Фирменият профил е нашата визитка

Всички смятат, че да напишеш фирмен профил е супер елементарно. И аз така мислех, докато ми се наложи да съставям фирмени профили на компании, с които не бях работила…Да, става въпрос за този базов документ от 1-2 страници, който изпращаме като наш посланик по света.

За кого е предназначен фирменият профил?

Целта на фирмения профил е да служи като фирмена визитна картичка пред света.

 • Таргет групата, за която е предназначен профила, включва традиционните потенциални участници в бизнеса – партньори и клиенти. Достигайки до тях, фирменият профил трябва да съдържа информация, която да ни представя в светлината на фирма с добра клиентска база, перспектива за развитие и стабилни бизнес резултати. Докато партньорите се интересуват повече от резултатите и перспективата, клиентите се интересуват повече от продуктите и качеството.
 • Средата, в която една фирма работи, обаче е доста по-широко понятие и в нея са всички организации, с които фирмата кореспондира по някакъв повод или обсъжда някакви въпроси – данъчна администрация, банкови служители, оценители на наши идейни проекти, ISO одитори…
 • Да не забравяме и потенциалните нови служители на фирмата – те четат профила ни с други очи. Интересува ги екипа, възможностите за кариерно израстване и обучение, стилът на управление…

Какво и как да включим в профила?

Фирменият профил обикновено включва няколко ключови параграфа и не бива да подценяваме качеството на информацията в тях:

 • Мисия на фирмата – 3-4 реда, в които обясняваме на света какво продаваме, на кой пазар и за какви клиенти. Това e първото, което научава за вас четящият профила. Представете си как ваш близък ви запознава с някой – с няколко думи той съобщава нещо важно и интересно за вас като личност, нещо, с което сте уникален. Същото е и мисията на фирмата – тя трябва да генерира интерес към вас. 
 • Кратка история на фирмата – хубаво е да се спомене поне кога фирмата е основана. Ако фирмата има дълга история, може да се проследят няколко ключови години в нейното развитие – кога е навляза на нови пазари, кога е пуснала нови продукти, кога  се е разрастнала значително. Но не се увличайте в подробности.
 • Структура на капитала – кой притежава фирмата ви е съществен факт за света, особено за потенциални партньори и нови големи клиенти. Ако имате чуждестранен акционер с добра репутация и разпознат на пазара, това добавя стойност в очите на запознавашите се с вашата фирма.
 • Представяне на ръководството – много важно и много подценявано!!! в над 60% от профилите на български фирми, които съм виждала, липсва подобна информация. Тази анонимност кара човек да си мисли, че това е или някаква „измислена“ фирма или се управлява как да е от хора, които нямат опит в мениджмънта. Над 80% от нови чуждестранни партньори или клиенти, с които съм разговаряла, искат да разберат за предисторията на фирмата и личната история на управителите й. Това изгражда доверие.
 • Бизнес резултати – ние, българите, сме толкова скромни в съобщаването на данни за оборотите (за печалбата пък въобще и не споменаваме), че човек остава с впечатление, че говори с благотворително дружество… Другата срещана крайност е една особена изобретателност и комуникиране на различна информация към различните играчи в бизнес играта, така че после и самите ние се заплитаме в данните.  И в двата случая няма да се представите в добра светлина.
 • Фирмени ценности – ха сега де, като няма такива? Иновативна фирма ли сте или държите на традициите? Инвестирате ли в знанията на своите служители? На какво държите – на йерархията и колективните постижения, или на лидерите и индивидуалните качества? Ценностите са предпоставка за дълъг фирмен живот и устойчиво развитие. Ако не сте се замисляли по подобни въпроси, време е да го направите, ако пък имате мнение, съобщете го. Комуникирайки ценностите, вие увеличавате шанса си да намерите партньори и клиенти, с които ще се сработвате добре!
 • Фирмени политики – това е отражението на ценностите ви в реалния ви фирмен живот. Ако имате съобщени ценности, трябва да присъстват и подробности за политиките ви. Иначе изглеждате несериозни. Ако имате само политики в профила, рискувате да направите впечатление на работари, които нямат време да помислят за посоките и бъдещето. За какви политики става въпрос – най-често срещаме в България информация за политиката по качеството, но хората очакват да намерят информация относно политиките за партньорствата, иновациите, персонала… 
 • Партньорства – кои са вашите бизнес партньори? какви фирми представлявате в страната? кои са вашите дистрибутори, риселъри? в какви браншови структури и асоциации членува фирмата ви? Това говори както за вашата активност, така и за качествата на вашите продукти и услуги, а и за разпознаваемостта ви в бизнес средата. И е по-важно, отколкото сме склонни да мислим.
 • Клиенти и проекти – не е нужно да има списък с над 200-300 клиента. Това действа оттегчително и никой не го чете. Включете най-значимите си проекти и най-ценните си клиенти и препратете четящият профила към вашия фирмен сайт. В представянето на клиентите има много тънкости, може би е тема на отделен пост, ако ви е интересно? 
 • Продукти и услуги – непременно трябва да присъства какво предлагате и какво е уникалното във вашите продукти и услуги. Каква стойност имат те за клиентите ви. Ако имате широко портфолио, трябва да имате философия на портфолиото, разбираема структура – да се ориентират потенциалните клиенти защо имате точно тези продукти и каква логика на избор им предлагате… Иначе ще правите впечатление на фирма, която просто е приемала различни проекти или е правила напосоки сделки, за да съществува.
 • Екип на фирмата – отново много подценявана информация в България. Какво толкова сложно има в това да дадем информация за броя на служителите си, техните знания и ценни качества, техните имена? Страхуваме се да не ни напуснат или някой да ни ги открадне ли? Липсата им във фирменото портфолио не премахва подобна опасност.
 • Адрес и контактни данни – не забравяйте да ги сложите, а също и Уеб-адреса на фирмата.

