За цветята и новите продукти на рафта

Ако сте мои приятели във Фейсбук, вероятно знаете, че от три години започнах отново да рисувам. Рисувам картини и цветно стъкло – подаръчни вази, чаши и цветни пана за офиса и дома.

Вече имам самочувствието, че с времето нещата ми стават все по-добри. Близките ми и приятелите ми в социалната мрежа харесват това, което публикувам. Участвам в благотворителни събития с рисуваните си стъкла и те се изкупуват. Вече започнах да продавам рисувано стъкло и картини.

Скоро, имайки готови рисувани комплекти с подаръчни чаши за вино и малки цветни пана, подходящи за дома и офиса, реших да се отбия в малък цветарски магазин в родния си град, където от три години отново живея, и да предложа да предлагам в него рисувано стъкло, при взаимноизгодни условия.

Магазинът е хубав. Голям, светъл и просторен. Цветята са разположени предимно по пода, както се случва обикновено в магазините за цветя. Цветята са прекрасни, винаги подредени с вкус и със свежи, големи цветове. Има голям избор. Има и екзотични цветя, които не се намират другаде. Понякога самата аз купувам цветя за празничните поводи на близките си оттам.

Понеже все пак това е магазин със стандартното за нашите представи търговско оборудване, има много рафтове по стените, с достатъчно място за да се изложат привлекателно различни продукти, които биха могли да се закупят като подарък заедно с цветята.

Ние, българите, все още купуваме и подаряваме на себе и другите цветя предимно по празниците. Някак си, не можем да свикнем, че и в ежедневието имаме нужда цветята да бъдат част от нашия живот. Едно цвете може да промени настроението веднага, да те усмихне, да те замечтае… Едно цвете може да направи атмосферата в офиса по-спокойна, дори в най-напрегнатите дни. Цветето е прекрасен жест на внимание и нежност за човека, който обичаш.

Когато отиваш да купиш букет цветя за нечий празник, обикновено търсиш и подарък. Аз лично бих предпочела да мога да закупя и букет, и подходящ подарък за близките си от едно и също място. Това ми спестява време и определено е удобно. Особено, ако мога да изненадам човека, за когото е предназначено цветето, с нещо уникално и приятно, което никой друг няма. Нещо, което да предизвика приятен „уау“ момент и да му носи добро настроение всеки ден.

Да, но собствениците на този магазин (попаднах точно на тях) не смятаха точно така.

Те седяха замислени в магазина си, пълен с много хубави цветя. Имаше големи количества непродадени след 8ми март. Скоро нови празници в нашия, български календар, май няма?

Аз бях единствената клиентка, която за около половин час влезе там. Не влязоха други хора, освен мен.

По рафтовете на магазина бяха сложени огромни златни и сребърни вази, вероятно китайски внос и картини, чиято стойност беше доста съмнителна. Притесних се леко една златна ваза да не падне върху главата ми. Беше поставена нависоко и изглеждаше доста тежка.

Въпреки нежеланието им да говорят с мен, известна с това, че не се отказвам лесно, все пак проведох целия разговор 🙂 Представих се, казах че рисувам и какво предлагам. Показах снимки на рисуваните ми чаши от смартфона ми.

Насреща ми – стена. Слушаха ме с половин ухо, с изпънати лица и двамата… Те, собствениците на бизнеса (вероятно семейна двойка) отказваха не само да говорят, те не искаха и да мислят за нови неща… Дори не попитаха при какви условия предлагам да стават продажбите, какви са цените, какви са възможните приходи за тях. Стена!

Какво се беше случило с тези хора? Дали бяха снабдили по-големи количества скъпи цветя и се притесняваха какво ше правят с непродадените? Дали някой не беше вдигнал наема на магазина? Дали резултатите от финансовата година не са добри за тях? Всичко се случва в бизнеса. Може да се случи със всеки един от нас…

Аз се занимавам с продажби от доста дълго време. Знам каква е средностатистическата успеваемост в маркетинга – около 5%. Знам от собствената си бизнес практика колко много ежедневни усилия са необходими, за да се случват продажбите. Така че – не го взех навътре. Просто продължих деня си.

Но се замислих какво ще правят тези хора с бизнеса си? И не е ли време да обмислят добавяне на нови продукти в портфолиото си?Да изложат нови продукти на рафтовете в големия си скъп, празен магазин? И защо отказват дори да мислят затова?Коментари

Все още няма коментари.

Твоето мнение

  • Аватар

    ТИ


Comment Arrow
За автора

Павлина Димитрова Козарова

Павлина има 20-годишен бизнес опит в развитие на бизнеса, маркетинг и продажби. От над 5 години Павлина се занимава с разработване и комерсиализация на иновативни продукти и услуги, включително и със средства от еврофондове и инвестиционни фондове. Основател на консултантска фирма primavera88.com.