Къде в България да учим маркетинг?

Въпрос на моя позната ме провокира да направя това Интернет търсене. Оказа се лесно да откриеш къде в България може да се изучава маркетинг, но не и толкова лесно да решиш къде точно си заслужава да направиш това.

Къде да следваме маркетинг у нас?

Няколко висши училища са публикували на Интернет страниците по-дълга или по-кратка информация за специалност „Маркетинг“:

За моя най-голяма изненада, най-старият университет в България СУ „Кл.Охридски“ (в което е имала удоволствието да се дипломира и моята скромна персона) в лицето на Стопанския си факултет, няма отделна специалност „маркетинг“. Това подценяване на значението за маркетинга като дисциплина, имаща нещо общо с управлението на бизнеса, е направо озадачаващо. Още повече, че ако говорим за стопанско управление в по-широк смисъл (макроикономика, управление на държавни организации), то отдавна в чужбина се прилагат маркетингови стратегии и подходи както в държавния и общинския сектор, така и в неправителствените организации – асоциации, партии… Но на кого ли у нас му пука за това? Ние ще управляваме, без да имаме кадри по маркетинг, защото те само създават грижи…

Чух много добри думи и за Нов Български Университет, но не можех да намеря нищо за специалността „маркетинг“ на техния Интернет сайт.

Другата ми голяма изненада е, че някои от университетите са си направили труда да информират подробно бъдещите студенти за размера и начина на заплащане на учебните такси,  но не и за това какво ще изучават в специалност „маркетинг“. Може би пазят тайна заради безспорно немалката конкуренция.

Така че не е лесно да се вземе добро решение на базата на информацията, съществуваща в Интернет.

В кой университет е най-добре да учим маркетинг?

В Университета за национално и световно стопанство – София – трябва да си приготвите 130 лева за семестър, ако сте бакалавър и 900 лева за магистър и нямате грижа – добре сте дошли в катедра „Маркетинг и стратегическо планиране“ на катедра „Управление и администрация“. При добро стечение на обстоятелствата и наблягане на ученето за 4 семестъра ставате бакалавър по маркетинг. По време на следването се набляга на теорията. Ще изучавате: социална политика, маркетингови изследвания, маркетингово планиране, потребителско поведение, въведение в иконометрията, интернет технологии, икономически анализи и прогнози, икономическа статистика и др. Трудно е да се разбере в каква степен се усвояват, но се полагат основите по продуктова политика, ценова политика, комуникационна политика (имат се предвид интегрираните маркетингови комуникации), дистрибуционна политика, маркетинг на интелектуални продукти, управление на продажбите, моделиране в маркетинга, конкурентни стратегии, маркетинг в интернет, директен маркетинг и др. Който иска да продължи да учи маркетинг в УНСС, може да започне и магистратура. Разликата? Получава се „профилирана подготовка по маркетинг в конкретни сфери на дейност, за които се изисква тази степен“. Кои са конкретните сфери, остава неясно. Магистратурата продължава от 2 до 4 семестъра. Има редовна и задочна форма на обучение, но лично на мен не ми стана много ясно как точно се обучават задочниците.

В Стопанска академия – Свищов – също се обучават бакалаври и магистри по маркетинг. Там са си направили труда да публикуват цялата учебна програма на специалността, включително кой семестър какво се изучава и какви кредити носи всяка дисциплина. Самата програма също прави много добро впечатление – включва базовите знания, необходими на всеки маркетьор  – макро- и микро-икономика, математика, статистика, финанси и счетоводство , има добър баланс между стратегии и тактики, както и дисциплини, фокусирани в конкретни приложни области – маркетинг на финансовите услуги, политически маркетинг, маркетинг в туризма, маркетинг на нестопанските организации… Включени са съвременни курсове като управление на проекти, data mining, мултимедии и анимация. Можете да видите бъдещите си преподаватели и какви учебници ще използвате в процеса на обучение, дори и ако решите да се занимавате с научна работа, какви са темите, по които катедрата работи в момента! Поздравления за Стопанска академия в Свищов!

На сайта на Икономическия университет във Варна има цялата необходима информация за специалност маркетинг, без да е толкова подробна. Можете да видите какво ще изучавате, кой ще ви преподава и как да се свържете с бъдещите си преподаватели за допълнителни въпроси и информация. Полезна статистика за броя на студентите, изучаващи маркетинг в ИУ Варна – оказва се, че от година на година все повече нараства интересът към специалността. Чакаме с нетърпение новите колеги!

Бакалавър или магистър по специалността „маркетинг“ можете да станете и в Пловдивския Университет „П.Хилендсарски“, включително и във филиала му в Смолян. Има както редовна, така и задочна форма на обучение. Годишната такса е 260 лв. за редовните и 180 лева за задочните студенти в степен „бакалавър“! За магистрите семестриалната такса е доста по-висока. На Интернет страницата има публикувана подробната учебна програма. Темите ми се струват с леко учебникарска формулировка, но това е мое лично мнение, може и да са добри. Не става ясно кои са преподавателите.

Давам ви информация само за тези университети – традиционните места, където се изучават бизнес дисциплини, само държавните университети.

В заключение, не съм впечатлена от начина, по който университетите комуникират през Интернет. Много остарял дизайн на страниците, не особено лесна навигация, за информационната стойност да не говорим. Ако тези университети искат да привлекат стойностни млади хора, а не просто плащачи на такси, следва да се потрудят малко повече. Още повече, че става въпрос за звената им, които работят в областта на маркетинга.

Ако можете да препоръчате друго висше училище, предлагащо качествено обучение по маркетинг, с радост ще го включа тук.Коментари

 1. Марио Пешев април 11th

  Comment Arrow

  @Поли, в НБУ маркетингът е модул към специалността Икономика. Ентусиастите учат 2 години обща икономика, след което специализират в Бизнес администрация, Маркетинг или Финанси. Доколкото знам, специалността е сравнително нова и не знам дали има завършили бакалаври маркетьори.

  Тъй като НБУ е частен университет, цените също са по-високи от тези на държавните. Кандидатстващите тази година трябва да отделят 1170лв на семестър при желание за кандидатстване в Икономика и специализиране в маркетинг.

  Имам познати икономисти 1-ви и 2-ри курс редовно (тъй като има задочно и дистанционно) в момента, като мненията варират. Не се ангажирам да давам оценка за преподаването там, но се надявам да съм бил полезен 🙂


 2. Поли Козарова април 11th

  Comment Arrow

  Здравей, Марио!

  Благодаря за информацията – прави картинката в НБУ значително по-ясна!

  Цената на семестър определено е най-високата в българските университети.

  И аз чувам много противоречиви мнения за обучението там – от суперлативи до традиционните оплювания на частното образование.

  Обаче като гледам какво е публикувано на сайтовете на държавните университети, не знам трябва ли да се вярва на тези слухове…


 3. Марио Пешев април 11th

  Comment Arrow

  НБУ е частен и затова цените са значително по-високи. Личното ми мнение е, че това вдига нивото. Няма да изпадам в подробности, защото това е един от flame-овете, които избягвам усърдно 🙂 А и в момента се подвизавам именно там, така че мнението ми би изглеждало пристрастно.

  За държавните унита и различните методи за изкарване на оценки и ‘разплащане’ – преобладаващият процент истории в нета са истина 🙂


 4. villy krandzhilska април 13th

  Comment Arrow

  Здравейте г-жо Козарова,

  Поздравления за блога Ви.

  Бих желала да внес едно уточнение – цената на семестъра за Маркетинг в УНСС за бакалавърска степен е 130 лв,а не 900. Това е цената само за семестрите в магистърската програма.
  “ Приготявете си 900 лева за семестър и нямате грижа – добре сте дошли в катедра “Маркетинг и стратегическо планиране” на катедра “Управление и администрация”. “

  Като студентка в същата специалност в същия университет бих добавила, че това не е достатъчно…иначе щеше да има много повече хора, учещи Маркетинг в УНСС. Има все пак кандидат- студентски изпити, което не е толкова възпрепядстващо, колкото класирането след това. Има статистики с броя желаещи да учат специалността за всяка година и с изискванията. Надявам се че калсацията, в която УНСС се подрежда на първо място – по цена за обучение ще има друг лидер след внесеното уточнение.

  Поздрави,
  Вили


 5. Поли Козарова април 13th

  Comment Arrow

  @ Вили

  Благодаря за първия Ви коментар в този блог и за направеното уточнение. Оправих сумите за семестър в УНСС според информацията, която предоставяте.

  За изпитите – съвсем съзнателно не съм повдигала този въпрос. Аз мисля, че начинът на влизане в повечето български университети създава изкуствено напрежение преди изпитите и стрес у кандидат-студентите. В много други страни резултатите от дипломата и матурата са достатъчни за класация. После идва трудното, а не в началото. По-важно е да завършиш, да придобиеш определени умения и да се реализираш успешно в професията, а не да „влезеш“, както е изразът у нас.

  Статистиката с интерес ще я прегледам по-внимателно.


 6. Марио Пешев април 13th

  Comment Arrow

  Чудесен начин на мислене – и аз не одобрявам порочната практика на кандидатстудентски изпити, компенсирана с абсурдно преподаване след това.


 7. Поли Козарова април 13th

  Comment Arrow

  Според мен много голям проблем е наблягането на теорията. Хубаво е да се овладеят основни знания за икономиката, бизнеса и маркетинга, но повечето току-що завършили студенти не могат да направят и една оферта и презентация самостоятелно, а когато става въпрос за по-сложни неща като маркетингово проучване или продуктово позициониране, съвсем се затрудняват.

  Според мен това се получава, защото по време на следването те нямат достатъчно практика по специалността.


 8. Марио Пешев април 13th

  Comment Arrow

  Това се наблюдава в почти всички специалности. Стажантските програми са малко (ако ги има) или не са заложени в програмата. Практикумите и курсовите работи също не симулират правилно реалния свят. Ако се поработи над тези направления, би имало доста повече смисъл.


