Душата на материята

Днес в Маркетинг Буркан ни гостува Иван Боров – млад и оригинален дизайнер, собственик и душа на интериорно студио 3dea. Какво прави Иван? Вдъхва душа на материята… All we need.  

1. Иване, добре дошъл в блога. Ти внасяш свеж леко скандинавски полъх в българската дизайнерска школа. Разкажи ни малко за себе си, къде си учил? Какво те вдъхнови да основеш 3DEA Design Studio?

Казвам се Иван Боров. Интериорен дизайнер съм. Всичко започна със стипендия в IED Милано. Завърших с диплома за интериорен дизайнер и специализация сценография на събития. Препоръки от университета, ми отвориха вратите за стаж в гигантите Molteni & Co и иноваторите Rimadesio. От 2012 живея в България, защото вярвам, че знанията и идеите ми имат почва, в която да се развиват тук. По пътя си срещнах талантливи и мотивирани хора, с които създадохме 3DEA Design Studio. В 3DEA ние вдъхваме душа на материята.

 2. Какви са съвременните тенденции в офисния интериорен дизайн? Трябва ли да сме еко и какво точно значи това? Има ли специфики взависимост от бизнеса или проектите в повечето случаи отразяват вкуса на собственика?

Офис ли? Той вече е навсякъде, ето защо все повече и повече офисите приличат на всичко друго, но не и на строго работно място. Често клиентите искат да пренесат жилищния уют в офиса, свежестта на парка или пък атмосферата на барa. Да, със сигурност има тенденция на зелените акценти в работното пространство и нямам предвид няколко саксии с цветя с прелели от поливане купички. Човекът е генетично обвързан с природата, инстинктивно търси досег с нея и я открива около себе си, а тя щедро се проявява чрез форми и сетивни провокации. В този ред на мисли думи като ЕКО, не използвам, защото това е пореден маркетингов трик за нещо, което е било преди, ще го има и след нас – природата.

Когато клиентите не са напълно сигурни, ни се доверяват, друг път имат ясна визия и изискват неща в конкретика, а за нас идва задачата да отговорим на очакванията им. Например в  D-Ware разработихме проект за френско кафене в офиса им.

3. Какви са предизвикателствата пред една българска фирма при предприемането на проект за промяна на офис средата? От какво се плашим? Отворени ли сме към иновации или сме по-традиционни в мисленето си?

Тук ще бъда абсолютно директен. Плаши ни цената, особенно на столовете. Столът заедно с рамото за монитор са двете основни предпоставки да не се изгърбваме пред компютъра. Пазарът е свикнат на нискокачествени столове, които в последствие са неудобни и се чупят лесно. Докато се залагат ниски бюджети, проблемът ще мъчи и служители и шефове с неудобство и болнични за схванати кръстове.

Друг проблем са различните и разноцветни мебели, събирани през годините. Например, след повреда нещо в интериора е било частично заменено или когато фирмата се мести, взима оцелелите части от оборудването със себе си. Често тези мебели са несъвместими, тогава за нас дизайнерите става много трудно да предложим свежа и раздвижена идея, в която адекватно да се съчетае старо и ново в нещо цялостно и завършено. Доста училища, библиотеки, читалища се нуждаят от нови мебели. Можете да дарите мебелите и да започнете отначало с визията на работното си пространство. Една от иноваците, която се прилага и се възприема в България, са ергономични топки и  изправени бюра. Всяка от тях има плюсове и минуси. Прилагали сме и двете в проекти, като мога да кажа, че ергономията и комфорта често се пренебрегват, за сметка на визията на работното място.

Обърнете се към специалист, за да не търсите в последствие масажист.

 4. ИТ фирмите у нас ли са първите „ластовички“ у нас във възприемането на офисните иновации? Разкажи ни, работиш ли за ИТ фирми?  Kакво 3dea може да направи за тях?

Да, работим с ИТ компании. Те са иновативните, когато става дума за офис пространства, най-запалени по технологичните екстри, както и по ексцентричните решения. Спомням си една ИТ фирма, в която искаха да имат зайци в open space-а си. Не мога да ви опиша какво гонене падаше, в края на работния ден, когато трябваше животните да бъдат прибрани. Създавали сме проекти за за ИТ фирми, като InterConsult Bulgaria, Solyton, Nemetcheck, D-WARE, MDG, Teracomm и др. За повечето сме правили цялостна визия на офиса и производство на мебелите. За Solytron използвахме прегради за бюра в много свеж син цвят, който толкова много им хареса, че го използваха в новия си брандинг след това.

5. Колко важни са мебелите в съвременния офис? Има ли „разумно“ количество мебели за даден офис? Какви са предпочитаните материали у нас? А кои са новите, които ти би препоръчал?

Колкото повече въздух има в един интериор, независимо дали офис, жилище, или магазин, толкова по-добре. Против съм запълването на пространствата с мебели. Все повече офиси са open space. Въздухът и есествената светлина са даденост, които са били пренебрегвани в миналото, а оказват огромно влияние върху ефективността, качеството и комфорта на работния процес. Днес все по-често виждаме офиси с големи прозорци и просторни пространства. За материалите –  ламинираните плоскости или ПДЧ, владеят пазара, заради цената и разнообразието. За радост все по-категорично, в решенията за дизайн  навлизат естествени материали като масивно дърво и филц. Техническият камък и плочките с мраморни декори също са интересни за рецепции, кухненски модули и облицовки. Тази година, по време на седмицата на дизайна в Милано видяхме решения в натурално дърво и камък, който ни възхитиха. Природата влияе над избора на материали на дизайнерите. При добър усет и правилен избор се получават чудеса.

6. Оттук нататък накъде? Какви са намеренията ти в бизнеса? Сподели с нас една твоя дизайнерска мечта…

В посоката, която считаме за правилна и в която, смятам, вече сме поели:  развиване на студиото и потенциала на всеки един от членовете му. В работата си експериментираме с материали – алуминий, леки дървестни греди, зелени лога и зелени стени. Залагаме едновременно на качество и стил, на доказана традиция и иновация. Във времето избистрихме няколко основни идейни линии в работата си, върху които се формира индивидуалният почерк на студиото и сега ще съсрдоточим усилия в тяхното развитие и запознаването на хората с тях.

Да пожелаем на Иван успех във всички начинания 🙂

Понеже утре офисът ни очаква, нека помечтаем с Иван.

 

 

 

 Коментари

 1. Владислав Лукашев юли 25th

  Comment Arrow

  Чудесно интервю! Браво на г-н Боров! Колкото повече такива умни млади хора като него има тук, толкова повече шансове има България.


 2. Донка Павлова септември 20th

  Comment Arrow

  Поздравления на Иван Боров за решението си и куража да е в България! Не е лесно, но е интересно и предизвикателно! Дерзай! Истинското, стойностното, натуралното ще устои!


Твоето мнение

 • Аватар

  ТИ


Comment Arrow
За автора

Pavlina D. Kozarova

Pavlina has worked for 20+ years as marketing specialist and business development manager in several Bulgarian and international IT and consulting firms. Her expertise is in the fields of project planning and management, business development, marketing & sales, innovation development and commercialization. Pavlina runs consultancy business with www.primavera88.com