GDPR for dummies

С наближаването на датата за влизане в сила на Общия Европейски регламент за защита на личните данни, все повече хора се вълнуват от това как това се отнася до тях и по какъв начин ще се промени общуването ни в интернет. А може би и не само там.

Това е естествено. От десетина години насам уеб технологиите и мобилните комуникации претърпяха такова бурно развитие, че всеки от нас (поне тези от нас, които са 65-) може би прекарват поне по 1-2 часа дневно в интернет. Все повече бизнес комуникации се осъществяват през уеб и по мобилен начин. Дори и нашите бизнес партньори да са на една ръка разстояние. Все повече общуваме с приятелите и близките си чрез средствата на социалните мрежи. Дори и с най-скъпите за нас.

Както всяка нова технология, така и дигиталните технологии изпревариха готовността на обикновените хора и готовността на обществото като цяло, в това число недигиталните бизнеси и регулаторните органи да ги прилагат и да ги интегрират в ежедневието. И това е естествено. Погледнато назад, в историята, хората са се притеснявали и са се съпротивлявали многократно на новите технологии и изобщо на нововъведенията – и на тъкачните станове, и на парните машини, и дори на компютрите. Визионерските идеи на технологични мечтатели като Леонардо, Жул Верн, Артър Кларк са чакали векове и десетилетия, докато влязат в реална употреба. Може би чакайки нас, невизионерите, да узреем за тяхното използване. Може би и в очакване обществото да ги „легализира“ и приеме като полезни и нерискови.

Като си признавам, че започнах да чета, но не съм изчела докрай новия Европейски регламент, моето скромно мнение е, че той идва навреме и дори малко закъснява. И че е добре всеки от нас да помисли не колко хиляди организации биха „пострадали“ от въвеждането му, а какво практически означава новата регулация и какво е добре да променим в онлайн поведението си всички. Заради по-спокойното общуване и правене на бизнес през интернет и по мобилен път.

Без да съм експерт по въпросите за киберсигурността и защитата на личните данни, ето няколко съвета към всички, които си задават подобни въпроси.

1.Проверявайте източниците на информация в интернет

В момента сме свидетели на онлайн вълна от „новини“, неподкрепени с факти. Често те са поднесени с повишена емоционалност и начинът им на съобщаване силно ни влияе.

Когато чуете или прочетете нещо подобно, което силно повдига нивото на адреналина ви, излезте от интернет и направете нещо офлайн. Нещо съвсем елементарно. Можете да полеете цветята си. Да си изгладите някоя дреха. Да послушате музика. Успокойте сe, преди да реагирате.

После потърсете в интернет други източници на данни затова. За предпочитане е от официални ресурси. Или попитайте приятели или професионалисти, на които имате доверие, какво мислят по въпроса.

След това пак излезте от интернет. Помислете. И чак тогава реагирайте онлайн.

2. Присъствайте в разумен брой социални мрежи

Повечето от нас, особено хората с ИТ бекграунд, се изкушихме да се включим навсякъде – в Google+. Linkedin, Twitter, Facebook, Instagram  и къде ли не още, включително по-стари платформи за професионална и лична комуникация.

Помислете и прочетете какви са целите на създателите на тези мрежи? Дали са насочени повече към създаване на професионални общности или към улесняване на междуличностната комуникация? От какво печелят компаниите, които притежават социалните мрежи? Какви лични данни сте записали сами и доброволно, за да отворите и поддържате акаунта си там?

Помислете си колко време на ден прекарвате във всяка от социалните мрежи? Какво ви носи присъствието ви там? Удовлетворение, че намирате единомишленици? Полезна информация за локални или световни събития? Технологични новини? Бизнес контакти?

Ако прецените, че влагате повече време и усилия за присъствие в мрежите, отколкото ползи имате (звучи грубо, но е вярно), по-добре постепенно ограничавайте комуникациите си в тях. Колкото и трудно да е това за вас. Защото психолозите вече говорят за пристрастяване към онлайн комуникациите.