 9. Поли Козарова април 13th

  Comment Arrow

  Това е невероятен парадокс – фирмите имат нужда от способни и креативни млади маркетьори, а те идват с минимален опит от университета и поради тези причини току-що дипломиралите се не са предпочитани. Младите хора пък искат да работят в добри фирми, а не могат да им предложат практически опит…


 10. Fipo април 14th

  Comment Arrow

  Здравейте,

  Аз като все още студент ми се ще да уточня нещо за НБУ. В момента завършвам графичен дизайн там и като цяло съм доволен. Ръководството са събрали преподаватели от другите университети и като цяло обучението е на ниво, НО за да остане студента доволен, то трябва да присъства ! Там няма заверки или подобни и за това е по-лесно за студента да пропуска голяма част от лекциите.

  *извинете ако пиша объркано, сега се събуждам.


 11. Поли Козарова април 14th

  Comment Arrow

  @ Fipo

  Здравейте, добре дошъл в Маркетинг Буркан и благодаря за изпратения коментар!

  Toва е другото, което ми се иска да се случи в БГ образованието (особено в унитата) – да отпадне задължението да присъстваш, а на негово място да дойде личния ангажимент да си вътре не просто тялом, а духом.


 12. Стефан Русев април 14th

  Comment Arrow

  Здравейте.

  Да кажа и моето мнение.
  Аз съм завършил маркетинг, магистратура в ИУ Варна.
  Прегледах сегашната програма и не виждам сериозна промяна от това, което аз учих (за добро или лошо).

  Аз се дипломирах (1998-2004) в началото 2004. Нашето поколение беше второто, което учи маркетинг в България (за всички университети), до преди две години специалността се е казвала Управление и Маркетинг. Ние бяхме втория випуск, който бе профелиран само в областа на маркетинг. Това, което учихме беше изцяло теория и само теория. От тази теория почти нищо не е така в реалния бизнес. Когато завършихме бакалавър не се знаеше дали ще има магистърска програма, защото не беше ясно какво да се учи (за випуска преди нас не е имало магистърска програма за маркетинг), в последния момент скалъпиха нещо подобно (точната дума е скалъпиха), просто набутаха още теория, като математическо програмиране (!!!??) или нещо подобно. Само ни взеха пари за магистърска диплома. Имах приятел, който работеше в чужбина и аз му взех изпитите от един цял семестър (всичко беше някакво подобие на изпити) без да се е връщал.
  Падна голямо четене на много теория.
  Когато завърших разбрах, че реалността не е като в книгите (някои от които издадени през 1990 г).
  Има една преподавателка от ИУ Варна (проф Ю. Узунова), която казваше: „В Маркетинга, Няма, Няма…….“От нея съм запомнил и от нея съм научил най-много. Тя ни учеше, че образованието и конкретно в маркетинга не е нещо което ще научите в училище и когато ви трябва нещо просто го вадите от „горния ляв шкаф на паметта“ и решавате проблема. Теорията е важна и дава основата на мислене, но всичко започва след дипломирането.

  И ако някой ме пита какво е Маркетинг, ще отговора „В Маркетинга, Няма, Няма…….“ Тази преподавателка ни учеше да мислим, да търсим, да се борим, да откриваме, да не се отказваме, да не приемаме отговор „Не“, да четем, да се учим и тогава ще имаме успех в областта на маркетинга.

  В крайна сметка резултатът в маркетинга се проявява в богатството и силата на една фирма. Ако се замисли човек, всяка голяма фирма е измислила нещо ново и различно в областта на маркетинга, а не никак лесно да се пребориш и откроиш. Това трудно може да се научи в училище.

  Моето мнение, е че като цяло университетите предлагат подобна порграма, все пак преподавателите в областта на маркетинга са доста ограничена бройка, но важното е човек да има желание да работи това и непрекъснато да се учи от успелите в областта, сега поне литература колкото искаш. Пример – книгата Маркетинг 101 на Д. Тръмп (ако зависеше от мен, бих я сложил като учебник, по който да се учи).

  Има една мисъл, която според мен представя специфичността на тази дейност – Смисълът на маркетинга не е да надхарчим конкурентите, а да ги надмислим.

  Образованието е да те научат да вървиш, а къде ще стигнеш, зависи от теб.


 13. Поли Козарова април 14th

  Comment Arrow

  Здравей Стефане,

  Винаги ми е много приятно, когато коментираш, защото си пълен с интересни идеи и зареждаш всички с положителната си енергия!

  Споделям и аз мнението ти, че следването у нас е свързано с прекалено много теория и е доста откъснато от реалните нужди на бизнеса и реалния начин на правене на маркетинг. Ти си прав, че преподавателите по маркетинг не са толкова много и е трудно да се направи качествено обучение.

  Едва ли обаче само тoва е причината. Може би бизнесът не си говори достатъчно с университетите и не поставя ясно изискванията си? Трябва да има някакъв диалог, да не се оставят нещата на самотек.

  Аз много харесах твоята последна мисъл и бих добавила, че именно в университета трябва и да ти покажат докъде можеш да стигнеш. А останалото – зависи от теб, и от фирмата, в която работиш (както самият ти отбелязваш!).


 14. Стефан Русев април 14th

  Comment Arrow

  Така е по – добре: университета трябва и да ти покажат докъде можеш да стигнеш. А останалото – зависи от теб.

  А за бизнеса – диалог никакъв с университетите.

  Като се замисля какво е разбирането на управителите за маркетинг си обеснявам и защо няма диалог.

  Въпреки, че има фирми, които знаят какво е марктинг, дано те се усетят и напрпят първите мостове със студентите в университетите.


 15. Силви април 14th

  Comment Arrow

  Здравейте на всички,

  Благодаря Поли, че си решила да направиш това проучване. 🙂

  Ще отбележа само няколко неща:

  – Мисля, че вече ти споменах – в УНСС не бих записала магистратура Маркетинг по простата причина, че вече видях как се преподава там (стигат ми двете ми специалности там, няма нужда от повече в същия уни), а и преди време като питах една моя позната дали е доволна от магистратурата по Маркетинг там, тя каза „Само си загубих времето и парите“. Естествено самото обучение зависи не само от преподавателя, но и най-вече от обучаващия се, но все пак… не бих записала тази специалност там.

  – За НБУ – преди време бях голяма противничка на този уни, но вече виждам доста положителни страни – най-вече това, че най-добрите преподаватели от всички останали унита преподават там. Освен това мисля, че начинът на преподаване не е толкова остарял, както по другите места. Не знам как се получава това при положение, че част от преподавателите са едни и същи, може би защото има такива, които са по-млади специалисти и те предават този по-младежки и иновативен нюанс на обучението там. Силно се надявам това да е така и ако избера това уни, да не съжалявам.

  – Стопанската академия – това, което прочетох сега за нея, доста ме учуди. Може би защото нямах до този момент някакви отзиви за академията. Поли, накара ме да се замисля, дали да не запиша там. ;))

  А и още нещо – в УНСС от две години може би насам вече няма задочна форма на обучение. За магистратура има т.нар. дистанционна форма, която е подобна на задочната, с тази разлика, че като цена не е наполовина, а даже е по-висока.


 16. Марио Пешев април 14th

  Comment Arrow

  По-горе казах, че избягвам флеймовете, но коментара на Силви ме подсети за нещо.

  Един от топ 5 проблема на образователната ни система е, че болшинството преподаватели не са кадърни. За това си има фактори, сред които са ниските заплати (и респективно липсата на конкуренция за работни места в държавни унита). Същевременно много доценти и техните производни остават само ‘даскали’, като се дистанцират от реалния свят. На няколко пъти попадам на хора, които от 30 години не са в бранша и преподават неща от началото на втората половина на 20-ти век. Затова се радвам на университети с хонорувани преподаватели, които работят активно по специалноста си.

  @Силви, много ми допада практиката във ФМИ към Софийския студентите масово да си организират курсове, кръжоци и прочие, водени от самите тях. Много добре действа!


 17. Поли Козарова април 14th

  Comment Arrow

  @ Здравей, Силви!

  Благодаря за включването! Както виждаш, сериозно маркетингово проучване се получи.

  Надявам се да сме близо до истината, макар и тя да не е много симпатична. Ще се радваме, ако ни кажеш какво решение си взела. Късмет!


 18. Момчил Милев април 15th

  Comment Arrow

  Здравейте,

  Напълно съм съгласен с мненията за УНСС (Утре Носете Съответната Сума). Завърших бакалавър и не искам и да чуя повече за този университет. През цялото ми обучение имаше двама или трима преподаватели, който си заслужаваше да слуша човек и доброто в случая беше, че бяха по Маркетинг и Комуникационна политика.

  На скоро бях в НБУ и същите хора се разхождаха по коридора и тогава осъзнах защо се случваше така, че в УНСС или закъсняваха или просто протежето ги заместваше. Прекалено голямата част на възрастни преподаватели в УНСС ме отегчаваха до краен предел – добре, че бях един от последните без заверки и имах възможност да се явявам само на изпити.

  Като цяло системата в УНСС е объркана и много хора се взимат на сериозно – секретарки, охрана и други обикновени чиновници. Придаването на важности не е целта на обучението. Завърших 2007 нищо, че започнах 2001, просто системата ме …… . Три пъти ме връщаха за ненанесени оценки от преди 5 год. В 1 и 2 курс имах преподаватели над 65 г., и ми казваха да ги търся да ми нанесат оценките в главната книга, че те може да не са сред нас вече ??!?!?!?!

  В крайна сметка след повече от 8 месеца (след второто ми явяване за първото разбрах, че съм допуснат един ден преди изпита и предполагам се сещате какво стана) и две явявания на държавен ми дадоха диплома. Нещата в този уни невървяха хич добре. За щастие вече бях почнал работа и закъснението на дипломата от 8 мес. след взимането на държавния не оказа влияние. Ами ако ми трябваше тази диплома за работа и седя толкова време без доходи? На този въпрос секретарката ми се усмихна ехидно и нищо. Пропуснах да спомена, че чаках 1 мес. деканът да подпише моя документ – много е важно!?!?!?!!

