Тайните на нашия бранд във Фейсбук с Роси

Здравейте, радвам се да ви представя Роси Георгиева, млада и изключително кадърна дама със собствена агенция за дигитален маркетинг. С Роси разговаряме затова как да изграждаме и поддържаме фирмен и личен бранд във Фейсбук и за предстоящото обучение по темата на 18 февруари в София.

1.       Роси, добре дошла в Маркетинг Буркан. Разкажи ни първо за себе си и твоята компания. Как стигна до решението да основеш собствен бизнес? Трудно ли е за една млада дама да развива и наложи на пазара своя фирма в тази толкова предизвикателна област – фейсбук маркетинг?

Много съм щастлива да бъда част от Маркетинг Буркан. Преди много години, когато бях стажант в известна българска фирма в София, изчетох много неща за теб, Поли. Трябваше да правим интервюта на успели маркетолози в България. Първият избор за поредицата ми беше ти! Точно затова приемам Маркетинг Буркан толкова присърце.

А сега малко за мен…
Аз съм фейсбук маркетинг специалист и консултант.
Занимавам се с Фейсбук маркетинг повече от 4 години. Управител и собственик съм на Фейс Профитс – бутикова агенция за цялостен фейсбук маркетинг. Моята роля, както и на екипа ми, е всеки ден да представяме бизнеса по най-добрия начин в социалната мрежа Фейсбук. А съвсем скоро ще започнем да правим това и в Инстаграм.

Друга моя основна задача е да консултирам бизнеса на тема фейсбук. На консултациите давам съвети и насоки как да се използва тази социална мрежа и как да я оползотворим по най-дорбия начин, така че да достигнем до съзнанието на нашите потенциални и реални клиенти.

Често правя индивидуални и корпоративни обучения, където работя с различни екипи, обучавайки ги как да боравят технически с фейсбук. Това е доста по-трудна задача, защото освен да си говорим, ние действаме много на практика. Това изисква време и много енергия.

Още едно голямо предизвикателство за мен е воденето на събития по различни теми – фейсбук, инстаграм, предпримачество. Имах честта да бъдат гост-лектор на доста популярни университети в София. А през 2016 организирах с партньори практически обучения, които също ми поднесоха доста големи аудитории. Бих казала, че презентирането се превръща в моя страст, която ми доставя огромно удоволствие. Да владееш аудиторията е безценно чувство!

Никога не съм имала за цел да основавам бизнес. И ми е странно да се наричам предприемач. Аз просто обичам свободата и по този начин успявам да се сдобия с нея по най-добрия начин. За мен това не е нещо от типа „вижте аз правя бизнес“. За мен нещата звучат така: „Аз правя бизнес, който да служи на клиентите ми, да развива мен и хората, които работят с мен.“
Не знам дали е трудно да се наложа на пазара. Аз не целя да се налагам. Аз искам да бъда приета с качествата си и да правя най-доброто за хората, които ми се доверяват. Мисля, че налагането идва в последствие, след като покажеш, че реално правиш нещо хубаво.

Тук е моментът да кажа, че фейсбук маркетингът е предизвикателство. И ако някой си мисли, че работата ни е да публикуваме по 1-2 снимки на ден, жестоко се лъже. Фейсбук маркетингът е постоянно промяна, постоянна иновация. Иска да си идеен и да даваш най-доброто от себе си постоянно, да тестваш и да опитваш нови неща. Иска се да следиш за постоянните технически промени и новости. Това ми помага най-вече да обогатявам маркетинг стратегиите на клиентите ми, както да развивам своя собствен бранд.

2.       Много хора смятат, че фейсбук не е достатъчно ефективен за целите на маркетинга и продажбите? Какви са предимствата за бизнеса от практикуването на фейсбук маркетинг? А недостатъците?

Наистина ли все още има хора, които не мислят, че Фейсбук е достатъчно ефективен? Наистина ли?

Ще започна от недостатъците – иска се постоянство. Искат се идеи. Иска се правилно ползване на техническите възможности. Иска се тестване и търпение. Много хора не успяват да дочакат момента, в който нещата във Фейсбук започват да се случват.

Повечето хора търсят повърхността – броя лайкове на страницата, например. Това не е най-важното за Фейсбук, когато говорим за бизнеса. Важното е да създаваме постепенно лоялна база от последователи, а в последствие клиенти. Аз имам много последователи, които виждат това, което споделям, но не го харесват в мрежата. Просто не натискат „лайк“. За сметка на това са ми клиенти и ме препоръчват в действителност на свои колеги и приятели. Дали това ме притеснява? О, не! Дали това ме отказва от Фейсбук? Твърдо не!

Трудно е, защото трябва да даваш стойност и да мислиш начини за провокация постоянно. И това е най-големият недостатък. Защото бизнесът не успява да намери правилните хора за целта или пък се опитва да го прави сам. Когато самият бизнес не знае как да използва мрежата, тогава идва разочарованието и отричането, че Фейсбук работи.

Фейсбук маркетингът е труден. Той иска да знаеш много неща – иска да разбираш от визии, от текстове, от хора, от статистики. Много е комплексен. Изисква правилна подготовка и правилно използване.

Плюсовете. О, плюсовете! Най-просто казано – имаш възможност да достигнеш до всеки, който използва тази социална мрежа. Както в България, така и на чуждестранния пазар.

Имаш възможност да предлагаш своите продукти на потенциалните си клиенти по най-бързия и евтин начин. Защото всички са във Фейсбук. Дори хората, които казват, че не го харесват. И те са там. Всички наблюдават и виждат. Целта е да изберат теб. Имаш възможност да информираш хората за себе си, да ги ангажираш и да ги превърнеш в клиенти. Лоялни клиенти.

