Фирмен брендинг и маркетинг

Фирменият брендинг включва дейностите, които създават определен имидж на фирмата у всички заинтересовани страни от съществуването й – настоящи и потенциални клиенти, собственици, служители, медии, правителство и други. Съставен е от много компоненти, които могат да варират взависимост от спецификата на бизнеса.

Фирмената символика е видимата част от бренда

Специфичната символика, с която се отличава фирмата като фирмени цветове и лого, униформи на служителите и др., е видимата част от бренда на фирмата. Значението на тази символика е голямо – всички знаем, че фирми с нови собственици или с променена бизнес стратегия често сменят фирмената си символика, за да покажат на света, че са претърпели промяна.

Невидимата част на бренда – репутацията на фирмата

Това, което е по-съществено и което по-трайно формира мнението на заинтересованите страни за фирмата, е нейната репутация:

 • какви професионалисти са мениджърите й,
 • иновативна ли е или продуктите й са остарели,
 • има ли недоволни клиенти,
 • плаща ли си данъците и социалните осигуровки,
 • предоставя ли социални пакети на служителите си,
 • обучава ли персонала си,
 • развива ли дългосрочни отношения с клиентите или се стреми към бърза максимална печалба,
 • спазва ли договореностите към бизнес партньорите си,
 • колко често напускат служителите й и защо…

Както виждате, погрешно е да се смята, че само големите или глобалните фирми могат да има успешен фирмен брендинг. Една малка или средно-голяма фирма със своя бизнес философия и последователно развивана във времето стратегия, която е силно фокусирана върху клиентите си и чиито служители са доволни от работата за нея, без съмнение има успешен фирмен брендинг. В него не са инвестирани огромни средства – просто фирмата има добро управление!

Влиянието на фирмения бренд върху маркетинга

Смятате, че прекалявам ли? Естествено, че фирменият бренд може както да подпомогне, така и да попречи на маркетинговите дейности.

Ако недоволните клиенти са единици, ако фирмата има имидж на почтен бизнес партньор, който уважава позициите на другата страна, маркетьорите могат без проблеми да разширяват целевата група, да използват клиентски референции и препоръки, а всички знаем, че маркетирането с помощта на клиентите е най-убедително.

Кога може безгрижието за фирмения бренд да попречи на маркетинга?

 • Няма нищо по-опасно от разочарован клиент – той ще разкаже на поне още няколко свои колеги от други фирми как сте се провалили… Тези фирми никога няма да се заинтересуват от вашите продукти!
 • Фирмата ви не се отличава с иновативност, почти не инвестира в развитието на продуктите си, а конкуренцията напредва – как тогава маркетьорите да докажат на новите клиенти, че сте по-добри?
 • Индиректно влияние има начинът, по който се чустват служителите в маркетинг екипа – ако на тях се гледа като на втора ръка хора, като на изпълнители без право на мнение и само се изисква, без да се инвестира в тяхното развитие, маркетинг екипът е немотивиран и резултатите му са ниски.
 • Завъртате се в порочен кръг, ако служители напускат често и с лоши чуства фирмата ви – често кандидатите за работа се съветват не само с настоящи, но и с бивши служители на фирмата. Ако имате намерение да набирате нови маркетьори, имайте предвид и това…

Затова при планирането на фирмената стратегия е необходимо да се обърне специално внимание върху брендинга на фирмата. Фирменият ни имидж се гради бавно и с много последователни усилия от всички във фирмата. Всяко петънце върху фирмения бранд може да повлияе негативно върху маркетинга и  продажбите ви.

Снимка от flikr.comКоментари

 1. Антон Радев юни 27th

  Comment Arrow

  Много приятно съм изненадан и от този блог, в които попаднах от Креативен.ком.
  Вие и Димитър сте един безценен ресурс за българските проблогъри и заинтересованите от маркетинга като цяло.
  Яд ме е малко дори, че чак сега откривам marketingburkan.com, тъй като доста материал съм изпуснал, но пък поне сега ще падне здраво четене.

  Поздрави и успехи!

  п.с.
  много симпатичен и приятен дизайн имат marketingburkan.com и kreativen.com!


 2. Поли Козарова юни 28th

  Comment Arrow

  Здравей Антоне и добре дошъл в този блог!
  Радваме се, че намираш Маркетинг Буркан и Креативен за полезни и интересни. Приятно е да чуеш комплимент за дизайна на блоговете от професионалист в тази област.


 3. Антон Радев юни 29th

  Comment Arrow

  Првет отново! Да дизайна е хубав и на двата блога.
  Малко по малко наваксвам със статиите.
  Обмисляли ли сте да слагате терминологичен речник 🙂


 4. Поли Козарова юни 29th

  Comment Arrow

  Благодаря за хубавата идея, Антоне!
  Честно казано, мислехме преди време, но събитията ни затрупаха…
  Дано да имаме повече време през лятото.
  Имаме и други интересни идеи, с които планираме да изненадаме читателите на Маркетинг Буркан до края на годината.