  Голям кеф, че си се дипломирал – отиваш и си взимаш дипломата от секратарката. Няма тържества или поне ръководителят катедра да ти връчи НЕЩОТО, за което 5 год. си учил и си им давал средства за съществуването на уни-то. Пълно безхабери и нехайство, а завършваш МАРКЕТИНГ. Мисля, че това е достатъчен факт какво, как и на какво могат да те научат хората в УНСС.
  Е как да запиша магистратура ?????!?!?!?!?!?!?!?!
  Възможно е да съм бил един от малкото такива случаи на година и половина дипломиране поради техни грешки, но важното е че има такива и „лошите вести се движат по веригата 10 пъти по-бързо от добрите“ и много хора чрез този полезен блог ще разберат и ще разпространят този мой случай. Всички сигурно знаят случая когато един казал на друг, че банка фалирала и тя наистина фалирала след 2 седмици (или месец беше).

  Благодаря за добрата тема и съвета ми към студентите в УНСС е ВИНАГИ ПРОВЕРЯВАЙТЕ ОЦЕНКИТЕ СИ В КНИГАТА. Ще Ви спести много ядове.


 19. Маргарита Ботева май 28th

  Comment Arrow

  Здравейте,

  Случайно попаднах на сайта, търсейки информация за маркетинг план. Иска ми се да мисля, че случайно сте пропуснали да споменете Великотърновския университет „Св.Св. Кирили и Методий“, Стопански факултет и катедра „Маркетинг и Туризъм“, където аз завършвам магистратура по маркетинг тази година, надявам се да е успешно!


 20. Поли Козарова май 28th

  Comment Arrow

  Здравейте Маргарита и добре дошла в блога!

  Наистина Великотърновския университет е пропуснат, но защото нямах информация за обучение по маркетинг там.

  Благодаря за попълнения пропуск и ще се радвам да споделите Вашите лични впечатления!


 21. Надка юни 30th

  Comment Arrow

  А искам да ви попитам как е Маркетинга във Великотърновския университет ?


 22. Николай Калчев септември 7th

  Comment Arrow

  Здравейте всички и поздрави за авторката!
  Поли, страхотно начинание, надявам се да е полезно за бъдещите виртуози в маркетинга 😉
  Първо да се представя, Ники, учих маркетинг бакалавър и след това магистър, завърших 2006г. в СА „Д.А.Ценов“ в Свищов.
  Питаш за впечатления…
  1. Бакалавър – един от стадото, никой не те счита за достатъчно узрял и развит за да ти обърне внимание с изключение на 2-3 преподаватели, опитващи се да ти покажат че си индивид и да освободят творческото ти мислене. Според мен основно загуба на време.
  2. Магистър – Е тук вече съм на друго мнение, тотална промяна, внимание върху индивида, заливат те с толкова важна информация че нямаш време да я попиеш. Интерактивни игри симулации, работа в колектив, маркетинг софтуер, презентации на продукти, целенасочено развитие на качествата на всеки, определено първокласно обучение.
  Ако някой реши да учи в Свищов, силно му препоръчвам магистратурата, за 3 семестъра съм научил 3 пъти повече неща отколкото за 9 преди това!

  П.С. Използвам възможността да поздравя доц. Кръстевич, благодарение на чиято строгост научих нещо и доц. Янков, който се правеше на клоун за да ни накара да мислим самостоятелно.


 23. Поли Козарова септември 7th

  Comment Arrow

  @ Николай, благодаря ти за включването и полезния коментар за обучението по маркетинг в Стопанска академия – Свищов. Моето лично впечатление от всички възпитаници на това учебно заведение е прекрасно. Радващо е как без много шум и претенции успяват да се развиват! Убедена съм, че ако продължават така, след време ще бъде ценно човек да прави и бакалаврат там. Може би просто е необходимо да дойде ново попълнение преподаватели?


 24. Dessy октомври 19th

  Comment Arrow

  Здравейте, уча в момента Маркетинг в УНСС – доучвам.
  И сега и преди 5 години всичко си зависи от студента – който иска учи, който не иска взима само изпитите.
  Искам да споделя с вас няколко неща:
  Огромна бе изненадата ми, когато влезнах на лекция в зала за 80 места, а потокът е от 200 души! Дори и да имаш желание да чуеш нещо, 2 пъти като не намериш място, на 3-тия просто не идваш. На всички ни взимат еднаква такса, и на този, който е седнал, и на този, който не е намерил място в залата. Това не е маркетинг, не само като специалност, а и като обучение.
  Има интересни предмети, но… програмата е толкова разводнена, че специалните се учат само в 3 семестъра. Практически задания има. Не са много, но все пак ги има. От полза са само ако вложиш нещо от себе си. Всичко друго е за обща култура май, защото не-специалните предмети си ги взех само на прочит на учебника, лекциите и обща култура. Смешно е, но по 3 от не-специалните предмети изкарах отлична оценка с един и същи практически пример – все го докарвах до краставиците.
  За обслужването да не говорим – има промяна само в тоалетните /което не е малко! ако някой е учил в УНСС преди 7-8 години ще разбере за какво става въпрос!/ Секретарките и завеждащите отдели те гледат на кръв, и е твоя не лека работа да ги уведомиш за какво са сложени и какви са техните задължения.
  Относно подготовката на преподавателите на лекции – използват се медии, но презентациите са им под всякаква критика. Можеш да научиш какво не трябва да правиш.
  И старата гвардия си е стара гвардия – надежда всякаква оставете! Май трябва да се смени едно поколение, за да има надежда за промяна.
  Определено има разлика между преподавателите на хонорар и на договор. Първите са по-нахъсани, другите се мислят за фаворите. Студентите са потърпевши най-накрая.

  Моят съвет е, ако сте изкарали Маркетинг бакалавър, запишете нещо друго магистратура, или поне в друг университет.


 25. Николай Калчев октомври 21st

  Comment Arrow

  Здравей Поли,
  Съгласен съм с теб, че е необходима „свежа кръв“ в преподавателските среди. Съмнявам се обаче, че няма от къде да дойде тя! Липсата на логистика, както във всеки друг сектор в България, така и тук е умопомрачителна. А това е крайъгълен камък за всичко. Действа се на парче, като „идеалната морална“ цел във всяко начинание е финикийските знаци.

  Е да де, но аз не съм съгласен, че моя учител трябва да е търговец, който търгува с моето бъдеще! Че полицая, който ме пази, е търговец, които търгува с моята сигурност и разликата дали ще се блъсна със 150 км/ч. и това да навърша 30 години са едни 50 лева в книжката! Че горския е търговец, продаващ моята красива родина, и вместо да се грижи за гората, лишава децата ми от възможността да видят прелестите й!
  Или както беше казал един румънец „Нашите страни са неземно красиви, само е жалко че са населени“.

  Извинявам се за лиричното отколонение, но трябваше да подплатя моето мнение с нещо въздействащо и реално.

  Надеждата ми е в новата генерация и в малкото останали идеалисти, които приемат преподавателската дейност като призвание, а не като работа!

  Забелязвам как всеки един слой от млади хора е с различни качества и различно мислене. Имаше един период от 5-6 години, в който от конвейрната лента излезе „брак“, които характеризирам като деца на промяната – родени от и след промените, неспособни да придобият морални устои.
  Радвам се че в момента наблюдавам обрат, „новите хора“ са качествени и притежават плюсовете на добрите поколения, без да допускат техните грешки.

  Оптимист съм! 😉


 26. Поли Козарова октомври 21st

  Comment Arrow

  @ Николай

  Прекрасно лирично отклонение, благодаря ти за него!

  И аз се надявам в България все повече хора да започнат да харесват работата си и да я вършат и съвестно, и с удоволствие. Сигурна съм, че така резултатите (и паричните, и другите) ще са по-високи.

  Особено е важно това за професии, които се грижат за човека, неговите знания, неговата душа, неговото здраве като лекарите и учителите. Аз самата много съм страдала от срещи и сблъсъци с хора в тези области, които не харесват работата си. Не мога да приема обяснението, че работиш толкова, колкото ти плащат – ако парите не са ти достатъчно, потърси друга професионална реализация, но не сей неграмотност и недоволство…

  Поколенията са такива, каквито една държава си ги направи. Когато държавата абдикира от задълженията си в образованието и най-важното нещо e дали има или не униформи в училище и кой продава банички в училищните бюфети, какво да очакваме от децата, които учат в момента?

  Ние, всички останали, които не сме пряко ангажирани в образованието, също имаме вина за това състояние, защото само критикуваме или си мълчим, а не провокираме реални действия за промени!


 27. Eва ноември 2nd

  Comment Arrow

  Има и други университети освен споменатите от вас, в които също се изучава специалността маркетинг и то на доста добро ниво.

  Аз уча в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в град Благоевград и съм много доволна от нивото на преподаване.

  А голяма част от преподавателите са от УНСС, например доцент Галина Младенова, която е един чудесен преподавател.


 28. Поли Козарова ноември 2nd

  Comment Arrow

  @ Ева – Благодаря за предоставената информация за Югозападния университет в Благоевград!

  Чудесно е, че университетите, които предлагат качествено обучение и имат интересни преподаватели, се увеличават – студентската оценка е най-сигурната гаранция за това!


 29. Иво декември 15th

  Comment Arrow

  Здравейте и поздрави за чудесния блог Поли

  Та да изкажа и аз мнение във връзка с темата. Завърших ИУ Варна специалност „Маркетинг“ през 2008 г, а сега лятото на 2010 (живот и здраве) трябва да завърша и магистратура. Като цяло съм напълно съгласен с мнението, че обучението е само теория, теория и пак теория. Практика никаква.

  Според мен университетът трябва да сключва договори с фирми от бизнеса, където студентите наистина да могат да придобиват някаква реална представа, как стоят нещата в практиката, а не просто да ти искат служебна бележка, че две седмици (май толкова бяха) си изкарал стаж еди си къде.

