Събирайте медали. Печелете с лоялност :)

Днес наш гост е Дора Василева, чаровната маркетинг мениджърка на младата компания TIDIT. С Дора разговаряме за иновативната платформа за колаборативни програми за лоялност Medal, създадена от TIDIT.

Дора, добре дошла в Маркетинг Буркан. Разкажи ни малко за твоя път в дигиталния маркетинг. Как се намерихте с проекта Medal?

Здравейте и благодаря за поканата във вашия блог! 😊

Маркетинг мениджър съм на ТИДИТ – иновативна компания доставчик на дигитални услуги в областта на потреблението.

Стартирах кариертата си като уеб дизайнер, беше ми супер интересно да се науча да създавам уеб сайтове. Това бе в зората онлайн разработката и маркетинга у нас. Някак естествено израснах в творчески директор, а скоро след това мениджър на отдела, който разработва уеб сайтове и предлага онлайн маркетинг. Все по-интересно ми беше да управлявам целия живот на уеб сайта – от идеята, разработката, до трафика към него и ефекта му на комуникационен инструмент. В края на 2008 година отделихме този отдел в самостоятелна дигитална агенция Calipers, която затвори кръга от услуги по изграждане на онлайн представяне и дигитална комуникация. Поех ролята на Изпълнителен директор на агенция и до ден днешен.

В екипа на ТИДИТ сме група стари приятели, които работим заедно от дълги години. Всеки носи различна професионална експертиза и опит – в маркетинга, финансите, софтуерната разработка и fintech. И така в началото на 2013г. стартирахме компанията с визията да станем най-големия доставчик на дигитални услуги в България и региона.

След повече от три години разработка, преди 6 месеца пуснахме платформата Medal. За нас е огромна гордост, че с нея спечелихме първо място в конкурса eCommAwards 2016 в категория „Стартиращ онлайн бизнес“.

Какво с няколко думи е Medal? Може ли да кажем най-кратко, че това е платформа за споделена клиентска лоялност? Има ли други подобни проекти в България? А в Европа?

Medal e коалиционна програма за лоялност от ново поколение, първата в България и региона, но продуктовата ни визия е много по-широка.

Medal е платформа за събиране и използване на виртуални единици наричани медали. Платформата обединява крайни клиенти, търговци, благотворителни организации и бизнес партньори. Крайните клиенти събират медали, докато извършват обичайните си потребителски дейности – пазаруват, плащат сметките си, посещават различни търговски обекти, пишат продуктови ревюта, отговарят на анкети, препоръчват услуги, абонират се за услуги и т.н. Като цяло, докато водят своя потребителски живот.

За търговците Medal предоставя възможност да стимулират, респективно да награждават различни потребителски активности, които да им помагат да постигат по ефективен начин свои маркетинг цели. Основната цел на платформата е да даде възможност на търговците да задържат настоящите си клиенти и постепенно с развитието й да привличат и нови.

Това е силна характеристика на коалиционните програми за лоялност – освен, че подпомага процеса по задържане на настоящите клиенти, включването в нея индиректно подпомага и привличането на нови клиенти от другите търговци в коалицията.

Чрез Medal, благотворителните организации могат да финансират своите каузи като дават възможност на потребителите да им даряват медали.

В развитите икономики в Европа и останалия свят, съществуват подобни модели от години. Истината е, че имат много сериозен пазарен дял в съответните държави и се радват на активно ползване от населението. По-голямата част от тях са базирани на пластика. Това бе и един от проблемите, който искахме да решим разработвайки платформата. Носенето на дузина пластики в портфейла, а и самият портфейл, не винаги е удобство, затова базирахме ползването на услугата на мобилен телефон. Medal Wallet е услугата за крайните клиенти, безплатна за активация и ползване, чрез която събират и използват медали при търговците в Medal.

Склонни сме да заявим, че сме разработили продукт, който е силно конкурентен на съществуващите модели в света и е решил голяма част от проблемите, които имат: без пластика, работим във всички среди: при онлайн магазини, във физически магазини, мобилни приложения, както и при търговци приемащи поръчки по телефона, събраните медали не губят своята валидност във времето, към един портфейл може да събира цялото семейство и много други.

Какви ползи носи Medal на търговците? За какви търговци е подходяща платформата? Какви опасения на търговците ти се налага да преодоляваш, за да ги убедиш да се присъединят към общността на медалистите?

Коалиционните програми за лоялност заемат най-високото ниво в областта на клиентската лоялност. Голяма част от търговците имат собствени програми за лоялност, които са разработили за своите маркетинг нужди в стремежа да задържат клиентите си. Често ни споделят обаче, че програмите им не работят и нямат ползи от тях.

Съществуват и т.нар. Multi Merchants програми за лоялност, които отново се оперират от един силен търговец, който е поканил и други търговци и при пазаруване при него, клиентите му могат да се възползват от определени търговски предимства при останалите търговци.

При коалиционните програми операторът е независим, както сме ние, и на практика участието на един търговец в коалицията предоставя възможност за изграждане на конкурентност, за добавяне на стойност при пазаруване у клиентите и за приобщаване към общност от клиенти на много търговци, особено при развитите модели.

Съзнаваме, че моделът на коалиционните програми е нов за търговците у нас. Въпреки това, по-иновативните го разбират и осъзнават добавената стойност, която ще дадат на своите клиенти в дългосрочен план присъединявайки се. Всеки търговец знае през какви етапи минават клиентите му, докато стигнат най-високото ниво в стълбата на изграждане на лоялност към него.

