Хубава българска работа

Честита Нова Година, приятели на Маркетинг Буркан! Благодарим на всички, които редовно или понякога посещават мястото, в което продължаваме да споделяме размислите, впечатленията и опита си в бизнеса.

Започвам 10-та година от неговото списване с размисли как е възможно българските ни работи да стават и хубави. Начална точка, макар и понагарчаща, е поговорката „Хубава работа, но българска“.

Явно икономиката и всичко в една географска територия са пряко свързани с психологията на местното население. Без да пренебрегвам влиянието на външната среда и без да фокусирам прекалено много върху това, начинът на мислене и поведенческите навици на хората в ежедневието им безспорно в голяма степен определят как ще се развиват техните общи работи.

Няколко пъти съм писала затова какво в мисленето ни пречи общите ни работи да се развиват добре, и със сигурност вие сте прочели тези постове. По тези теми са писали много по-професионално и умно много други, по-умни от мен. Много от нас са чели книгите им и многократно размишлявали над тях… Започвайки от Захари Стоянов, тефтерчето на Левски и огнените Ботеви думи, минавайки бавно и с наслаждение през дядо Вазов, Симеон Радев, Иван Хаджийски и Юлиян Генов… Пишещите днес по тези теми всички знаем и всички, които вътре в себе си искаме България да е хубаво място за живеене, четем и размишляваме непрекъснато върху техните думи.

Моето скромно мнение в този скромен блог… Продължавам да го споделям с надеждата, че и аз самата, и всички ние ще намерим начин да правим работата си хубава тук и сега.

Мисля, че няколко са нещата, върху които има нужда да работим ежедневно:

1.Реализъм

Реализмът го разбирам като възможност да виждаш фактите в цялостност, а не само желаното от теб. Да можеш да прецениш трезво ситуацията, като не залиташ само в една посока. Да прецениш както прекрасните възможности, които биха се отворили пред теб, ако предприемеш нещо, така и потенциалните опасности и пречки от решението и действието ти.

В бизнеса това се получава с обмислянето на така наречения план Б. Планът А е свързан с усещането, че нещата ще се развиват според най-хубавите ни очаквания. Планът Б – с мисълта, че все пак, може и да не се случи така. Когато се научим да „приготвяме“ не само план А, а и план Б, тогава ще виждаме картината по-ясно. И резултатите ни – и лични, и общи, ще са по-близки до очакваните.

За да можем да „сготвим“ добри планове А и Б, нужни са ни факти. Достоверни, точни, актуални. Без фактите, знанията и инструментите за тяхната интерпретация няма как да се подготвим за близко бъдеще.

Нужни са ни и знания затова как от фактите да „сготвим“ добър план. В бизнеса това се прави от анализаторите. В живота – от по-възрастните от нас. Нужно ни е и доверие в тези хора и в техните опит и знания. Нужно ни е и смирение – да приемем, че ние самите не сме всезнаещи и всеможещи…

2.Позитивизъм

Вече толкова много години, над 20 в бизнеса и самата аз вече живяла вече над 50 години на този свят, продължавам да мисля, че позитивното мислене е важен мотиватор за резултатно действие. Разбира се, съчетано с реализъм. Това е, което опитът ми прибави в „кошницата“ ми с житейски инструменти през последните години.

Ако постоянно наблягаш на негативното, на страшното, едва ли ще можеш да направиш нещо хубаво и стабилно. Да, теориите за действие под влиянието на стреса и страха, или т.н. „излизане от зоната на комфорт“ са популярни. Обаче, има едно но. И то е, че ако се движиш прекалено дълго и самоотвержено в тази зона, прегаряш. С риск и другите покрай теб да прегорят.

Така че – хубавите работи се правят от реалисти, които имат план Б, но действат така, че да им се случи планът А.

3.Заедност

Заедността е възможността хората да се опитват да преодоляват различията в мненията и позициите си, и чрез градивно противопоставяне и съвместни действия да могат да работят в екип. Да могат да направят общност.

Това ни е много трудно, това се възпитава и учи още в детството. Екипното мислене и действие.

Работата в проекти е много важна за изграждането на заедност. Не напразно хората в някои други страни непрекъснато наблягат на проектната работа в училище. Ясно поставените цели и наличието на ресурси в едно начинание са само част от предпоставките му за неговото приключване. Нужно е да упражняваме умения да се вслушваме един в друг и да се учим да работим заедно.

4. Търпение

Всички искаме бързи резултати. Хем бързи, хем хубави.

Истината е, че зад всеки резултат стоят много часове, дни и години мислене и работа. Ежедневни усилия, понякога досадни, понякога отчайващи, понякога ограничителни за всеки от нас.

Търпението е способността да повтаряме действията си, ставайки всеки ден по-добри в нещата, в които правим. Също – да си дадем времето, което е необходимо, за да постигнем своите цели. Да имаме смелост и твърдост да изминем пътя, без да се връщаме непрекъснато много крачки назад… И все пак, помнейки че е здравословно да се върнеш назад, ако обстоятелствата не ти позволяваш да вървиш само напред…

С позитивен реализъм, търпение и заeдност работите ни, хем български, ще стават хубави.Коментари

Все още няма коментари.

Твоето мнение

  • Аватар

    ТИ


Comment Arrow
За автора

Pavlina D. Kozarova

Pavlina has worked for 20+ years as marketing specialist and business development manager in several Bulgarian and international IT and consulting firms. Her expertise is in the fields of project planning and management, business development, marketing & sales, innovation development and commercialization. Pavlina runs consultancy business with www.primavera88.com