  Сега в магистратурата специалноста ми е „Корпоративен маркетинг“, която според мен е абсолютно измислена. Просто се поварят неща, които са учени в предходните години само дето „Маркетингови изследвания“ стават „Корпоративни маркетингови изследвания“, „Продажбените стратегии“ стават „Корпоративни продажбени стратегии“ и така, много малко нова информация. Освен това магистратурата от 2 семестъра, е направена на 3, като в последния семестър няма изучавани предмети, няма изпити, няма нищо просто един Спец-семинар, в който трябвада да се научиш как да се подготвиш за Дъравия изит или Магистърската теза. Та целият този 3-ти семестър за моята специалност се състоеше от 5 дена (които аз поради известни причини пропуснах, ако изобщо се е състоял). Иначе таксата от 550 лв си върви. Като цяло оценавам решението си да запиша магистратура в този университет като голяма грешка и грешна инвестиция и не съветвам никого да прави същата.

  А относно бакалавърсата сепен, наистина доста неща съм научил и съм получил една добра основа. Има преподаватели, които си заслужават и които не си заслужават, но като цяло за преподаателите от катедра „Маркетинг“ оценката ми е положителна.

  Но нещата пак опират да това, че всичко е само на теория, а че тя има много общо с практиката, много не съм убеден.

  Поли ще съм много багодарен ако публикуваш информация за обучение по маркетинг и в чужди университети, на мен лично ми е интересно как соят нещата и какво е нивото на обучение по маркетинг в Германия и Австрия и дали и там нещата са толкова теоретични.

  Поздрави :))


 30. Поли Козарова декември 15th

  Comment Arrow

  @ Иво – Благодаря за първото ти включване в Маркетинг Буркан и за коментара.

  Каня те да напишеш авторски пост за университетското образование по маркетинг в България, където да изложиш впечатленията и предложенията си и което ще публикуваме в блога. Ако разбира се, имаш време и си съгласен 🙂

  Моя отдавнашна идея е да проследим какво става в маркетинговите специалности в западните университети, но все не стига времето. През 2010 ще го предвидим!


 31. Иво декември 16th

  Comment Arrow

  Аз мога да дам мнение само за университета, където аз се подвизавам за момента, тъй като тук имам преки наблюдения. Не че нямам мнение за висшето образование в България по принцип.
  Мога да спомена, неща, който на мен лично не ми допадаха по време на обучението за бакалавър. Примерно един от преподавателите ни по Маркетинг веднъж ни беше казал, че не можем да станем добри маркетингови специалисти, ако не знаем отлично английски. Аз също съм съгласен с това. Обаче, защо тогава в програмата за обучение за специалност „Маркетинг“ английският език не е заложен да се изучава задължително, а е факултативен предмет??? Аз лично учих 3 години немски в университета, всяка година при различен преподавател, без някакъв конкретен учебник или план за обучение, въпреки това аз съм благодарен на тези преподаватели, защото хората каквото зависеше от тях правеха. Освен това последна година, часовете по английски и немски бяха сложени по едно и също време и ако си се записал да учиш двата езика трябва да си избереш кой час да пропуснеш и на кой да отидеш. И така вместо да се учат неща като чужди езици или други предмети свързани конкретно със специалността, се изучаваха някакви предмети, който не че не са важни, но просто според мен има други, които са по-приоритетни. А по отношение на това, че обучението е прекалено теоретично, мога да дам идеи в тази насока.Примерно, преди университета учех в Техникум по туризъм (в последствие Професионална гимназия по туризъм). Докато учех там имахме доста на брой практики, изпращаха ни в туристически агенции, задавахме конкретни въпроси там, виждахме как хората работят, документите, които се ползват. Някои от хората, от тези агенции идваха да ни водят часовете в училище. (Все пак едно е нещо да ти го обясни учител, а друго е човек, който работи всеки ден това). Бяха ни поставяни конкретни задания, които да представим пред учителите си и хората от практиката. Дори участавахме в международно изложение на учебно-тренеровачни фирми.Това представлява симулация на фирмено изложение. Имаше и едномесечен стаж в хотел в Германия. Всички тези неща са договорени от училището с фирмите от бранша или организациите, които споносирарт дадените практики. И не виждам защо, университетите не процедират по същия начин (а просто ти искат някаква си служебна бележка и толкова). Защото сега най-малкото мога да кажа, че съм влизал в хотел и туристическа агенция и имам понятие как се работи там, докато за една маркетингова агенция не мога да кажа същото.


 32. Поли Козарова декември 17th

  Comment Arrow

  @ Иво – това сравнение със средното образование е изумително! Да не говорим, че не е задължително практиката на един студент по маркетинг да преминава само в маркетингова агенция – всяка обикновена фирма би могла да приеме студенти и така и фирмата, и следващите да имат полза!


 33. Димитър Костов януари 14th

  Comment Arrow

  В България и изучавене на маркетинг! Това се е направо виц.
  Нито един от изброените университет не подготвя истински маркетингови специалисти.

  Просто учебните планове и програма по маркетинг е замръзнала на нивото на 1994 година. Т.е. преди проф. Ф. Котлър и проф. Алън Андреасен да издадат книгата си „Стратегически маркетинг за нестопански организации“, която разкрива най-пълно философията на маркетинга и изискванията към един истински маркетингов специалист.

  Пак идеята да пратиш на практика студенти в някоя организация си е чиста проба загуба на време, защото малко се съмнявам организация, практикуваща истински и модерен маркетинг, да се ангажира с подобно начинание.

  Някъде прочетох да се включи книга от Доналд Тръмп за маркетинг, не мисля че Доналд Тръмп е пример за модерно маркетингово мислено. Но пък книгате е добра, защото не е писана от него, а от специалисти по маркетинг, в т.нар. Университет Тръмп.

  Моето мнение, че самите университети трябва да си организират практика в самите тях. Според мен е въпрос на престиж в университет, където се преподава маркетинг, да се практикува от самия него модерен и истински маркетинг.

  Възможности в тази посока са много, но докато се опитваме да търсим граници между маркетинг и мениджмънт това няма да стане. През учебната година студенти спец. Маркетинг могат да бъдат ангажирани с подобряване на комуникационните материали на университета, с подобряване на обслужването в учебен отдел, с професионални маркетингови проучвания за удовлетворението на студентите от обучение в съответния университет, с организацията и лансирането на кандидат-студентската камапния и т.н.

  Пак за специалност „Маркетинг“ е просто задължително изучаването – интезивното на английски език и сериозно на поне още един, например, руски език. Бих споменал и турски, заради близост и на големия турски пазар, ама нали вилнее националистическа вълна в България.

  Но при комшиите най-богатия техен гражданин, спонсорира университет с 10 000 хиляди студента, където за икономическите специалности се преподават китайски език и хинди.

  Т.е. маркетинга е пряко свързан с развитието на големите пазари и с езиците, които се говорят на тях. Например, в САЩ за маркетинговия специалист е предимство да говори испански език, заради нарастващото благосъстояние и численост на испаноговорящото население.

  За мен ще е интересна да науча повече за преподаването в частните университети, където се предполага, че качеството на преподаване е по-високо, но като гледам нивото на книгите и учебниците по маркетинг и мениджмънт от български автори, искрено се съмнявам, че по-доброто заплащане на преподавателите води до по-високо качество на преподаването.


 34. Поли Козарова януари 14th

  Comment Arrow

  @ Димитър

  Добре дошъл в Маркетинг Буркан! Благодаря за интересния коментар с толкова много аспекти!

  Ами… сега да помисля и аз, като съм захванала да пиша по тази тема?

  1. Учебното съдържание – отдавна не съм студентка, но наистина ми прави впечатление от споделеното от мои познати и наскоро завършили колеги, че учебниците, по които се преподава, са далеч от световното равнище (ако говорим за класиката Котлър). За модерни виждания и течения в маркетинга пък почти не се говори.

  2. Преподавателите
  – много от нашите университетски преподаватели преподават маркетинг без и един ден в живота си да са го практикували! А това според мен определя огромната пропаст между бизнеса и университета в тази насока. Така че може би ще се наложи практиците маркетьори да направим опит да влезем в университетите… защото не вярвам академиците „да се осквернят“ с проблемите на реалния бизнес.

  3. Финансовияj ресурс
  – Парите обаче също са стимул за подобряване качеството на обучението, макар и не единственият и не най-важният… Но подобряване на студентските библиотеки, семинарни зали, зали за обучения по чужди езици… практикуми и повече възможност за общуване на преподавателите с други университети (съжалявам, но визирам такива на запад от София) биха свършили прекрасна работа.

  4. Езиците – възможност за изучаване на повече чужди езици, в това число и турски, арменски, иврит (има и такива общности в България, нали?) би трябвало да има, но студентите сами трябва да избират КАКВИ езици да учат. Ако бях студентка сега например, щях да искам да изучавам норвежки, а не руски език. Така, че нека да оставим право на избор?

  5. Практикуми по маркетинг в университетите – приветствам Ви за чудесната идея. От сайта на повечето американски университети можем свободно да свалим стратегическите маркетинг планове на университета… така, че поле за действие в тази посока има ОГРОМНО. У нас, за съжаление, все още не се говори достатъчно, а пък съвсем не се практикува маркетинг на обществени организации или в областта на образованието, така че опитът е нищожен на практика. И аз, честно казано, не виждам кой в университетите може да създаде такава вътрешна практикум програма по маркетинг? Освен ако самите студенти не се захванат да го искат, да го предлагат, да го правят. А и това не го виждам като желание…

  6. Спонсори – отново прекрасна практика. Къде сте, спонсори на българското образование? Само паметниците на братя Георгиеви и университета (и стипендията Буров) напомнят, че в България е имало достойни богати българи…

  7. Частни университети – май останаха НБУ, Застрахователния институт и Международния институт в София… Ще се опитам да събера информация за там.


 35. Димитър Костов януари 17th

  Comment Arrow

  Относно, чуждите езици е добре наистина студентите да имат по-голям избор на чужди езици, но да незабравяме, че организирането на чуждо езиково обучение с добри преподаватели се изисква значителен финансов ресурс. Безсмислено е да имат 30 или 60 часа на семестър с някакъв слабо квалифициран преподавател.


