Маркетинг за стартиращи фирми

Началото на всеки бизнес е сложно. Има страшно много работа и недостиг на ресурси – човешки, материални, финансови… На всеки от стартиращата фирма му се налага да върши страшно много неща и да съчетава различни видове дейности.

Най-трудна е ситуацията на собствениците на бизнеса. Заети с развитието на най-важния в този момент от живота им проект, те сякаш не обръщат достатъчно внимание на маркетинга. И в повечето случаи подценяват неговото значение.

С какво може да бъде полезен маркетинга на една стартираща фирма и трудно ли е да практикуваме маркетинг още от самото начало?

Няколко основателни причини за практикуване на маркетинг от стартиращи фирми:

 1. Маркетингът ще ви направи популярни, ще информира света за вашето съществуване
 2. Маркетингът ще ви отличи от вашите конкуренти
 3. Маркетингът ще привлече първите ви клиенти

Е, в учебниците и в големите фирми е лесно (поне така ни се струва сега), нo как на практика може да се случи това в стартиращия бизнес?

Ето моите маркетинг съвети за новаци:

1. Предложете нещо уникално на клиентите

Фирмата ви има много големи шансове за успех, ако вие предлагате нещо ново и различно от конкурентите си. Така по-лесно ще намерите първите си клиенти и ще се отличите от своите конкуренти. Така имате потенциал и да получавате по-висока печалба, а в началото това е страшно важно.

Не е толкова трудно, колкото изглежда. Просто наблюдавайте кой какво прави във вашия бизнес и мислете как вие да бъдете различни:

 • Ако продавате хляб, предлагайте го винаги пресен или в пъстри симпатични торбички
 • Ако имате фризьорски салон, обявете един ден на седмица голямо намаление за възрастни
 • Ако имате магазин, предложете евтина доставка на храни до семейства с бебета
 • Ако предлагате услуги за ремонт по домовете, предложете консултация със специалист вътрешен дизайн или се комбинирайте с продавачи на кухненско оборудване и мебели

Сигурна съм, че ако пуснете на воля фантазията си, ще ви хрумнат поне 10 идеи за оригинален подход в бизнеса – освен, че това ще е само ваше и ще ви носи удоволствие, този начин на мислене ще ви бъде много полезен!

2. Използвайте Интернет за маркетиране

Интернет ни предоставя огромен потенциал за намиране на клиенти и привличане на вниманието към нашата нова фирма. Освен това, маркетирането в Интернет е евтино, а е и приятен начин да откриваш клиенти, общувайки.

Прости и евтини начини да използваме Интернет за маркетинг:

 • Направете си сайт – разгледайте сайтовете на конкурентите си и помислете какво да съобщите на потенциалните си клиенти за вашата фирма и продуктите, които предлагате. Колкото по-информативен е вашият сайт, толкова по-полезен ще бъде той за клиентите ви. Потърсете някой ученик или студент с достатъчно познания за това и му предложете хонорар или бартер, за да създаде и поддържа сайта на вашата фирма.
 • Правете мейлинг до потенциалните си клиенти – открийте е-мейл адресите на потенциалните си клиенти и започнете периодично да им изпращате информация за фирмата, за продуктите и изобщо всичко, с което можете да ги впечатлите и което имате да им кажете. Ще получите доста разгневени обратни мейлове, но тези, които се нуждаят от вашите продукти или услуги, ще ви потърсят непременно.
 • Общувайте в Интернет с клиентите си – открийте посещавани форуми или блогове в областта, в която работите или местата, където общуват вашите потенциални клиенти. Станете член на социална мрежа. Ако не знаете как се прави това, попитайте някой млад ваш приятел или вашето дете. Ще бъдете изненадани колко лесно и увличащо е Интернет общуването и как незабелязано и приятно можете да привличате вниманието на нови клиенти към вас.
3. Практикувайте партньорски маркетинг

Партньорският маркетинг е предлагане на допълващи се продукти или услуги от различни доставчици към една и съща група клиенти. Ако си мислите, че това е прекалено учебникарско или трудно да се направи, какво ще кажете за следното:

 • Магазин за обувки рекламира услугите на добър ортопед и педикюрист (и обратното)
 • Плувен басейн рекламира продавачи на бански и хавлии, или специалист-диетолог (и обратното)
 • Театър, детска актьорска школа и фирма-организираща детски партита, се кооперират за съвместен маркетинг
 • Хотели, музеи и музикални клубове правят партньорска мрежа и взаимно предлагат услугите си

Просто си помислете къде най-често можете да откриете вашите нови клиенти, къде ходят те, откъде пазаруват. И предложете на собствениците на другия бизнес да си препращате клиенти срещу известна сума.

