хората да се отдалечат един от друг в личния си живот, ако единият не е фен на социалките? А ако и двамата са вътре?

Виртуалният ни живот в мрежата е отражение на социалният ни такъв, с малката разлика, че в мрежата можем да си поставим дадена маска, но няма как да я запазим за изключително дълъг период от време. Когато говорим за връзки, да, напълно е възможно. Споделянето на прекалено много лична информация поне за мен изхабява изключително бързо една връзка и говори за липса на значимост.

 4. В професионален план валидни ли са намеренията ти, т.е. ще използваш ли през това време Фейсбук за професионални цели?

Спрямо професионални цели също ще  се въздържам да използвам тази социална мрежа с едно малко изключение обвързано със Start it Smart. В момента се подготвя Сезон 5 на преакселераторската програма и набираме нови участници, които да се включат в предизвикателството да стартират бизнес.

5. Известни ли са ти други такива проекти, т.е.прекъсвания на присъствието в интернет? Какви са последствията от тях? Има ли някаква статистика?

Преди време попаднах на блогъра Ник Чиконе, който споделя за предизвикателството да прекара една година без Фейсбук, като той дори си изтрива акаунта. Същото прави и Стив Павлина, известният предприемач, като и двамата описват плюсовете от прекарването на тяхното време извън виртуалния живот.

Постигане на по-добра концентрация на работното място е само един от многото плюсове когато живеем изцяло в реалността, за сметка на виртуалния свят.

 Крис, пожелавам ти удовлетворение от това, което предприемаш. Всички, които искат да общуват с Крис в реалността, могат да му пишат на лични във ФБ 🙂Коментари

Все още няма коментари.

Твоето мнение

  • Аватар

    ТИ


Comment Arrow
За автора

Pavlina D. Kozarova

Pavlina has worked for 20+ years as marketing specialist and business development manager for several Bulgarian and international IT and consulting firms.