 36. Зорница Попова март 27th

  Comment Arrow

  Здравейте, реших и аз да се включа в дискусията понеже ми предстои дипломиране и аз като много други се чувствам затруднена да избера мястото, където да запиша магистратура.
  Нека кажа няколко думи за себе си: на 22 години съм и съм студентка в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас, навярно повечето от вас дори не са чували за него или може би имат негативно мнение за ВУЗа.

  Бих казала, че университета има нужда от смяна на учебния план, а оценката за преподавателите е….да кажем 5, иначе съм много съгласна за това, че практиката и обвързаността с бизнеса липсват.
  Трябва да се направи нещо по този въпрос, но никой не иска да поеме инициативата- студентите се оправдават с учебния план, а бизнеса си измива ръцете с некадърността на студентите, а в крайна сметка в средата на сандвича се оказват университетските структури и явната им невъзможност или некадърност или нежелание да взаимстват добрите практики от западните университети.
  Нека спрем да се оплакваме и да помислим откъде и по какъв начин да стигнем до бизнеса-през вратата, ако не стане, през прозореца, ако и от там не стане, през контакта, ако ли не, през абажура или миша дупка…
  Наистина не искам да обиждам когото и да било, а само да се събудим и да се огледаме, да се отрезвим и най-накрая да поемем във вярната посока.
  Поздрави на всички!
  Зорница


 37. Харалан Василев април 9th

  Comment Arrow

  Здравейте, на мен ми предстои да се дипломирам по специалност „Маркетинг“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Ще се опитам да изясня как стоят нещата там. Получава се много добра теоретична подготовка по общоикономическите дисциплини, като изключим няколко, заради преподаватели които представа си нямат от това което преподават. Ще спомена че работя като икономист-счетоводител във средно голяма фирма, така че мога да разглеждам нещата и от практически аспект. Доволен съм от:

  – Микроикономика и Макроикономика – доц.д-р Маргарита Дончева – изключетилно съм доволен от отношението на тази жена към студентите, както и от начина на преподаване и примерите по време на лекции.
  – Трудово право – Ас. Генова – Тук студентите се запознават с най-вече с Кодекса на труда.
  – Информатика – доц. Сандалски – Изучава се предимно Microsoft Office, като се ползват някои от по-сложните функции и възможности на Excel.
  – Публични финанси – доц. В. Консулов – програмата включва изучаване на държавните финанси, държавния бюджет, общински бюджети, процесите и функциите на НАП, НОИ и много много други неща в същата насока. Държа да отбележа, че тове е един от най-трудните изпити с най-много материал.
  – Корпоративни финанси – доц. Христов – изучават се финансите на фирмите, формули за пресмятане на лихви, инвестиции, възвръщаемости на капитала, акции, облигации и т.н.
  – Икономика на предприятието – доц. Иван Иванов – Тук е представен пример, в който са разгледани основните икономически процеси в една производствена фирма т.е. комбинирани са няколко други дисциплини. За хора, които не са изучавали икономика в средното си образование предметът със сигурност ще е от най-полезните във висшето.
  – Маркетинг – доц. Ц. Инджова – Тук се преподават основите на маркетинга, понятия, политики, т.е. поставя се основата върху която да се надгражда. Учебната програма е по книжките Основи на маркетинга на проф. Филип Котлър.
  – Търговско право – доц. Григоров – Изучава се Търговския закон. Преподава се добре и разбираемо.
  – Данъци – доц. Захариев – голяма част се препокрива с публичните финанси, изучават се видовете данъци, тяхните значение и функции.
  – Маркетинг на потребителския пазар – Гл. ас. Петров – предметът е свързан с потребителското поведение и потребителските стоки.
  – Маркетингови проучвания – доц. д-р А. Николов – Наименованието на предмета говори само за себе си. Преподавателят дойде, даде ни една флашка с материали, вкл. и на английски и на руски език, за допускане на изпита трябваше да направим курсова работа по определена тема и да я защитим устно на изпита. Ако човек има желание може да научи много по този предмет.
  – Продуктова политика – доц. д-р Иванка Костова – Стокова политика, видове стоки, характеристики на стоките, търговска марка, разфасофка, опаковка и маркировка на стоките, обслужване на клиентите, асортиментна политика, бизнес анализ.
  – Маркетинг на индустриалния пазар – доц Захариев – индустриален продукт, видове индустриални продукти, пазар и процес на покупка на инд. продукти, инженерно-стойностен анализ, форми и канали за пласмент, търгове.
  – Цени и ценова политика – доц. д-р И. Костова – Пазарно ценообразуване, подходи и методи на ценообразуване, анализ на цените, вътрешни и международни цени. Като цяло материалът по тази дисциплина е доста обширен и е с практически примери.
  Не съм доволен от:
  – Статистика – проф. Русев – Тук не научих кой знае какво. Добре, че учих статистика в Икономическия техникум навремето, за да мога да си взема този изпит.
  – Стопанска история – проф. Кацаркова – да е жива и здрава жената, но не трябва да преподава повече. Време й е да прекрати трудовата си кариера. Разсейва се, преминава от един период в друг и с това само обърква студентите.
  – Социология на икономиката – доц. д-р Генова – общи приказки, на всяка лекция еднотипни. На изпита се преписваше масово.
  – Стокознание – проф. Андреев – Този предмет няма голям смисъл, поне не по начина по който ни беше представен. Включват се някакви знания за това как се произвеждат и какви характеристики имат стоките в основите видове индустрия. По мое мнение трябва да си има отделни специалисти за тази работа. Научих как се прави водка от дърво. 😉
  – Квалитология – проф. Андреев – Предметът е свързан с качеството и стандартизацията на стоките, но имам чувството, че учебната програма е от комунизма. Нищо съществено, една безмислена теория.
  – Геоикономика – Влезнах на първата лекция, едва не заспах и реших че ще уча от учебника. Има някои полезни работи, но се изучават някакви таблици и работи на кой край на света колко въглища имало, кога ще свърши газта на планетата и такива работи. Информацията е леснодостъпна в интернет. В момента имам смътен спомен от този предмет.
  – Икономика на труда – Нарочно няма да споменавам името на преподавателите. Учебника е разбъркан, с неясно съдържание, предимно теоретичен. Тук доста спорих с асистента, че ДДС-то е косвен данък и е върху потреблението, а той твърдеше че е данък върху дохода. Без коментар. Хубавото на този предмет беше, че и студентите вземат участие в лекциите и упражненията и имаше дискусия.

  Вече се изморих да пиша, но ще довърша накратко:
  Изучават се още Стокови борси, Фондови борси – този изпит също се слави с трудно вземане с многото скъсани на него, Управление на продажбите, Стратегически маркетинг, Комуникационна политика, Рекламна политика, Връзки с обществеността, Транспортна и спедиторска дейност, Управление на качеството, Международно право и Право на ЕС.
  Безполезни в практиката дисциплини:
  – Висша математика І и ІІ. Така и никой не ми обясни как ще ми помогнат интегралите и диференциалите за намиране на клиенти и позициониране на продукти примерно или пък за изготвяне на маркетингов план. Съмнявам се, че някой ще успее.
  – Логика – тук преподаваше някакъв доц Вацев, който без да го обиждам, но една колежка определи като „клошар“. Нищо съществено. Пълна загуба на време по този предмет. Приказвахме си общо взето глупости по него.
  – Политология – доц. Горанов – Този човек въобще не беше в час. Да се има в предвид, че в БГ преподават няколко доцента с това име, някой да не вземе да се засегне. Добре, че предметът беше факултативен и часовете бяха малко.
  – Икономически теории – Аман от теории, ама честно. Микро- и макроикономика, основи на това, основи на онова, а сега и още едно недоразумение. Програмата се препокрива с Микро и Макроикономика на 80 %.
  В заключение мога да кажа, че в университета се дава добра подготовка, но е необходимо и студентите да положат някакви усилия, което по моите наблюдения се прави от около 40 % от тях. Липсва програма по SEO-маркетинг, което в развиващия се свят е доста голям недостатък, но това го отдавам на факта, че никой няма да дойде да преподава SEO на сериозно за 500 кинта. Трябва някой да му е изпил мозъка. Миналата година ми беше попаднала магистърската програма по Маркетинг в СА „Д. Ценов“ и останах с добро впечатление от предметите, които се изучяват. Сега просто не можах да я намеря в сайта на академията, но ако някой има желание може да се порови. Смятам че си заслужава. Ако пък може да отделите средства, за да си позволите обучение в чужд университет, мисля че ето този http://online.fullsail.edu/degrees/internet-marketing-masters ще бъде доста полезен.


 38. Илиян април 25th

  Comment Arrow

  Здравейте … аз съм последна година ученик и смятам да запиша в ПУ – маркетинг . Но не съм сигурен дали задочно или редовно . Чух много отзиви за редовното обучение и не ми харесаха. Някой може ли да ми даде някакъв съвет.Смятам че сега ми е най-нужен.


 39. Димитър Костов април 27th

  Comment Arrow

  Илияне, така и така, нищо полезно няма да научиш. Записвай задочно и не му мисли.


 40. Димитър Костов април 27th

  Comment Arrow

  Видях два нови коментара в форума и намерих малко време да напиша два реда. Относно мнението, че трябва да се търси начин да се промени нещо има няколко сериозни резерви: мениджърската наука е силно фрагментирана в световен мащаб и имам чувството, че всеки гуру в нея се опитва да си направи собствена секта; проследих дискусията в сп. Мениджър относно бъдещето на тази професия и не видях никаква смислена и работеща идея, което потвърждава силната фрагментация; не мога да повярвам, че е възможно да се реформира преподавенето на маркетинг в съществуващите български университети по една проста причина за 4 години в университета не открих нито един преподавател – специалист по маркетинг.

  Е, все пак имам план, какво и как може да се направи, но дано имам късмет да го приведа в действие.

