Бъдещето на професиите и професиите на бъдещето

Светът се променя шеметно, с всеки изминал ден. Технологиите променят начина, по който живеем и начина, по който работим. Променя се и традиционната представа за професиите.Само допреди 1-2 десетилетия все още беше възможно със завършването на университет и с получаването на диплом по определена специалност да бъдеш сигурен, че ще можеш да градиш професионалното си ежедневие години наред в същата област. Днес вече не е така.

Днес все повече хора работят не точно това, което е записано в техните дипломи. Понякога дори се случва да се реализират в коренно различни и изненадващо далечни области. Лекари стават журналисти. Професори геолози карат таксита. Математици се занимават с фирмени продажби.

Появиха се гъвкави схеми за личностно израстване и професионална квалификация, които дават възможности на един човек да се развива в различни посоки и дори често да сменя посоките. И това се счита за съвсем естествено, и то не само от поколението на милениумите.

Работейки, все повече хора не се задържат задълго на едно и също работно място, дори в един и същи град, или държава. Появиха се понятия като „виртуални номади“ и „споделени офисни пространства“, и изобщо цял нов речник около променения начин на работа в променящия се свят.

Замислили сте се колко нови професии и поприща изникнаха през последните години? Ето само някои от тях:

Process analyst

Тази професия не е съвсем нова и вече си е извоювала своето достойно място в съвременния работен свят. Аналитикът на процеси се занимава с начина, по който са организирани и „подредени“ работните процеси в една фирма. Той може да препоръча по-ефективни или вдъхновяващи подходи за работа, които да бъдат полезни за фирмата и да бъдат добре възприемани от хората в нея.

Data analyst

Аналитиците на данни стават все по-необходими с шеметната скорост, с която светът натрупва огромни масиви от данни. Във всяка фирма, дори и най-малката, обемът и разнообразието от данни са толкова големи, че е трудно да бъдат обхванати и използвани рационално, ако няма отделни хора, които да „копаят“ в тях последователно. Това правят аналитиците на данни. Те познават различни начини за организиране, подреждане и интерпретация на разнородната бизнес информация, с която се сблъскваме ежедневно. И са в състояние да намерят и представят нужните данни по всеки конкретен бизнес повод по най-добрия начин.

Data security manager

Интернет и навлизането на мобилните устройства в работна среда поставят нови изисквания към фирмите по отношение на сигурността на бизнес данните. Навлизащият в сила Европейски регламент за защита на персоналните данни също изисква от бизнеса да намери сигурни начини, за да защити персоналните данни на своите служители и клиенти. Мениджърът по сигурността следи нормативите в тази област и може да препоръча и приложи подходящи решения за опазване на данните, с които една фирма работи.

Innovation manager

Технологиите поставят нови изисквания към начина, по който продуктите функционират и изглеждат. Клиентите стават все по-знаещи и все по-взискателни. И очакват от бизнеса да удовлетворява нарастващите им изисквания към дизайн, функционалност, бързина, качество. От всеки един във фирмата се очаква да може да предлага идеи за нови продукти и за подобряване на предлаганите сега. Но ако няма такъв обединител на идеите като мениджъра по иновациите, идеите могат просто да се разпилеят във въздуха. Той концентрира, обединява и направлява „идеяизма“ в една компания. Разбира се, ръководен от това, което клиентите очакват и биха възприели добре.

Community manager

В предишния професионален речник тази позиция се поделяше между хората, които се занимават с организация на офиса, човешки ресурси и маркетинг. Все повече компании споделят, че имат отделен човек, който организира общите дейности и събития, и е отговорен за начина, по който хората във фирмата работят съвместно и за техните общи преживявания. Това е човекът, който създава атмосферата в една компания. Той е нещо като домакин в нея, в добрия смисъл на думата – представя новодошлите, подготвя фирмените партитa, занимава се с гостите на вашите семинари. Грижи се за всичко това по един ненатрапчив и приятен начин.

Personal coach

Това е професия с множество измерения. Днес можете да имате свой собствен персонален ментор за всичко, което е приоритетно и важно за вас в момента – от финансови и инвестиционни въпроси, през това как се грижите за тялото си, как отглеждате децата си или какво правите през свободното си време. Общуването с персонален ментор помага да свалите напреженията, натрупани във вашето ежедневие, от себе си. А не да натрупвате несподелени затормозяващи мисли и негативни емоции до момента, в който те не ви взривят. А също и да откриете най-добрия начин, по който да правите важните за вас неща.

Ще се радвам да споделите и вие размисли за новите професии, които се утвърждават напоследък 🙂