Как изпълняваме маркетинг плана?

В края на юни сме, половината от годината измина. За всички, които се занимаваме професионално с маркетинг, време е да проверим как изпълняваме плана си.

Как да разберем как вървят нещата?

Всеки управител на фирма първосигнално ще ви отговори – от състоянието на приходите. Как изпълняваме продажбите е много важно за състоянието на фирмата, разбира се. Но може да няма пряка връзка с начина, по който се изпълняват маркетинговите дейности.

Почти съм сигурна в отговора ви – тази година плановете за продажбите не се изпълняват, както предишните. Все още надявайки се, че до нас кризата ще достигне по-бавно, всички си поставяха цели, сравними с предишните години.

Нека да преосмислим нещата. По състоянието на продажбите през първото полугодие ние можем да направим една по-точна прогноза на бизнес резултатите ни през 2009 година.

За да знаем какво ни чака през следващите месеци и година, независимо от размерите на продажбите, ние трябва да проверим:

 • Състоянието на клиентските запитвания и възможностите за бизнеса през следващия период
 • Ефективността на маркетинг мероприятията досега – достигнали ли сме с информация за продуктите и услугите до нови клиенти, предизвикали ли сме техния интерес
 • Ефекта от рекламите, които сме правили през полугодието
 • Изразходването на маркетинг бюджета си

Продажбите може и да са намалели, но активността и ефективността на маркетинга трябва да се увеличат!

Какво можем да променим?

Ако анализът ни показва, че продажбите са по-малко от планираните, поръчките не са достатъчно,  рекламите нямат нужния ефект, а проведените семинари или обявените промоции не са довели до желаните действия от страна на клиентите, ние трябва да намерим начин маркетингът на фирмата да стане по-ефективен.

1. Може да се наложи преосмисляне на маркетинговите стратегии:

 • Дали пазарите, на които работим, имат достатъчно потенциал?
 • Дали целевите групи, към които маркетираме в момента, не са най-засегнатите от кризата?
 • Дали трябва да продължаваме да влагаме усилия като маркетираме досегашното си портфолио от продукти и услуги, или трябва да обърнем внимание на тези, които ни носят най-голяма печалба?

2. Маркетинговите ни подходи също могат да претърпят промяна:

 • Използвахме ли всички възможни маркетингови техники?
 • Коя от техниките даде добри резултати? Да пренасочим бюджет и усилия към директния маркетинг, или да се фокусираме върху развитие на партньорски продажби?
 • Обърнахме ли нужното внимание на старите си клиенти? Възможно ли е да им се продадат още продукти, нови продукти, нови версии на продукти, да им се предложат нови услуги?

3. И накрая, нека да подобрим работата на маркетинговия екип:

 • Добре ли се справят всички в маркетинг отдела или както обикновено 20% от хората вършат 80% от работата? Ако е така, за какво са ви останалите?
 • Всички ли в маркетинг отдела са достатъчно добре подготвени за да изпълняват работата си? Ако не – защо не наблегнете върху новите знания и върху обучението на маркетинг специалистите си?
 • Имаме ли необходимото количество хора или маркетинг екипът изнемогва? Ако работата е прекалено много, защо не пренасочите някой от другите отдели да им помага (сигурна съм, че има много недостатъчно заети във фирмата, които се колебаете какво да правите в период на по-малко натоварване)? Или не потърсите още хора – в момента има много качествени хора, които са съкратени от фирмите си или са се върнали от чужбина и не могат да си намерят работа…

Сега е точното време да анализираме изпълнението на годишния си маркетинг план и да видим как можем да подобрим работата на маркетинг отдела си. Защото след това идват два прекрасни ваканционни месеца. Някои от клиентите ни ще почиват през юли, други – през август, и това е лятното маркетинг затишие. А после ще се учудим колко близко е края на годината и ще се стреснем, защото времето няма да ни стига да довършим това, което сме планирали…Коментари

Все още няма коментари.

Твоето мнение

 • Аватар

  ТИ


Comment Arrow
За автора

Pavlina D. Kozarova

Pavlina has worked for 20+ years as marketing specialist and business development manager in several Bulgarian and international IT and consulting firms. Her expertise is in the fields of project planning and management, business development, marketing & sales, innovation development and commercialization. Pavlina runs consultancy business with www.primavera88.com