  Относно коментара за учебните дисциплини в специалност маркетинг ще споделя: нежелая изобщо да коментирам преподавателите, просто ги съжалявам, толкова могат горките; не може да се прави заключение, кои дисциплини са нужни и кои не, поради липсата на логика и смисъл при подготовката на маркетингови специалисти като цяло; SEO-маркетинга и други подобни модерни дисциплини няма как да се преподават в университета, но тяхното отсъствие не е фатално при правилно оформяне на маркетинговото мислене и философия в студентите; проблем не е липсата на SEO-маркетинг, а че идеята за маркетинг микс и комуникационен микс се е превърнала в свещена крава.

  Между друго повечето преподаватели си докарват над 1000 лева на месец, а за 500 лева работят щатните асистенти без докторска степен, които не водят лекции. Бих преподавал и безплатно маркетинг, стига да виждам смисъл и резултат от това, но при действащите учебни планове, просто е едно замеряне с много ненужна и разпиляна информация, и дори студентите да се скъсат от учене, пак няма да разберат какво е маркетинг.


 41. HariVasilev май 6th

  Comment Arrow

  Това „..идеята за маркетинг микс и комуникационен микс се е превърнала в свещена крава.“ беше добро. 😀


 42. Поли Козарова май 6th

  Comment Arrow

  @ Хари – наистина маркетинговият и комуникационният микс са свещената крава на маркетинга, но има толкова малко хора, които са разработвали или могат да адаптират миксове, че е направо учудващо… Но си прав, че освен кравата има и много други свещени животни 🙂


 43. ani септември 26th

  Comment Arrow

  Zdraveite az sum 10 klas i iskam sled vreme da u4a marketing iskam da znam na kakvo trqbva da nablegna sega na koi predmeti ?


 44. Иван октомври 10th

  Comment Arrow

  Здравей Поли, Аз уча в „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас, специалност Маркетинг, но не съм много доволен от обучението. Все още не съм започнал да изучавам дисциплината Маркетинг, а вече имам зададена курсова работа на тема „Маркетингов проблем“. Преподавателят не ни даде никакви разяснения. Всяка помощ ще ми е от полза и ще ти бъда благодарен, ако можеш да ми помогнеш.


 45. Niki октомври 11th

  Comment Arrow

  Здравейте!

  Тук срещнах много интересни и полезни мнения, но това което мен ме вълнува е къдев чужбина си заслужава да учиш маркетинг и къде по-скоро да направиш магистратура.

  Ако някой знае нещо по въпроса, нека да пише! 😉 Ще съм благодарна!

  Поздрави


 46. Поли Козарова октомври 11th

  Comment Arrow

  @ Иван – с удоволствие ще ти помогна. Можеш да ми изпратиш подробности за курсовата си работа на мейла ми pkozarova@gmail.com


 47. Поли Козарова октомври 11th

  Comment Arrow

  @ Ники – добре дошла в този блог! Скоро, на 15-19 октомври 2010 в НДК в София ще се проведе изложение на чуждестранни университети, на което се надявам да откриеш подходящата магистратура.

  Ако не можеш да дойдеш, тук можеш да намериш информация за университетите и да проучиш техните сайтове.

  Иначе, по принцип маркетингът като дисциплина се изучава в т.н. applied science universities или business management schools и различни възможности за следване както в САЩ, така и в Европа.


 48. Иванка Маринова януари 4th

  Comment Arrow

  Здравейте !
  Тьй като сьм учила и частен вуз и сега в дьржавен ,мога да кажа само че ако искаш да научиш нещо ти ще го научиш кьдето и да си !Дори с превес кьм частното,колкото и да оспорват и да има негативно отношение.Имайки впредвид ,че едни и сьщи преподаватели могат да ги преподават в условия ,когато от това им зависи хляба са толкова различни! В момента магистратурата ми е „Корпоративен маркетинг“ кьм ИУ -Варна и на моменти си мисля ,че си губя ивремето и парите. В такава група сме на ДОВО,СОВО и СПН ,че тези като мен от колеж (СПН),специалност „Маркетинг“ на моменти само затвьрждаваме наученото , а другите миличките им е много трудно като не са чували досега за нищо ,свьрзано с маркетинга ! Но определено преподаватели са добри в моя любим университет – ИУ -Варна !!!


 49. Keti Dimitrova януари 23rd

  Comment Arrow

  Zdraveite!Iskam da popitam s kakvi priemni izpiti trqbva da poloja za specialnost „Marketing“ v PU „Paisii Hilendarski?


 50. Дани Хинов април 4th

  Comment Arrow

  Вероятно темата е от от архива и същевременно съвсем е актуална 🙂 Поздрави на автора и всички, които са се включили с коментари 🙂

  Аз като възпитаник на Стопанския факултет на СУ мога да дам отзиви от обучението по Маркетинг (като модули в специалност Икономика и по-голям акцент в специалност Стопанско управление – популярно и като Бизнес администрация 😉 ).

  Имам впечатление за отлични преподаватели – доц. Невяна Кръстева-Данаилова, ас. Ива Петрова (другите имена не помня, моля да ме извините), но като цяло маркетинг-лобито в СтФ не е много силно, за съжаление. И това обяснява защо няма отделна специалност.
  За екипа, който води занятията (надявам се все още), мога да кажа, че възпитаха в мен любов и уважение към тази дисциплина, и твърдата увереност, че макар и специализиран в сферата на финансите, ще се занимавам и с маркетинг 🙂

  Страшно много ми хареса цитата на Стефан Русев – че „Смисълът на маркетинга не е да надхарчим конкурентите, а да ги надмислим“!

  Иначе според мен има едно универсално решение: „Learning by doing.“ Според мен дава най-добри резултати. Хубаво е да се четат книги, аз поне се старая да го правя, но съм твърдо убеден, че само практическа дейност може да доведе до осмисляне на прочетеното! Така че личният ми съвет е към всички, които искат да се занимават с маркетинг – четете и прилагайте! И дискутирайте 😉


 51. Поли Козарова април 5th

  Comment Arrow

  @ Дани – Добре дошъл в Маркетинг Буркан! Да, прав си – този пост е доста отдавна, но продължава да е актуален и да буди същия интерес, както и след публикуването му.

  Благодаря ти, че сподели с нас личния си опит от следването в Стопанския факултет на Софийския Университет. И моите впечатления са, че това е една отлична бизнес академична институция, която създаде много добри кадри през годините. За маркетинга – може би им трябва засилване със свежи преподаватели от средата на практикуващите маркетинг? В България такава практика почти не съществува, а понеже принципът „“Learning by doing“ е доказал правотата си, може би точно от практиците студентите ще могат да научат най-много неща за маркетинга в реални български условия.


 52. Дани Хинов април 5th

  Comment Arrow

  Поли, благодаря за топлото посрещане! От доста време посещавам страницата и чета материалите, които ме интересуват, сега намерих възможност да бъда полезен и с информация 🙂

  Маркетингът със сигурност е дисциплина, която ако не се преподава от практик, няма смисъл. Екипът на Стопанския факултет са хора със доста сериозен опит – мисля, че даже титулярът доц. Кръстева (доколкото успях да разбера преподава и в НБУ) е един от малкото, които наистина имат толкова дълга и разнообразна практика в областта. Но като цяло няма акцент върху този предмет – един малък пример – модули като „Реклама“, „Икономическа психология“ (Психология на рекламата, Потребителско поведение), „Продуктов дизайн, опаковка и реклама“ са изцяло изборни. На мен са ми били интересни и съм ги посещавал с огромно удоволствие, но смятам, че това не е материя, която да остава в периферията на учебната програма – за съжаление като цяло изборните предмети се възприемат като периферни – не като специализация, а като нещо, с което студентите си попълват липсващите кредити.

  Относно възможността за повече качествени преподаватели – политиката в сферата на образованието даже няма да я коментирам, само ще вметна, че единствено любовта към преподаването е нещото, което в момента крепи много от класните преподаватели в университетите. Това обаче не е достатъчно за да имаме наистина добри учебни програми и съответно подготвени специалисти. Затова ще се радвам ако споделиш как биха могли да бъдат мотивирани хората, които наистина разбират от маркетинг и работят в тази област, да заемат полагащото им се място в университетите!


 53. Поли Козарова април 7th

  Comment Arrow

  @ Дани – Хората, които професионално се занимават с маркетинг, имат една-единствена мотивация – бизнес средата в България да става все по-професионална. И затова поне от финансова гледна точка не би било трудно те да влязат в академичния процес. Те имат опит и в обученията – вижте колко много курсове по маркетинг и продажби има в страната.

  Другото е трудно – дали академичната среда е готова да ги приеме наравно със себе си? Обсебила ролята си на учител и ментор, дали е готова за промени, да заговори с бизнес хората, да ги допусне до студентите? Не съм сигурна, че сравнението, което студентите ще направят, би било в полза на техните компетентност и опит. Това е риск и не съм сигурна, че те ще го поемат.


 54. Иван май 12th

  Comment Arrow

  И аз да се включа по темата,студент съм в ПУ“Паисий Хилендарски“,маркетинг,редовно обучение,3 курс!Видях написаното от Харалан Василев и реших да споделя впечатлението си.Не знам кога точно е завършил,но доста от преподавателите са сменени,както и някои от дисциплините.Но както и да е,смятам,че нивото на обучение е много лошо,администрацията куца,пък за преподавателите да не говорим:ще изброя тези,които са добри Богомил Манов-Корпоративни финанси,Иван Иванов-Основи на управлението,Иван Сотиров-Трудово право,Боян Славенков(до някъде)-Планиране и прогнозиране.Всичко останало е боза,по маркетингови проучвания доц.Николов ни даде флашка и после идваше от време на време,после го смениха и ние нищо не научихме,Логиката-най-безсмислената дисциплина,Маркетинг-карахме лекции с МИО,около 150 човека и разбира се непрекъснато се шумеше.Така ли не намериха зала,която да ни осигурят,все пак това е маркетинг,това е нашата специалност?Публични финанси,някой беше написал,че е тежък изпит,тежък друг път-масово преписване,както по Стокознание при Андреев.Микроикономика-нищо,нищо и пак нищо,в деня на изпита,аз закъснявам и бързам към спирката и какво да видя доц.Соня Игнатова си разхожда кучето и няма намерение да ходи на изпит,след едночасово закъснение реши да ни раздели на две групи и то отишъл деня.Торозова по англиийски-просто да си прережеш вените,сериозно от управата трябва да я сменят,ужасно преподаване без смисъл и разбира се 6-ци накрая.Специалност Маркетинг и специалност Мио в ПУ-то се различават единствено по езика,през тези три години една трета от лекциите ги карахме заедно,но стига толкова да ви оттегчавам.
  Маркетингът за мен е прекрасна наука,лошо е,че няма практика в университета и аз сега трябва да започна отнякъде за да натрупам опит,и за да не е крайно неприятно изказването ми за ПУ-то искам да кажа,че до голяма степен зависи от „ТЕБ“ какво ще научиш и запомниш.