Фейсбук е трибуна, която може да те превърне в успешен човек. Стига да използваш мрежата по правилния начин и да създаваш съдържание, което да е полезно за твоите последователи. С фейсбук имаш възможност да разгърнеш продажбената стратегия на бизнеса си и да достигнеш до огромна маса от хора.

Мисля, че този отговор описва най-добре силата на Фейсбук.

3.       Изграждането и поддържането на разпознаващ се и привлекателен бранд все още са големи предизвикателства за много голяма част от българските компании. Какви препоръки би дала на фирмите относно използването на фейсбук за целите на фирмения им бранд?

Първо. Правете всичко за хората. Първо мислете за вашите клиенти. Първо мислете какво искат да чуят те и как бихте могли да им помогнете с вашите продукти.

Не се представяйте за някой друг, не имитирайте ваши колеги и конкуренти. Бъдете себе си, говорете на ваш език, създайте ваш модел на комуникация. Само по този начин ще се откроите от конкуренцията. Мислете така, сякаш нямате конкуренция!

Подбирайте внимателно екипа или човека, който наемате да помага за вашето развитие във Фейсбук. Това е от съществено значние.

Второ. Много е важно таргетирането и рекламите да бъдат направени по правилния начин. Само така ще достигате до правилните хора, до вашите клиенти. Само така ще събирате истински фенове, а не кухи лайкове, кото нямат интерес към вашите продукти.

Трето и много важно! Използвайте фейсбук като романтично продължение на вашия цялостен маркетинг. Приютете го към цялостната си стратегия и го използвайте като инструмент, който да засили продажбите. Не очаквайте, че сам той по себе си ще свърши цялата работа.
Зад всяка успешна фейсбук страница стои продажбена стратегия, стоят бизнес цели и часове работа извън социалната мрежа. Тук е важно да отбележа, че голямо значение има как се развива бизнесът и какви продукти предлага извън Фейсбук.

4.       Личната марка… Едно предизвикателство пред много активни и динамични хора и у нас. Всичко, което искаме да съобщим на света за себе си. Начинът, по който го правим. Необходимостта да събуждаме доверие. И да го защитаваме във времето… Какво ще препоръчаш на хората, за които поддържането на собствен бранд е професионална необходимост? От гледна точка на професионалист във фейсбук маркетинга.

Изграждането на лична марка е от съществено значние за изграждане на доверие. Хората искат да купуват от хора, а не от фирми или от корпорации. Те имат нужда да знаят, че са разбрани и чути. Личния бранд дава точно това – възможност за комуникация, обратна връзка и диалог. Всички тези неща създават доверие. А доверието ражда клиенти.

Когато градиш име и заставаш с него зад всяко свое действие, е много по-лесно да превърнеш един последовател в клиент. Признавам си, че е и много трудно, защото все пак отговаряш с името си за всичко, което правиш. Но това е най-прекият път да достигнеш до хората. Чисто психологически е така. Когато психологията говори, и маркетингът се съгласява и работи заедно с нея!

5.       Да поканим читателите на блога на семинара, който организираш на 18 февруари? Разкажи ни за него.

Уважаеми читатели на Маркетинг Буркан, официално ви каня на събитието „Изграждане на лична марка, чрез видео и социални мрежи“. То ще се състои на 18.02.2017 в град София.

Събитието е посветено на играждането на личната марка, чрез най-популярните и силни маркетинг инструменти – Фейсбук и Видеото!

Как да ги използваме по възможно най-добрия начин, така, че да градим име, което да продава в Интернет – точно за това ще си говорим и ще обсъждаме в деня на събитието.

Събитието е подходящо за хора, които работят на свободна практика, за предприемачи, за бизнеси, за маркетолози. За всеки един от нас, който има хоби и би искал да го превърне в бизнес.

Подходящо е за всички, които искат да обогатят знанията си на тема Интернет маркетинг.

И за всички, които искат да градят доверие и да достигат до сърцата на своите клиенти.

Очертава се нашата публика да бъде доста голяма. А има още само седмица време за закупуване на билети. Тръпна в очакване да разбера пред колко голяма аудитория се очаква да говоря.

Искам да отбележа, че това няма да е типичното обучение, на което хората ще седят и ще слушат. Ще обсъждаме доста практически примери и аз лично обещавам да провокирам аудиторията през цялото време! Подготвили сме и упражения, които ще правим всички заедно на място.

Това събитие, организирам с помощта на моите партньори от Дамски клуб „Бизнес на високи токчета“ и eкипа на “Media Start”. Мой партньор във воденето на обучението ще бъде Любомира, която ще обогати знанията ни за видео маркетинг с много подробности и последни тенденции.
Всички те са страхотни професионалисти и аз има благодаря, че работят заедно с мен в името на толкова мащабни и ценни събития, от които има нужда София.

Всеки, който има интерес, може да запази своето място на www.businessinaction.info

 Oбещавам ви, че ще бъде запомнящо се!

На всички читатели и на теб Поли, желая много бизнес и лични успехи, и много красиви и спокойни моменти. Без тях бизнесът нямаше да оцелее.

И не забравяйте…
“Фейсбук маркетингът не е за фен база, която расте, а за бизнес, който расте!”Коментари

Все още няма коментари.

Твоето мнение

  • Аватар

    ТИ


Comment Arrow
За автора

Pavlina D. Kozarova

Pavlina has worked for 20+ years as marketing specialist and business development manager in several Bulgarian and international IT and consulting firms. Her expertise is in the fields of project planning and management, business development, marketing & sales, innovation development and commercialization. Pavlina runs consultancy business with www.primavera88.com