Какво понижава маркетинг резултатите?

Ако не успявате да реализирате маркетинг плановете си в степента, в която искате и ви се струва, че резултатите на маркетинг отдела не са добри, задайте си въпроса „Защо?“

Дано това, което съм открила за себе си, да бъде полезно и във вашите трудни часове на анализ.

Негативизмът

Негативизмът е огромна пречка за постигането на добри резултати. Ако още в началото на пътя се съмняваш, че ще стигнеш до целта и постоянно търсиш под вола теле, непременно нещо ще се обърка. Може би по закона  на привличането, кой знае?

Голям проблем е, ако в маркетинг екипа има негативист и ако този негативист е лидер.

Ниската мотивация

Има хора, които не обичат работата си, за тях тя е само бреме. Все едно е какви са причините – мързел, неразбиране, занимаване с нещо, което не ти е по сърце…

Причината за ниската мотивация на екипа може да е и външна. Ако ръководството няма ясна визия за това какво иска да постигне и непрекъснато сменя целите и приоритетите, но не преразглежда високите си изисквания, маркетьорите се демотивират.

Лошата организация на работата

Ако фирмата има размити отговорности, ако не са ясни бизнес процесите, а всеки път се започва от началото, и това се случва непрекъснато, е трудно да се постигнат високи резултати в който и да е отдел, в това число и в маркетинга и продажбите.

Ако процесите по обучение и развитие на квалификацията на хората са слаби, и маркетинг екипът ще бъде слаб. Не очаквайте бързи и успешни изяви от хора, които не са въведени както трябва в работата. Ако фирмата не си е написала домашното – липсват добре структурирано портфолио, продуктови описания, списък с предимствата на продуктите и услугите, сравнения с конкурентни продукти… как да очакваме добри резултати?

Проблеми с продуктите и услугите

Често шефовете на български фирми са собственици, като голяма част от тях са специалисти в индустрията, в която фирмата работи, а нямат бизнес образование. Въпреки, че през годините на пазарната икономика понатрупаха опит и в управлението на бизнеса, все още те са пристрастни към продуктите и услугите в този смисъл, че във фирмата често не се прави анализ на качествата им и на стойността, която носят на клиентите. Не се обръща сериозно внимание на конкуренцията, нито на възраженията на клиентите. Новите технологии в производството, независимо какво е то, навлизат трудно, иновации почти липсват. Българските фирми трудно управляват качеството на продукцията си, въпреки че има много фирми, които имат ISO-базирани системи за управление на качеството.

Всичко това води до предлагането на продукти и услуги със съмнително качество. Качеството на продуктите в голяма част от нашите фирми е различно от това на произведените  в Западна Европа, Скандинавия и САЩ. Това обяснява и затрудненията на маркетьорите – особено, ако фирмата реши да излезе на тези пазари. По-ниските цени не са предимство за клиенти, чиито изисквания са високи.

Сигурно има и други причини… На вас какво ви пречи да постигате високи маркетинг резултати?Коментари

Все още няма коментари.

Твоето мнение

  • Аватар

    ТИ


Comment Arrow
За автора

Pavlina D. Kozarova

Pavlina has worked for 20+ years as marketing specialist and business development manager in several Bulgarian and international IT and consulting firms. Her expertise is in the fields of project planning and management, business development, marketing & sales, innovation development and commercialization. Pavlina runs consultancy business with www.primavera88.com