Хубава българска работа

Честита Нова Година, приятели на Маркетинг Буркан! Благодарим на всички, които редовно или понякога посещават мястото, в което продължаваме да споделяме размислите, впечатленията и опита си в бизнеса.

Започвам 10-та година от неговото списване с размисли как е възможно българските ни работи да стават и хубави. Начална точка, макар и понагарчаща, е поговорката „Хубава работа, но българска“.

Явно икономиката и всичко в една географска територия са пряко свързани с психологията на местното население. Без да пренебрегвам влиянието на външната среда и без да фокусирам прекалено много върху това, начинът на мислене и поведенческите навици на хората в ежедневието им безспорно в голяма степен определят как ще се развиват техните общи работи.

Няколко пъти съм писала затова какво в мисленето ни пречи общите ни работи да се развиват добре, и със сигурност вие сте прочели тези постове. По тези теми са писали много по-професионално и умно много други, по-умни от мен. Много от нас са чели книгите им и многократно размишлявали над тях… Започвайки от Захари Стоянов, тефтерчето на Левски и огнените Ботеви думи, минавайки бавно и с наслаждение през дядо Вазов, Симеон Радев, Иван Хаджийски и Юлиян Генов… Пишещите днес по тези теми всички знаем и всички, които вътре в себе си искаме България да е хубаво място за живеене, четем и размишляваме непрекъснато върху техните думи.

Моето скромно мнение в този скромен блог… Продължавам да го споделям с надеждата, че и аз самата, и всички ние ще намерим начин да правим работата си хубава тук и сега.

Мисля, че няколко са нещата, върху които има нужда да работим ежедневно:

1.Реализъм

Реализмът го разбирам като възможност да виждаш фактите в цялостност, а не само желаното от теб. Да можеш да прецениш трезво ситуацията, като не залиташ само в една посока. Да прецениш както прекрасните възможности, които биха се отворили пред теб, ако предприемеш нещо, така и потенциалните опасности и пречки от решението и действието ти.

В бизнеса това се получава с обмислянето на така наречения план Б. Планът А е свързан с усещането, че нещата ще се развиват според най-хубавите ни очаквания. Планът Б – с мисълта, че все пак, може и да не се случи така. Когато се научим да „приготвяме“ не само план А, а и план Б, тогава ще виждаме картината по-ясно. И резултатите ни – и лични, и общи, ще са по-близки до очакваните.

За да можем да „сготвим“ добри планове А и Б, нужни са ни факти. Достоверни, точни, актуални. Без фактите, знанията и инструментите за тяхната интерпретация няма как да се подготвим за близко бъдеще.

Нужни са ни и знания затова как от фактите да „сготвим“ добър план. В бизнеса това се прави от анализаторите. В живота – от по-възрастните от нас. Нужно ни е и доверие в тези хора и в техните опит и знания. Нужно ни е и смирение – да приемем, че ние самите не сме всезнаещи и всеможещи…

2.Позитивизъм

Вече толкова много години, над 20 в бизнеса и самата аз вече живяла вече над 50 години на този свят, продължавам да мисля, че позитивното мислене е важен мотиватор за резултатно действие. Разбира се, съчетано с реализъм. Това е, което опитът ми прибави в „кошницата“ ми с житейски инструменти през последните години.

Ако постоянно наблягаш на негативното, на страшното, едва ли ще можеш да направиш нещо хубаво и стабилно. Да, теориите за действие под влиянието на стреса и страха, или т.н. „излизане от зоната на комфорт“ са популярни. Обаче, има едно но. И то е, че ако се движиш прекалено дълго и самоотвержено в тази зона, прегаряш. С риск и другите покрай теб да прегорят.

Така че – хубавите работи се правят от реалисти, които имат план Б, но действат така, че да им се случи планът А.

3.Заедност

Заедността е възможността хората да се опитват да преодоляват различията в мненията и позициите си, и чрез градивно противопоставяне и съвместни действия да могат да работят в екип. Да могат да направят общност.

Това ни е много трудно, това се възпитава и учи още в детството. Екипното мислене и действие.

Работата в проекти е много важна за изграждането на заедност. Не напразно хората в някои други страни непрекъснато наблягат на проектната работа в училище. Ясно поставените цели и наличието на ресурси в едно начинание са само част от предпоставките му за неговото приключване. Нужно е да упражняваме умения да се вслушваме един в друг и да се учим да работим заедно.

4. Търпение

Всички искаме бързи резултати. Хем бързи, хем хубави.

Истината е, че зад всеки резултат стоят много часове, дни и години мислене и работа. Ежедневни усилия, понякога досадни, понякога отчайващи, понякога ограничителни за всеки от нас.

Търпението е способността да повтаряме действията си, ставайки всеки ден по-добри в нещата, в които правим. Също – да си дадем времето, което е необходимо, за да постигнем своите цели. Да имаме смелост и твърдост да изминем пътя, без да се връщаме непрекъснато много крачки назад… И все пак, помнейки че е здравословно да се върнеш назад, ако обстоятелствата не ти позволяваш да вървиш само напред…

С позитивен реализъм, търпение и заeдност работите ни, хем български, ще стават хубави.Коментари

Все още няма коментари.

Твоето мнение

  • Аватар

    ТИ


Comment Arrow
За автора

Павлина Димитрова Козарова

Павлина има 20-годишен бизнес опит в развитие на бизнеса, маркетинг и продажби. От над 5 години Павлина се занимава с разработване и комерсиализация на иновативни продукти и услуги, включително и със средства от еврофондове и инвестиционни фондове. Основател на консултантска фирма primavera88.com.