 55. Димитър Костов май 14th

  Comment Arrow

  Ще коментирам включването на Иван от ПУ „Паисий Хилендарски“.

  От три години се бора да изградя някаква прилична форма на практически ориентирано обучение във филиала в Смолян. В общи линии, нещата се получават, студенти научават: какво представлява технологията за истинско маркетингово проучване; как да направят прилична презентация; как да изготвят обикновен и изчистен рекламен материал; как се структурира дипломна работа.

  За жалост от университета-майка в Пловдив не само, че не мислят за въвеждане на някакво практическо обучение е Пловдив, но и упражняват натиска за премахването на практическото обучение във филиала в Смолян. Дано имам късмет догодина да срещна студенти с реални компании и маркетолози.

  Не съм съгласен, че отговорността да научи нещо е на самият студент, то в бизнеса е модерно изпълнителните директори да си имат коучове (наставници), то тогава това важи и за студентите. Реално докато провеждам практически ориентираното обучение, аз работя рамо до рамо с всеки студент индивидуално, като използваме през Скайп и дистанционна форма на работа.

  Моята философия е проста: „Наука без практика е мъртва, практика без наука е сляпа“. „Преподавателите“ не одобряват желанието ми за реално практически ориентирано обучение, „професионалистите“ не одобряват акцента върху добрата теоретична подготовка и търпеливото изграждане на силна бизнес стратегия.


 56. Завършваща юни 21st

  Comment Arrow

  След 4 години бакалавър Маркетинг в УНСС, мога да ви дам един съвет – НЕ записвайте маркетинг в този измислен университет на пародията, ще е пълна загуба на време и пари. Няма да научите нищо актуално и полезно свързано с маркетинга, голяма част от програмата дори няма да съдържа маркетингови предмети, преподавателите, базата, отношението, администрацията, абсурдите в правилника – всичко в този университет е под всякаква критика 🙁


 57. yoanna юли 19th

  Comment Arrow

  трябваше да включите и Русенския Университет „Ангел Кънчев“


 58. влади септември 8th

  Comment Arrow

  Относно противоречивите мнения за НБУ ще напиша, че те ти дават наистина голяма свобода (именно заради това са толкова противоречиви тези мнения), тоест ако искаш учи, ако искаш не, ходи – не ходи, все тая.Но когато искаш и имаш желание ти предлагат качество.Лекциите им може да се гледат онлайн и да се свалят.Когато имаш изпит, но по това време си зает можеш да помолиш за друго време за изпита и никой няма да ти откаже.Пращали са ми учебници през Еконт.За каквото и да ги помолиш ще ти помогнат.
  Иди ги разбери някои – уж искат повече свобода и гъвкавост, но когато си носят последствията (не взет изпит или др..), веднага некачествено обучение, лоша организация, кофти уни.?!?
  Истината е, че унитата дават знание, не мозък:).

  В момента ми предстои да избера модул в НБУ и съм почти сигурен, че ще е маркетинга.Според мен специалността е много интересна, но е по-различна от другите.Трябва практика и мислене за да я научиш и то определено мислене.Това е практическа специалност.Трябва си сиво:).Освен това аз се занимавам с маркетинг (имам фирма в областта на интернет приложенията) и мисля, че ми се отдава.Просто начина ми на мислене е такъв – маркетингов (все още в зародиш, но ще видим) :).


 59. Любо септември 24th

  Comment Arrow

  Добре де, мен ме интересува реализацията след това. Никой нищо не казва. Да речем след 2рата година следване в УНСС избера маркетинг /системата им е такава/. Университета в момента е на 13 място в Европа. Завършвам със сносна оценка, което на хартия предполага че съм не лош кадър … каква реализация ме чака след това в България ? Питам, защото се колебая каква точно специалност да запиша. Нямам хал-хабер дали е добре платена специалност, търсят ли се специалисти в сектора и въобще как стоят нещата.


 60. влади септември 24th

  Comment Arrow

  Мнението ми е, че започват да се търсят все повече.Ако се замислиш сам ще си отговориш на въпроса относно заплащането.България е малък пазар.Грубо казано, колкото по-голям пазар – толкова по-добро заплащане.
  Едно е фирма с пазар 1000 души да те наеме, друго е фирма с пазар 10 000 и т.н.
  Обмисли си какво точно искаш и с какво ти се занимава, а не каква заплата ще взимаш.
  Маркетинга не е точно занаят и не е нещо определено като наука.Трябва да имаш мисленето.
  Ето ти пример.Задаваш въпрос дали има реализация в БГ и колко е заплащането.Това си е чист маркетинг.Дали ти като продукт ще се продадеш добре на пазара на труда.Ти трябва да си направиш проучването – какъв е пазара на труда, сега; накъде ще се развие и т.н.Ако не можеш значи СПОРЕД МЕН не избирай това.Аз съм го избрал не за да работя за някой, а за да работя за себе си и да развия фирмата си.Ако трябва да работя за някой, не бих избрал маркетинг.
  Все пак не се влияй от чужди мнения, това е най-лошото.


 61. Тони октомври 26th

  Comment Arrow

  Към Любо: само да те поправя, макар и малко оф топик: 2 години подред вече УНСС си слагат като голяма новина на заглавната страница на сайта им как са на 13то място в Европа… Смешката е, че става въпрос за WEB RANKING, т.е. че от включените в листата уебсайтове на европейски университети, сайтът на УНСС е на 13то място… Дори след изпращане на запитване миналата година защо са сложили непълна и невярна информация като директна реклама на университета, на което не получих отговор разбира се, тази година нещата се повтарят все така нагло. Т.е. виждате, че самият университет не може да представи етична, достоверена и адекватна рекламна кампания, а образованието там не го коментирам въобще, поне това на български. Аз съм 4ти курс Бизнес икономика в УНСС – избрах тази специалност след 2те години общо икономическо направление и изобщо не съм доволна – и смятам да запиша Маркетинг магистратура, но това в никакъв случай няма да е в УНСС, по причини вече споменати от други колеги в предишни мнения… За съжаление в София единствената ми алтернатива е НБУ, където ми харесаха магистратурите Рекламен мениджмънт и Бизнес администрация със специализация маркетинг (по памет говоря, не гарантирам за точните имена), а за момента няма мнения за тях от колеги от НБУ, ако сте чували ще се радвам да споделите.


 62. Митко декември 2nd

  Comment Arrow

  В Бургаски Свободен Университет обучението по маркетинг е на добро ниво. Преподават някои от изтъкнатите маркетолози на УНСС като проф. Дуранкев, проф. Класова, доц. П. Иванов.


 63. Vasil януари 31st

  Comment Arrow

  Здравейте и поздравления за прекрасния сайт! Аз завърших „Стопанско управление“ в Русенски университет „Ангел Кънчев“. Понеже виждам, че няма отзиви за преподаването по маркетинг в Русенския, аз ще се заема с тази задача, още повече, че имам и много познати колеги, които завършиха тази специалност.
  Та, мнението ми е: Ако решите да кандидатствате в РУ, запишете или Стопанско управление (не че нещо правя реклама), или Публична администрация, или Европеистика. Останалите пет специалности не струват, в това число и „Маркетинг“. Най-смешното е, че основната част от преподавателите всъщност са преподавали политикономия на социализма преди 30 години, а главният „специалист“ по маркетинг, ако мога да го нарека това, до 1996 не е знаел дори какво означава тази думичка „маркетинг“. Единственото предимство е, че методът на обучение е изцяло „Learning by doing“ и че има дисциплини, свързани с разработване на проекти и бизнес планове. Толкова!:)


 64. Роси Георгиева февруари 1st

  Comment Arrow

  Здравейте,

  Най-напред искам да кажа на г-жа Козарова, че трябва малко повече да се осведоми за частните университети в България, а именно, че не са само НБУ и застрахователното в София. Аз съм завършила маркетинг в Бургаски Свободен Университет преди 3 години, работя в областта на маркетинга и трябва да ви кажа, че съм много доволна от обучението в университета. Ще кажа защо: В БСУ има отлични преподаватели в тази специалност и особено доц.Лина Анастасова, проф. Д.Доганов, доц. Дуранкев. Тези преподаватели, особено доц.Анастасова, а в магистърската и доц.Дуранкев, преподават модерно, те са подгорвени много, преподават и новите тенденции в маркетинга и дават много примери. Л.Анастасова има и богат собствен опит в маркетингови изследвания, чете лекции по линия на Еразъм и в чужбина и е удоволствие да я слушаш, залите й винаги са пълни, а и научаваш много,защото обяснява добре и всички я слушат внимателно Тя провокира и мисленето на студентите, никога не е скучно. Проф. Доганов е с голям опит в рекламата, Дуранкев също и дават много примери, така че стига сте говорили само за държавните ВУЗ и само за НБУ.
  Имам приятелиз авършиха Пловдивския, други Икон. университет
  във Варна и знам за какво става въпрос там: лекции отгоре-отгоре, не се взимат часове, преподавателите нямат никакъв опит, не знаят езици и не четат съвременни публикации и статии.
  Освен това в БСУ от соата години се правят анонимни проучвания със студентите, има система за качеството и преподавателите по МАркетинг са с едни от най- високите оценки. Учебната ни база е супер, студентите от държавните могат само да ни завиждат!
  Проблем са само стажовете, налага се сами да си търсим фирми, защото БСУ не може да ни осигури, фирмите не търсят много стажанти, но се надявам, че и това ще се уреди по- добре..Благодарна съм на моите преподаватели от БСУ и особено на споменатите, а има и някои много добри асистенти по маркетинг.
  Така, че държавните ВУЗ май лежат само на стари лаври! Осведомете се малко и ще разберете истината за Университетите в България.


