Вреди или помага чувството за хумор в бизнеса?

Понеже днес е събота, предлагам да си поговорим за нещо смешно. Сещате ли се някой бизнес виц? Всички знаем, но избягваме да ги споделяме пред шефовете си, нали? Още по-рядко се смеят хората, когато провеждат бизнес преговори…

Това винаги ми се е струвало някак изкуствено. Офисът е един, когато шефа го няма и става съвсем друг, когато той влиза вътре. Залите за бизнес преговори и офис срещи често ми се струват толкова скучни и официални, че дори тялото ми някак се „гипсира“, когато влизам вътре. Защо това е така? Кой е казал, че е добре да забравяме чувството си за хумор пред вратата на офиса?

Неформалните споразумения понякога помагат, но понякога споразуменията by default могат да пречат на креативността, ефективността и добрите резултати. Едно такова неписано правило според мен е, че е добре в офиса да не се усмихваме много-много.

Колкото и да не ни се иска, това дали смехът в офиса се възприема добре и нормално, зависи от характера на шефа. Ако той си е… задн.., както се казваше в една популярна бизнес книга, шегите не са добре дошли и дори една усмивка може да бъде изтълкувана неправилно. Какво да правите тогава? Има различни варианти, както винаги.

Можете да забравите да се усмихвате. Или по-точно, да си забраните това. После на излизане от офиса ще се чудите как се правеше?

Можете да се опитате да продължите да се усмихвате и взависимост от реакцията да усетите дали да продължавате. Това е дао-вариантът.

Можете просто да предприемете escape, защото едва ли точно вие ще култивирате чувство за хумор у шефовете си. Това е екстремният вариант 🙂 Понякога този вариант е спасителен.

За да сме полезни (което се опитваме винаги), нека да изброим ситуации, в които не ви препоръчваме да се шегувате:

 • Фирмата е на загуба и ръководството напрегнато мисли какво да се прави
 • Важен клиент мисли да се прехвърли при конкурента ви
 • Напуска важен за фирмата колега
 • Разработката на новия продукт се бави
 • Току-що шефовете са разбрали, че не са получили голяма поръчка
 • Жената на шефа го е ядосала здравата сутринта 🙂

Във всички останали ситуации обаче, препоръчваме ви да се усмихвате. А дали ще стигнете до шегите, вие решавате, на ваша отговорност.

Чувството за хумор е полезно в доста моменти и незаменимо в други:

 • Когато шефовете имат чувство за хумор
 • Когато повечето от колегите имат чувство за хумор
 • Когато имате клиент с чувство за хумор
 • Когато има фирмени празници или просто хубави индивидуални събития
 • И когато е първи април.

За да не смятате, че теоретизирам на ваш гръб, ето две ситуации с мен, докато работех като наемен маркетинг мениджър в бизнеса:

 • ИТ фирма с респектиращ успех на международния пазар. Аз, шеф на отдел, винаги претрупана с работа. Мисля затова 24×7, работя много съвестно и отговорно. Така де, да се похваля. След няколко години срещам бивша колежка и тя ми казва: „Ей, ма какъв смях се носеше от вашия отдел. Знаеш ли, запомнила съм как ти ме научи да пия мартини…“
 • Консултантски бизнес, който предложи иновативен продукт на българския пазар. Бях много горда от постиженията ни… След време си пием виното със съсобственичката и тя ми споделя „Никога не съм се забавлявала толкова много, докато работя…“

Дано това да е хубава персонална референция…

Хубава събота 🙂

 Коментари

Все още няма коментари.

Твоето мнение

 • Аватар

  ТИ


Comment Arrow
За автора

Pavlina D. Kozarova

Pavlina has worked for 20+ years as marketing specialist and business development manager for several Bulgarian and international IT and consulting firms.