За цветята и новите продукти на рафта

Ако сте мои приятели във Фейсбук, вероятно знаете, че от три години започнах отново да рисувам. Рисувам картини и цветно стъкло – подаръчни вази, чаши и цветни пана за офиса и дома.

Вече имам самочувствието, че с времето нещата ми стават все по-добри. Близките ми и приятелите ми в социалната мрежа харесват това, което публикувам. Участвам в благотворителни събития с рисуваните си стъкла и те се изкупуват. Вече започнах да продавам рисувано стъкло и картини.

Скоро, имайки готови рисувани комплекти с подаръчни чаши за вино и малки цветни пана, подходящи за дома и офиса, реших да се отбия в малък цветарски магазин в родния си град, където от три години отново живея, и да предложа да предлагам в него рисувано стъкло, при взаимноизгодни условия.

Магазинът е хубав. Голям, светъл и просторен. Цветята са разположени предимно по пода, както се случва обикновено в магазините за цветя. Цветята са прекрасни, винаги подредени с вкус и със свежи, големи цветове. Има голям избор. Има и екзотични цветя, които не се намират другаде. Понякога самата аз купувам цветя за празничните поводи на близките си оттам.

Понеже все пак това е магазин със стандартното за нашите представи търговско оборудване, има много рафтове по стените, с достатъчно място за да се изложат привлекателно различни продукти, които биха могли да се закупят като подарък заедно с цветята.

Ние, българите, все още купуваме и подаряваме на себе и другите цветя предимно по празниците. Някак си, не можем да свикнем, че и в ежедневието имаме нужда цветята да бъдат част от нашия живот. Едно цвете може да промени настроението веднага, да те усмихне, да те замечтае… Едно цвете може да направи атмосферата в офиса по-спокойна, дори в най-напрегнатите дни. Цветето е прекрасен жест на внимание и нежност за човека, който обичаш.

Когато отиваш да купиш букет цветя за нечий празник, обикновено търсиш и подарък. Аз лично бих предпочела да мога да закупя и букет, и подходящ подарък за близките си от едно и също място. Това ми спестява време и определено е удобно. Особено, ако мога да изненадам човека, за когото е предназначено цветето, с нещо уникално и приятно, което никой друг няма. Нещо, което да предизвика приятен „уау“ момент и да му носи добро настроение всеки ден.

Да, но собствениците на този магазин (попаднах точно на тях) не смятаха точно така.

Те седяха замислени в магазина си, пълен с много хубави цветя. Имаше големи количества непродадени след 8ми март. Скоро нови празници в нашия, български календар, май няма?

Аз бях единствената клиентка, която за около половин час влезе там. Не влязоха други хора, освен мен.

По рафтовете на магазина бяха сложени огромни златни и сребърни вази, вероятно китайски внос и картини, чиято стойност беше доста съмнителна. Притесних се леко една златна ваза да не падне върху главата ми. Беше поставена нависоко и изглеждаше доста тежка.

Въпреки нежеланието им да говорят с мен, известна с това, че не се отказвам лесно, все пак проведох целия разговор 🙂 Представих се, казах че рисувам и какво предлагам. Показах снимки на рисуваните ми чаши от смартфона ми.

Насреща ми – стена. Слушаха ме с половин ухо, с изпънати лица и двамата… Те, собствениците на бизнеса (вероятно семейна двойка) отказваха не само да говорят, те не искаха и да мислят за нови неща… Дори не попитаха при какви условия предлагам да стават продажбите, какви са цените, какви са възможните приходи за тях. Стена!

Какво се беше случило с тези хора? Дали бяха снабдили по-големи количества скъпи цветя и се притесняваха какво ше правят с непродадените? Дали някой не беше вдигнал наема на магазина? Дали резултатите от финансовата година не са добри за тях? Всичко се случва в бизнеса. Може да се случи със всеки един от нас…

Аз се занимавам с продажби от доста дълго време. Знам каква е средностатистическата успеваемост в маркетинга – около 5%. Знам от собствената си бизнес практика колко много ежедневни усилия са необходими, за да се случват продажбите. Така че – не го взех навътре. Просто продължих деня си.

Но се замислих какво ще правят тези хора с бизнеса си? И не е ли време да обмислят добавяне на нови продукти в портфолиото си?Да изложат нови продукти на рафтовете в големия си скъп, празен магазин? И защо отказват дори да мислят затова?Коментари

Все още няма коментари.

Твоето мнение

  • Аватар

    ТИ


Comment Arrow
За автора

Pavlina D. Kozarova

Pavlina has worked for 20+ years as marketing specialist and business development manager in several Bulgarian and international IT and consulting firms. Her expertise is in the fields of project planning and management, business development, marketing & sales, innovation development and commercialization. Pavlina runs consultancy business with www.primavera88.com