3. Внимавайте какво споделяте за себе си или публикувате онлайн

Много от нас са доверчиви към възможностите на новите технологии и с удоволствие и открито разказват за себе си, за живота си, за вижданията си и възгледите си, за здравните си проблеми…

Така ли открито общуваме в реалността? Дали споделяме толкова много неща с приятелите си, колегите си, близките си? Защо го правим? Може ли просто да помислим върху това, което ни вълнува? Или да прочетем полезна книга по въпроса? Или да поговорим с човек, който професионално се занимава с това, което ни вълнува?

Да си дадем сметка, че регулаторите се борят да защитят личните ни здравни данни, например, но ние спокойно питаме в социалната мрежа какво да направим, ако имаме висока температура и обриви, вместо да се обърнем към личния си лекар. Не е съвсем естествено това, нали?

Спомням си, че четох преди време как психолозите са открили феномена на предоверяване на непознати хора. Ако имате проблем или нещо силно ви притеснява, по-вероятно е да го споделите с непознати, отколкото с близките си. Странно е, но е факт. Не забравяйте това 🙂

4. Внимавайте с кого общувате в интернет обкръжението си

Това ми е много любима тема. Аз съм привърженичка на неанонимното общуване в интернет. Това значи, че винаги съм се идентифицирала с истинските си лични данни: имена, снимки, местоположение, месторабота… по всички въпроси и по всички поводи, по които съм общувала в интернет. Лично аз така се чувствам по-комфортно. Това съм аз.

В този блог също винаги съм се опитвала да обръщам внимание, че предпочитам да получавам коментари и да отговарям на коментари на реални хора, а не на виртуални профили. Дали съм успявала – не зная. Дано да съм успявала да разпознавам истинските добронамерени коментатори…

Дали обаче всички, с които доверчиво общувате в интернет, мислят като вас? Едва ли… Има и много опити да се крадат лични данни и да се общува от името на реални хора, с различни цели. Има тролове. Има хейтъри. Освен spam, има и scam…

Последиците от предоверяването ви или чисто човешката ви наивност и добронамереност в интернет могат да бъдат неблагоприятни и за вас, и за вашите близки. Във финансов план, в психологически план, в професионален план.

Понеже съм лично потърпевша от доверчивото си поведение в интернет, позволявам си да ви посъветвам да бъдете по-внимателни 🙂 Както казват у нас „Не слушай старило, ами патило“ 🙂

5. Интересувайте се от начините да защитавате личните си данни и личността си в интернет

Все повече се пише затова как да общуваме в интернет по-безопасно. Покрай въвеждането на GDPR има много полезни материали и статии за това.

Търсете такива материали, четете ги, мислете върху тях и се опитвайте да прилагате някои съвети, които ви се струват разумни и подходящи.

6. Ако имате проблеми, потърсете професионална помощ

И не се притеснявайте, ако се почувствате застрашени, да попитате експерти, които работят в областта на сигурен и безопасен интернет и мобилен свят, какво е тяхното мнение по въпроса. Какво биха направили те? Какво биха ви посъветвали?

Ако пък по стечение на обстоятелствата и поради вашето предоверяване вече сте пострадали от прекрачване на границите на личното ви пространство, реагирайте. Ако познавате лично човека, който го прави, кажете му. Поставете отново границите. Защитете личното си пространство.

Ако това е виртуална личност и вие търпите неблагоприятни последици от общуването си с тази личност, тогава винаги можете да се обърнете към компетентните служби. Дори и да ви се сторят недобре подготвени за това, със сигурност те са много по-напред от вас в тематиката и ще реагират съвестно и професионално на вашите проблеми.

Не се страхувайте да поставите граници на личното си пространство.

Не се страхувайте да поискате съвет.

Не се колебайте да потърсите професионална помощ.

 

 

 

 

 Коментари

Все още няма коментари.

Твоето мнение

  • Аватар

    ТИ


Comment Arrow
За автора

Pavlina D. Kozarova

Pavlina has worked for 20+ years as marketing specialist and business development manager in several Bulgarian and international IT and consulting firms. Her expertise is in the fields of project planning and management, business development, marketing & sales, innovation development and commercialization. Pavlina runs consultancy business with www.primavera88.com