Най-ценното предимство на Medal е, че потребителите събират медали от много търговци в един портфейл (Medal Wallet), т.е. на едно място. Така се акумулира много по-бързо и по-голяма покупателна способност. При самостоятелните програми за лояност, потребителят е ограничен да използва събраните виртуални единици най-често за конкретни продукти и то само при този търговец. В Medal медали се събират и използват за всички продукти на участващите търговци.

Важно е да отбележа, че маркетинг ефектът от участие в коалиционна програма е по-бавен, нo по-траен, сравнен с бързите стимули, генериращи продажби „веднага“, както са различните форми на платена онлайн реклама. Това е и едно от предизвикателствата, с които се сблъсквам, срещайки се с нови търговци. Част от тях питат и очакват ефект веднага. Все още за търговците най-важният индикатор за успех са броя продажби. Но съществуват и такива, които мислят и анализират истинската стойност на своите клиенти – колко скоро клиентът е пазарувал при тях, колко често купува от тях и какви суми харчи в техния магазин. Именно тези търговци разбират, че наличието на коалиционна програма като Medal, може силно да подпомогне процеса по задържане на клиентите им, както и да привлекат нови. Знаем, че привличането на един нов клиент е до 8 пъти по-скъпо от задържането на един съществуващ клиент.

Стратегията ни в момента е да привличаме основно търговци, които търгуват онлайн и чрез мобилни приложения, а на втори етап да се обърнем и към търговците във физическа среда.

Участвайки в Medal търговците могат да изпълняват различни маркетинг цели – от това да повишат продажбите и печалбата си, до това да стимулират определен начин на плащане, покупки в определен период и много други. Предоставили сме възможност да се стимулират различни потребителски активности, които индиректно подпомагат изграждането на лоялност, а не само покупките.

Стараем се да разнообразим пазарната кошница от търговци в Medal. Към момента имаме повече от 15 търговци предлагащи храна, детски играчки, техника, книги, бижута, стоки за дома, медицински услуги, цветя, застраховки и др. Към платформата могат да се присъединят търговци от различни индустрии, особено работещи в силно конкурентна среда. В процес на интеграция са над 10 търговеца.

Потребителите – медалисти… Не станаха ли твърде много приложенията, които ползваме на своите смартфони и таблети? Защо да прибавяме още едно към мобилния си арсенал? С какво ни улеснява Medal?

Към момента ползването на Medal Wallet става през http://wallet.medal.bg/. В България се радваме на високоскоростен интернет и покритие почти навсякъде. Скоро предстои да стартираме и мобилното приложение за трите основни платформи.

Но както споменах в началото, Medal дава възможност да събираш медали от много търговци, на едно място, извършвайки обичайното си потребление на стоки и услуги. Това е достатъчно силен стимул да ползваш още една услуга или инсталираш ново приложение на телефона си 😊. За активния потребител, който цени времето и парите си, и в чийто живот технологиите са ежедневие, ползването на Medal е не само добавена стойност, но често се възприема и като игра. Знаем, че в маркетинга, gamification стимулите са често ползван инструмент за задържане и привличане на клиенти.

За какво могат да се използват събраните медали?

Ние имаме универсален курс за използване – 100 медала са равни на 1 лев.

Събраните медали могат да се използват за почти всички стоки и услуги, които предлагат търговците в Medal. Освен това медалите могат да се използват и за подкрепа на различни каузи на благотворителните организации, които участват в платформата.

Колко струва ползването на услугата?

Услугата за крайните клиенти Medal Wallet е безплатна.

Търговците и производителите плащат към нас малка комисиона от бюджета им за лоялност като това става само ако има регистрирана потребителска активност. Тъй като в Medal могат да се регистрират различни събития, а не само покупки, затова ги обобщаваме под термина – потребителски активности. Имаме изцяло cost-per-action (CPA)  бизнес модел – няма входни, периодични или други такси.

За благотворителните организации имаме две възможности в зависимост от това какъв бизнес модел имат – за приемане на възмездно или безвъзмездно дарение.

Оттук нататък – какво? Какви са плановете ви за следващите няколко месеца? Какво да очакват вашите клиенти и потребители?

Положихме много усилия, за да стигнем до този момент и той бе много очакван от екипа ни. Пазарно стартирахме Платформа Medal в края на 2016 година. Премихме фазата proof-of-concept и сега основната част от усилията ни са насочени в това да привличаме търговци, производители и благотворителни организации, разбира се, и крайни клиенти.

Визията на ТИДИТ е широка, както по отношение на продуктовото портфолио, така и пазарно. Предстои да стартираме специален продукт за анализ на потребителските активности, както и възможност за маркетинг комуникация на база този анализ. Амбициите ни са до няколко години да излезем и на съседните пазари.

Успех на TIDIT и много, много медалисти!Коментари

Все още няма коментари.

Твоето мнение

  • Аватар

    ТИ


Comment Arrow
За автора

Pavlina D. Kozarova

Pavlina has worked for 20+ years as marketing specialist and business development manager in several Bulgarian and international IT and consulting firms. Her expertise is in the fields of project planning and management, business development, marketing & sales, innovation development and commercialization. Pavlina runs consultancy business with www.primavera88.com