 65. Поли Козарова февруари 1st

  Comment Arrow

  @ Васил – Добре дошъл в блога! Благодаря за мнението и добронамерения отзив!

  @ Роси – Мила Роси, добре дошла в Маркетинг Буркан. Първо, да уточня, че постът е писан преди повече от 2 години, а ти го четеш сега. Много съществена е информацията, която даваш. Моля да не ми се караш така – това е частен блог, в който влагам всичките си усилия и свободно време. Между 1 часа през нощта и 7 часа сутринта. Така че може и да не съм се осведомила много подробно по всички детайли. Винаги си добре дошла да коментираш, добавяш и даже да пишеш като автор. Каня те да направиш пост за частните университети в България в Маркетинг Буркан. Мисля, че ще е много полезно. И ти пожелавам да имаш време и желание да направиш свой собствен блог! Защото виждам, че има какво да дадеш на маркетинг войнството у нас. Успех!


 66. Роси Георгиева февруари 2nd

  Comment Arrow

  Благодаря за посрещането!
  Нямам време да направя блог, защото съм доста ангажирана, вкл. и семейни ангажименти, но може би ще правя коментари понякога. Съгласна съм с мнението на някои участници тук, че Learning by doing е най-удачният метод за усвояване на знанията/теорията и именно това се прави по много дисциплини в Бургаския свободен университет- разработват се маркетингови стратегии, медиа- планове по Комуникационна политика, бизнес планове,по дисциплината МАркетингови изследвания правим цяло маркетингово изследване, събираме данни, обработваме ги на SPSS и пишем доклад, по международен маркетинг разработваме експортен план и т.н. по повечето дисциплини.
  Така, че обучението в БСУ си е на ниво, от студентите се иска само да учат, да са по- активни, част от тях не са много амбицирани. Имаме и навсякъде безжичен Интернет..Чувам, че сега обявяват и някои нови магистърски програми- по Интегрирани маркетингови комуникации и може и да запиша, защото знам, че ще науча нещо ново, само парите са малко проблем. Така, че не подценявайте БСУ!
  КАто цяло в България има проблем с висшето образование от гледна точка на това, че приемът във ВУЗ не е съобразен с нуждите на пазара. Някакви чиновници в София определят бройките за прием в държавните университети, без да се правят изобщо някакви проучвания на трудовия пазар- от какво има нужда: от Маркетинг-да, категорично има нужда, ама се обявяват и един куп други ненужни, измислени специалности- икономика на това и онова:)) и хората се записват там, защото е по- евтино от частните ВУЗ, но определено грешат. Така мисля аз, после съжаляват, но е късно и става ясно, че са загубили 4 години.


 67. Поли Козарова февруари 2nd

  Comment Arrow

  @ Роси – Хубаво е, че ще си отбиваш тук. Тук всяко обосновано мнение допринася за развитието на маркетинг-осведомена и маркетинг-ориентирана общност в България, каквато е и една от причините за съществуването на блога.

  Чудесно е това, което казваш за Бургаския Свободен Университет, още повече, ако наистина студентите са заразени с ентусиазъм и оптимизъм! Защото има една тънка граница, когато ако студентите правят проекти и работят самостоятелно просто форсирани от срокове и без компетентна подкрепа на своите преподаватели и ментори, те могат да се разочароват от Learning by doing. Както, разбира се, се случва и в Learning by reading…

  По-общо ако подходим към този въпрос, аз смятам, че най-удачно е балансираното съчетание между двата метода на академично обучение. Първо, трябва да знаеш достатъчно, за да направиш верните неща – независимо дали става въпрос за маркетингово проучване, планиране или каквото и да е. Второ, не е лошо да правиш проектна работа не просто защото трябва да се прави, а защото е свързана с практически казус, подаден от реалния бизнес. Така само си убеден, че това, което правиш хем е реално, а не просто за да отчита университетът активност, хем ще ти върши работа, когато го завършиш. Това е най-трудното – знанието е необходимо за правенето, и правенето трябва да е работа, а не просто поредното упражнение…

  Пак повтарям поканата си да направиш свой пост, а не коментар по въпросите на университетското обучение по маркетинг. Защото имаш много какво да кажеш. Със сигурност си много заета, но това само ще ти даде стимул за нови неща.


 68. Виктория април 5th

  Comment Arrow

  Здравей, Поли!

  Ето и още един университет в който, може да се изучава маркетинг – http://vfu.bg/ects_guide/files/sf/ba/mm/mm.html . Мисля, че ще е добре да разгледаш за какво става въпрос, тъй като не е споменат в публикацията 🙂


 69. Марина април 22nd

  Comment Arrow

  Здравейте! Догодина ми предстои кандидатстване за ВУЗ и ми е наистина трудно да преценя какво е добре да се учи и къде. Доста полезни ми бяxа коментарите на всички като със сигурност разбраx къде да не уча. Ориентирала съм се към маркетинга и рекламата като цяло, но колкото и да ръчкам из нета не мога да разбера със сигурност има ли реализация в България тази професия, защото не ми се иска да напускам родината, като повечето „патриоти“. Питам Вас, като професионалист и много биx се радвала да получа компетентно мнение 🙂


 70. Поли Козарова април 22nd

  Comment Arrow

  Марина, благодаря Ви за първото включване в нашия блог! Съветвам ви да преследвате мечтите си и да вървите по пътя на сърцето си! Успех! Реализацията е там, където се чувстваме най-добре и идва тогава, когато се стремим да постигнем мечтите си.


 71. Димитър Костов април 22nd

  Comment Arrow

  Да, в Софийския университет няма теоретична специалност маркетинга, но на практика университета е активен партньор на StartITSmart, което дава възможност на най-талантливите студенти на Софийския университет по-лесно да създават start-up компании и да прилагат маркетинг в реалния пазар, дори и маркетинг пред бизнес ангели и венчърни инвестиционни фондове.


 72. Димитър Костов април 22nd

  Comment Arrow

  Марина, като прочетох твоя коментар ми се стори, че си интелигентен и амбициозен човек. Може би, ще ти хареса идеята да създадеш start-up уеб базирана компания. За мен Facebook и Apple промениха маркетинга, затова някакви информационни технологии в Софийския университет е добър вариант. За мен има нова парадигма „мениджмънт, маркетинг, коучинг“, затова някаква специалност, свързана с тази парадигма, в Стопанския факултет на Софийския университет, също е добър вариант.


 73. Марина април 22nd

  Comment Arrow

  Много ви благодаря за мненията. Добре, че имам още малко време да помисля върxу нещата и окончателно да реша. Димитър, много полезна информация ми даваш. Сега ще поразровя за повече информация. :]


 74. Ивайла Делева юли 29th

  Comment Arrow

  Здравейте! Моят въпрос е следният:
  Мога ли да запиша магистратура по маркетинг след като добия бакалавърска степен по макроикономика?


 75. Петя декември 3rd

  Comment Arrow

  Здравейте! Изчетох няколко коментара с голям интерес 🙂 И аз както повечето тук завършвам бакалавър – маркетинг, само че в РУ „Ангел Кънчев“ (да, и там има маркетинг). Не е много по-различна от програмата в Свищов, но реномето на университета не е като на Академията 🙁 Иска ми се да работя по специалността си, но няма къде… Смисъл и да има, аз не съм подготвена. И някой няма да ме вземе на работа като маркетинг – специалист! Повечето ми колеги са се примирили с тази мисъл, остава ни само успокоението от реакцията на бъдещите ни работодатели, които като чуят „Маркетинг“ много се кефят 🙂 /звучи непознато и супер престижно ;)/ Съжалявам че нищо не научих по време на следването си, но все пак живеем в България… тук е така 🙂


 76. М.А юни 24th

  Comment Arrow

  Здравейте! Понеже тази година кандидатствам и съм се насочила към специалността Маркетинг в УНСС, искам да ви попитам дали изборът е правилен и дали си струва да запиша тази специалност и дали не е по-добре да запиша нещо друго от сорта на Финанси или Застраховане а впоследствие да се насоча към Маркетинг? Има ли полза от придобититие там знания?


 77. Виктория април 23rd

  Comment Arrow

  Здравейте,

  Виждам, че публикацията е отпреди доста време, но все пак не можах да не се включа, за да предложа на вашето внимание още един университет, който от години подготвя изключително качествени професионалисти в областта на Маркетинг мениджмънта, а именно Американският университет в България, гр. Благоевград. Истински се учудих, че не е включен в списъка, но това може би се дължи на факта, че самата програма е оформена като вид специализация в рамките на бакалавърската степен по Бизнес администрация. Аз съм изключително доволна от образованието си там и последвалата мигновена реализация на трудовия пазар, макар от тогава да са минали почти 7 години и да нямам поглед към сегашната ситуация, но не вярвам да има някакъв спад.


 78. Маргарита август 12th

  Comment Arrow

  Здравейте,

  Много харесвам сайта ви. Публикуваните статии са много интересни и често черпя вдъхновение, мотивация и знания от тях.
  От дълго време търсех подходяща магистърска програма по маркетинг и скоро попаднах на нова и интересна специалност – „Реклама и бранд мениджмънт“ в НБУ, София
  За съжаление нямам никакви впечатления, тъй като още обмислям записването й.
  Ще се радвам ако някой сподели коментари и мнения по въпроса.


Твоето мнение

 • Аватар

  ТИ


Comment Arrow
За автора

Pavlina D. Kozarova

Pavlina has worked for 20+ years as marketing specialist and business development manager in several Bulgarian and international IT and consulting firms. Her expertise is in the fields of project planning and management, business development, marketing & sales, innovation development and commercialization. Pavlina runs consultancy business with www.primavera88.com