Зелено. По-зелено

Днес си мисля за еко-тенденциите в бизнеса. Колкото и профански да звучи. Затова как все повече напоследък бизнесът мисли и работи в посока нови продукти, съобразени с природата и полезни за човека.

И как това не е просто поредната мода, а абсолютна необходимост, крачка, която ако не направим, може и да се окаже, че пред нас вече няма път…

Спомням си как преди много време тогавашният ми шеф, от когото, вървейки през времето, все повече разбирам колко много съм научила, ми каза, че природните ресурси ще станат най-голямата стока. Че въздухът и водата ще бъдат по-ценни от всичко, което произвеждаме с главата и с ръцете си. А тези, които разберат как да ги продават на другите, ще бъдат най-богатите хора на света…

Не знам дали тогава го разбрах, но явно е, че добре съм го слушала… Ето че това време дойде. И то много по-бързо, отколкото съм си представяла. В рамките на четвърт човешки живот.

Тъй като напоследък се уча да съм не само непоправима оптимистка, а поправима песимистка, ето някои неща в българския бизнес днес, които определено ми казват колко още има да работим:

 • Собственици на шикарни хотели по нашето море наскоро се ожалваха от рекламната си агенция. Тя, видите ли, преди време, не уловила тенденцията, че младите дами стават все по-еко. Оказа се, че днес все по-голяма част от тях наистина прекарват свободното си време и отпуска си сред природата, но кой знае защо, предпочитат да отсядат в някоя забутана планинска хижа или в непретенциозна палатка край самия бряг. А пък техните кавалери обичат да ги придружават. Което по естествен, но неприятен начин, намалява приходите от луксозния морски туризъм…
 • Много български производители на млечни продукти безспорно се стараят да подобрят тяхното качество. Но, оказва се, че в страната имаме огромен проблем с окачествяването на млечните продукти. То се прави от самите производители. Както се казва, всеки според съвестта си. А няма независим орган, който да проверява добросъвестно и отговорно дали например в сиренето няма палмово масло или други неособено полезни подобрители…
 • Докато цяла Америка си ползва Uber без притеснения, ние направихме всичко възможно да ги притесним. Вместо да мислим как да променим правилата, така че новите бизнес модели да се въведат по-бързо и всички нние да пътуваме по-комфортно и удобно, размятахме обвинения и обяснения из медиите. И стигнахме дотам, че усложнихме живота на милиони столичани.

За горните случаи дядо ми казваше просто „Ех, Българийо, Българийо“… Има ли виновни? В една песен се пее „Не вините пианиста…“

Нека сега да обърнем монетата и да проявим малко оптимизъм. Има и доста примери затова как еко-тенденциите все повече се следват от нашия бизнес:

 • Наскоро четох за млада двойка с малки деца, които са имали проблем с намирането на качествени бебешки дрехи от не-вредни материи. Затова започват да мислят как да облекат бебетатат си. Поръчват от Индия висококачествени памучни тъкани и ушиват дрешки. От дума на дума, техни приятели искат същите дрешки за децата си. И постепенно мълвата прави бизнес. Отварят интернет магазин и започват да продават по целия свят памучни бебешки дрешки по поръчка. Страхотен успех. Спокойни родители и усмихнати бебета.
 • Все по-често срещам електромобили в страната. Не само скъпи и шикарни, но и по-семпли. Това определено ми дава надежда за бъдещето.
 • Във все повече кафета имам възможност да си взема кафето за из път в картонена чашка.

Смелост ли е всичко това? Или е от зор, заради проблеми или регулации… Каквато и да е била причината, резултатът е добър за всички. И обнадеждава. Нали?

Накрая, понеже всички живеем не само от това, което купуваме, а от това, което сами продаваме. Може би знаете, че освен с маркетингови консултации, се занимавам с подготовка на бизнес проекти с еврофинансиране. Работя с екип от стойностни бизнес ментори и консултанти в страната през моя консултантски стартъп „Примавера 88“ ЕООД.

Основно бизнесът у нас се подпомага от Оперативна програма „Иновации и конкурентноспособност 2014-2020“ (ОПИК). В момента фирмите имат две възможности да станат по-еко – чрез процедурите:

 • BG16RFOP002-2.002 „Развитие на управленския капацитет и растеж на малки и средни предприятия“ – тук можете да получите средства за да направите процесите си по-ефективни, както и да въведете еко-съобразни стандарти, специфични за вашия бизнес
 • BG16RFOP002-3.001 „Енергийна ефективност за малките и средни предприятия“ – тук производствените предприятия могат да получат средства, за да намалят консумацията на електрическа енергия.

Ако това представлява интерес за вас, пишете ми. Нека бъдем еко.

 

 Коментари

Все още няма коментари.

Твоето мнение

 • Аватар

  ТИ


Comment Arrow
За автора

Pavlina D. Kozarova

Pavlina has worked for 20+ years as marketing specialist and business development manager for several Bulgarian and international IT and consulting firms.