Как да „обясним“ продуктите си?

След толкова години в бизнеса /вече стават над 20/, все още за мен е актуален и интересен въпросът как да представим продуктите си ясно и атрактивно? И как да „обясним“ своите продукти така, че да започнем да продаваме и да продаваме все по-добре?

Към нас се обръщат с този въпрос както начинаещи в бизнеса, така и хора с доста опит в производството и в управлението на компания. За начинаещите в бизнеса, които обикновено имат добра мрежа от контакти или пък задълбочени технологични познания, но често нямат опит в продажбите, това колебание е някак си разбираемо.  Учудващо е как именно хората, които произвеждат продукта от години, все още се колебаят и срещат затруднения в това да обяснят качествата на продукта си просто и ясно.

Позволяваме си да ви дадем някои съвети как да „обясните“ какво продавате.

1.Направете добър продуктов каталог

Ако продавате повече от един продукт или услуга /което е нормалният случай/, опитайте се да групирате продуктите си по признаци. Това означава да направим продуктов каталог.

Какви признаци да изберем? Например, предлагаме 100% натурален мед и еко/био мед, продаваме пластмасови 3-камерни прозорци по стандартни размери и пластмасови 3-камерни прозорци по размери на клиента, продаваме електронни книги и печатни книги…

Групирайте продуктите си така, че на потребителите да бъде лесно да ви разберат защо ги предлагате групирани така. Тоест, обуйте обувките на клиента, а не следвайте гледната точка на производителя или на доставчика си.

Направете каталог, който да бъде лесен за представяне при разговор с бизнес партньори или потенциални клиенти. Направете каталог, който едновременно с това да бъде лесен за браузване. Днес хората нямат време да прелистват дебели каталози дори от световно-известни доставчици.

2.Представете си, че обяснявате какво продавате, на дете

Обяснете продуктите си ясно. Представете си, че разговаряте с дете и че искате детето да ви разбере.

Много производители представят продуктите си толкова сложно, че дори опитни търговци изпитват затруднения да разберат характеристиките на продуктите им или какво отличава един продукт от друг, една марка от друга. Съмнявам се, че това е печеливш „рекламен“ трик.

Придържайте се към яснотата. Клиентите ще ви уважават заради това. Ясните описания на продуктите ще привличат повече клиенти.

Ако имате дете, прочетете му великото си описание и наблюдавайте внимателно реакциите му. Ако се оттегчи или раздразни, пренапишете го 🙂

3.Представете си, че обяснявате какво продавате, на човек, когото искате да впечатлите

Опитайте се са бъдете интересни. Правете атрактивни описания на предлаганите от вас продукти.

Как може да постигнете това? Потърсете нещо интересно, което да вмъкнете в описанието. Малко от историята на продукта – кой е произвел за пръв път нещо подобно? как продуктът е станал необходим? къде и защо се продава най-добре?

Но…не бъркайте интересно с манипулативно. Потребителите не обичат манипулациите. Дори професионални рекламисти днес трудно „уцелват“ баланса. Най-лесният начин да не сбъркате тук е да си представите, че вие сте потребителят, който чете описанието на този продукт. Веднага ще усетите къде прекалявате с тона 🙂

4.Не забравяйте да се усмихвате 🙂

Колкото и важни и сложни неща да продавате – компютри, автомобили, машини, сложни софтуери…не забравяйте да се усмихвате. Всички обичаме чувството за хумор. Добрата деликатна шега е голям приятел. Тя събаря стени и сближава хора от различни контитенти и страни.

Бизнесът не е война. Бизнесът е игра, която се прави от хората за хората.

Доброто описание е като хубава картина – грабва ви отведнъж…

Желаем ви успех 🙂Коментари

Все още няма коментари.

Твоето мнение

  • Аватар

    ТИ


Comment Arrow
За автора

Pavlina D. Kozarova

Pavlina has worked for 20+ years as marketing specialist and business development manager for several Bulgarian and international IT and consulting firms.