Ако вие имате други оригинални и добре работещи идеи за маркетиране на стартиращ бизнес, сте добре дошли да ги споделите с нас!

Маркетинг съвети за начинаещи можете да намерите още в постовете:

Желая Ви приятно четене!Коментари

 1. Comment Arrow

  Страхотна статия, Поли!

  Често новите фирми забравят, че уникалността и качеството могат да ги издигнат бързо нагоре. Факт е, че нова компания, когато практикува твоите посочени съвети, ще привлече внимание и ще стимулира маркетингът уста-на-уста.

  Поздрави,
  Димитър Николов


 2. Поли Козарова май 31st

  Comment Arrow

  Благодаря ти за коментара, Митко! Радвам се, че ти допада този пост.

  Всъщност планирам да постна нещо специално за маркетинга от уста на уста скоро – този подход е също много полезен за новите и малките фирми (а и не само), не струва нищо и е доста подценяван в български условия.


 3. Comment Arrow

  Много интересна статия.

  Важно е според мен новите фирми да знаят, че маркетингът не е просто разход за реклама във вестници и билбордове. И трябва да започнат да го практикуват отначало, а не да чакат да станат известни и тогава да „могат“ да си позволят разходи за реклама.

  Ти доста добри идеи си предложила.
  Ние скоро ще навършим една година от основаването на фирмата, в която работя и непрестанно мисля подобни начини за правене на маркетинг. С голямо нетърпение, ще очаквам поста ти за маркетинг от уста на уста.

  Аз много залагам на него и с интерес ще прочета от теб за този маркетинг.


 4. Поли Козарова юни 1st

  Comment Arrow

  Здравей Стефане!

  Точно това исках да покажа – че маркетингът е една дейност, която не е за посветени или за големи фирми само. Колкото по-рано една фирма започне да практикува маркетинг, толкова по-конкурентна ще е тя, по-добре възприемана от клиентите и готова да порастне.


 5. Добри Бояджиев септември 13th

  Comment Arrow

  Здравейте и от мен Поли!

  Поздравявам ви за интригуващата публикация. Прочетох я с голям интерес и удоволствие. Попаднах на нея от вашия безплатен Маркетинг наръчник за малки фирми (чрез google), след това се разходих и в блога.

  Особена полза за мен е идеята за Партньорският маркетинг. Чудесно би било ако развиете малко по-подробно темата за него :).

  Пожелавам ви успех!


 6. Поли Козарова септември 13th

  Comment Arrow

  @ Добри – добре дошъл в Маркетинг Буркан, винаги се радваме на всеки новодошъл! Надяваме се да наминаваш често тук и да ти бъдем полезни!

  Чудесна е идеята да пишем повече за партньорския маркетинг – поставяме си го като задача, скоро ще се появи пост по тази тема 🙂


 7. Маркетинг градинар декември 15th

  Comment Arrow

  Поздрави за добрата статия. Блога ми допада и мисля да стана редовен читател.
  Партньорският маркетинг е доста полезен мога да кажа от свой собствен опит. Занимавам се с озеленяване от една година със собствена фирма. Направих безплатна реклама на колега, който се занимава с рязане на дървета, а той ми докара 4 нови клиента.
  Моя опит с партньорския маркетинг се получи случайно, чесно да си призная, но резултата от него е налице.


 8. Поли Козарова декември 15th

  Comment Arrow

  Здравейте, добре дошъл в блога!

  Радвам се, че споделяте вижданията ни и благодаря за споделения успешен опит в партньорския маркетинг! Ние, българите, си нямаме достатъчно доверие и рядко го практикуваме, а той може да е много, много резултатен. И без много средства, нали?


 9. Маркетинг градинар декември 17th

  Comment Arrow

  Даже бих казал без никакви средства. Партньорството и добрите отношения с близки до дейноста ти фирми си е едно доста добро маркетингово решение. А и човек може да намери сходни характери и дори приятели.


 10. Тодор Иванов февруари 21st

  Comment Arrow

  Здравейте! Нов съм тук, но с интерес чета. Партньорският маркетинг наистина е доста ефективен, потвърждавам, но трудно е когато фигурира думата „бизнес“ да намериш приятели.


Твоето мнение

 • Аватар

  ТИ


Comment Arrow
За автора

Pavlina D. Kozarova

Pavlina has worked for 20+ years as marketing specialist and business development manager in several Bulgarian and international IT and consulting firms. Her expertise is in the fields of project planning and management, business development, marketing & sales, innovation development and commercialization. Pavlina runs consultancy business with www.primavera88.com