И накрая – още малко съвети от личен опит:

 • Бъдете кратки – не пишете повече от 3 страници. Това не е фирмена брошура, нито проектно предложение, нито търговско предложение. Няма кой да чете по-дълъг профил, пестете времето на хората.
 • Пишете ясно и непротиворечиво – прегледайте данните и информацията с тази цел. Не пишете неща, които взаимно се изключват или могат да бъдат разбрани по различен начин.
 • Балансът е препоръчителен – не е добре да включите 1 страница информация за клиентите си, а да не пишете нищо за екипа и ръководството (особено, ако сте консултантска фирма). Балансирайте текстовата информация с визуална такава. Включете графики, таблици, изображения, снимки. Визуалната информация се възприема по-бързо и се помни по-дълго.
 • Актуализирайте поне веднъж на тримесечие профила си – изтрийте неактуални данни, вмъкнете нова информация, обновете графиките.
 • Публикувайте профила на Уеб-сайта на фирмата – прави добро впечатление фактът, че информацията присъства навсякъде и в един и същи формат.
 • Разширете профила до фирмена брошура – направете представителна фирмена брошура на базата на информацията, включена в профила.
 • Използвайте  най-важните 3-4 изречения от профила в е-мейл signature-ите на ръководството и служителите си. Вмъкнете линк към публикувания профил на Уеб сайта си.
 • Преведете профила на всички езици, на които поддържате бизнес кореспонденция – използвайте услугите на професионален преводач и за всеки случай помолете някой native speaker да направи последен преглед на преведения документ.
 • Изпратете профила си до вашите настоящи партньори и клиенти – поискайте и тяхното мнение или разрешение за публикуване на информация, която се отнася до тях. Помолете ги да ви препоръчат на техни познати в други фирми като изпратят профила ви.

Желая ви успех и постоянство! и ще се радвам да чуя и вашето мнение.Коментари

 1. Борко май 11th

  Comment Arrow

  Много полезен материал. Благодаря


Твоето мнение

 • Аватар

  ТИ


Comment Arrow
За автора

Pavlina D. Kozarova

Pavlina has worked for 20+ years as marketing specialist and business development manager in several Bulgarian and international IT and consulting firms. Her expertise is in the fields of project planning and management, business development, marketing & sales, innovation development and commercialization. Pavlina runs consultancy business with www.primavera88.com