Празникът като повод за маркетинг

Отново идва Коледа и започват да валят реклами. Какъв чудесен повод за маркетинг! Горкият Дядо Коледа – пие кока кола, шофирайки огромен камион, пее песнички с най-неочаквани текстове, пере с най-новия вид прах за пране…Горките ние – утвърдени и неизвестни марки се състезават за повече място в нашите глави, които мечтаят само за малко празнично спокойствие…

Празникът като повод за маркетинг е една от най-експлоатираните идеи днес. Клиентите са супер уморени от това.  И все пак, смятам, че има още шанс за фирмите да направят малко празничен маркетинг разумно и с успех. Ето пет подходящи повода и как можем да се възползваме от тях.

Първи повод – настоящият – Коледа и Нова година

Предлагам да престанем да използваме Дядо Коледа за целта. Той е вече много уморен от маркетиране, пък и има доста по-важни задачи – децата чакат своите подаръци.

Вместо това – задължително е да изпратим традиционните картички с поздравления до клиентите си. Най-добре е, ако ги подпишем лично и ги изпратим навреме. Някои твърдят, че същата работа вършат sms-и или електронни поздравления, но аз лично не съм убедена в това. Познавам страшно много хора, които с удоволствие подреждат на бюрата си получените новогодишни картички и ги оставят доста дълго там.

Разбира се, това е много подходящо за малки и средни фирми с краен брой клиентиJ.

Големите фирми предлагам да се фокусират върху съчетаване на Коледния си маркетинг с благотворителност или с някаква социална кауза. Така хем ще има полза за другите, хем ще излязат с едни гърди пред конкурентите си. Imagine… Защо мобилните оператори да не подарят абонаменти на 1000 български директори на болници, вместо да раздават луксозни коли? Защо вносителите на прах за пране да не изпратят до 1000 български майки най-новата марка прах за бебешки дрехи? Защо фирма за кетеринг не направи благотворителна вечеря за един дом за стари хора?

Втори повод – Великден

С каква емоция свързваме този празник? Хем е тъжно, хем има изход – страдание и възкресение едновременно. Надявам се, не е грешно да използвате тези  християнски символи в маркетинговата си кампания по Великден. Особено ако сте с добри намерения.

Раздайте цветя на хората в една болница, ако продавате букети. Подарете козунаци на възрастните в едно село, ако произвеждате хляб. Подгответе кошници със сладкиши на децата на загиналите полицаи. Бъдете полезни, докато маркетирате. На този свят не сте само Вие и Вашият бизнес.

Трети повод – 24 май, ден на буквите и културата

Това е прекрасен повод за всички фирми, които се занимават с книгоиздаване. Защо ли не съм чула да подаряват книги на училищните библиотеки точно на 24 май? Защо не се прави промоция на детски енциклопедии тогава с раздаване на първите екземпляри на малчуганите в една детска градина?

Разбира се, не само такива фирми могат да маркетират нестандартно на 24 май – вносителите на техника спокойно могат да се лишат от няколко прожектора в полза на училищата. Производителите на учебна мебел също могат да развихрят въображението си. Не е чак толкова скъпо, колкото телевизионна реклама. И съчетано с правилния PR,  ще бъде много полезно.

Четвърти повод – личен празник на вашите клиенти и партньори

Тук много полезни са Client Relationship Management системите. Автоматизирайте изпращането на поздравления по повод рождените дни за бизнес партньорите и най-големите (а защо не и всички?) клиенти.

Възможно е (и е страшно приятно) – подравления по повод  раждането на дете, по повод първия учебен ден на дете и какво ли не още. Стига да имате желание и въображение.

Такива жестове завинаги привързват клиентите към Вас и Вашата фирма. Това е най-добрият маркетинг.

Пети повод – празник на Вашата фирма

Ако не сте празнували досега рожден ден на фирмата си – опитайте. Изисква пари, но е чудесен повод за събиране на общността, от която най-много зависите – клиенти, партньори, Вашият екип.

Особено, ако фирмата Ви е с международно участие, това е много интересно за партньорите и клиентите. Съчатавайки вечерята с малък фолклорен концерт, вероятно ще запазите желанието им да работят с България по естествен начин.

Празникът на фирмата – особено, ако е юбилей – обикновено е свързан с получаването на подаръци. Тук отново можете да бъдете нетрадиционни – помолете всички гости да дарят по 100 лева на един дом за деца без родители. А Вие самите пригответе малки подаръци за всичките си гости. Това ще ги изненада и трогне.

Разбира се, има още много чудесни поводи за празничен маркетинг. Помнете – да предизвикаш добра емоция е най-успешният начин за маркетиране по празниците.

Снимка © Sgc | Dreamstime.comКоментари

Все още няма коментари.

Твоето мнение

  • Аватар

    ТИ


Comment Arrow
За автора

Pavlina D. Kozarova

Pavlina has worked for 20+ years as marketing specialist and business development manager in several Bulgarian and international IT and consulting firms. Her expertise is in the fields of project planning and management, business development, marketing & sales, innovation development and commercialization. Pavlina runs consultancy business with www.primavera88.com