 5. Даниел Банчев май 27th

  Comment Arrow

  Здравей те и от мен! Аз също съм изненадан приятно, от Вашия блог. Попаднах тук, след спор с мой колега и благодарение на „Гугъл”. А спорът бе, дали мърчандайзингът е част от маркетинга или от брендинга. Ясните дефиниции в статията „Фирмен брендинг и маркетинг” ми помогнаха да го убедя, че мърчандайзингът е част от маркетинга. Радвам се, че открих marketingburkan.com, защото има какво да се чете…


 6. Comment Arrow

  @ Даниел – Добре дошъл в блога! Благодарим за първия ти коментар тук и се радваме, че сме ти помогнали 🙂


 7. Вики юли 2nd

  Comment Arrow

  И аз съм във възторг от блога – изключително полезен и „разчупен“ като информация. Открих Ви късно и за това ще наваксам – от сутринта чета интересни статии и мнения към тях.
  Имам предложение, разбира се може да не го приемете – да включите категория – ефективни маркетинг канали, средства, решения и т.н по време на криза. Тъй като сме в едно такова икономическо състояние – ще интересно да обменяме опит и мнение по въпроса . Повечето фирми съкратиха „разхода“ си за маркетинг и реклама, а според мен мен – те така се отписват доброволно от пазара …, но както и да е – това е въпрос на друга тема.
  Супер сте!


 8. Comment Arrow

  Няма две мнения, че фирма, която иска да върви нагоре, трябва да гради постоянно имидж. Въпросът ми е за т. нар. „маркетинг екип“: ако фирмата е от 7-8 човека, то къде е мястото на подобен екип или човек-екип? Трябва да се помисли да се наеме външна фирма, трябва някой от екипа да съвместява подобни функции или работодателят може да се нагърби с тези въпроси. Все пак става въпрос за малка фирма със също толкова малко оборот, без да стига до милиони.


 9. Comment Arrow

  @ Деяна – добре дошла в блога!

  Аз съм започнала кариерата си на маркетьор точно в такава фирма, от 7 човека, в която всеки изпълняваше по 2-3 роли. Естествено, в този случай най-голямо е усилието на управителя (който почти винаги е собственик), но действията на всеки имат значение. Всеки от екипа е маркетьор в малката фирма.


 10. Кирил Станчев ноември 21st

  Comment Arrow

  Много добра статия, която за пореден път доказва, че маркетинг и мениджмънт са взаимнозависими един от друг.


 11. Поли Козарова ноември 21st

  Comment Arrow

  @ Кирил – Добре дошъл в блога! Формулира основната идея прекрасно! Там, където мениджмънтът е силен и има визия за устойчиво развитие, маркетингът е успешен!


 12. Кирил Станчев ноември 21st

  Comment Arrow

  Благодаря, на тази тематика препоръчвам да погледнете една иновативна стратегия – „Employees first, customers second“, публикувана в списание Fortune преди година. Доста компании осъзнаха важността на работната среда и отношението към работниците си, пряко отразяващо влияние върху маркетинга и по-специално брендинга на компанията. Преди няколко дни се прибрах в България и за съжаление виждам, че нещата тук не са мръднали и милиметър след последната ми визита. Видях се с доста мои приятели, служители в големи чуждестранни компании. Чуждестранни ама….организацията по български, лошо отношение към работниците, използват ги максимално за неадекватна заплата, а мениджърския екип на някои от тях е меко казано трагичен. Силно впечатление ми направиха и някои реклами, от които една направо ми се наби в очите – за едни баници и „да си секси в града“ Моля?!?!? Я стига, да съм секси в града с баници??? Какво, ще вървя по улицата с баница в ръка и хората ще си кажат – еее гледай го колко е секси с тази баница. Явно екипът им си е казал „супер, секса продава,“Секса и града“ е един от най-успешните сериали за днешната домакиня, ние продаваме баници. Дайте да измислим нещо“.Къде се акцентира на марката и на самия продукт??? Явно в България всяка индустрия трябва да се рекламира със секс и идиотизъм. Спирам дотук, че това взе да става като нова тема, а не коментар.


 13. Поли Козарова ноември 21st

  Comment Arrow

  Дааа, има върху какво да мисли човек. Темата е безкрайна – колко още усилия трябва да вложим, за да заприличаме на европейска страна. Засега, безспорно, във всяко едно отношение сме по-близо до Ориента и това като че ли харесва на 90% от хората тук. Това е проблемът, истината е, че не искаме да се променяме отвъртре, а мислехме, че промяната ще дойде отвън, само със средства и фрази… Много още време трябва да изтече, още много да се работи, още много подобни мнения да се чуят и да се напишат. Но без да си идвате по-често тук, няма как да стане. Ние, 10%, просто не сме достатъчно…


 14. desislava boneva декември 17th

  Comment Arrow

  Здравейте, много се радвам,че открих този сайт. Аз завърших специалност маркетинг в Свищов. Много искам да се занимавам в тази сфера и се радвам,че попаднах в този сайт, защото има много интересни статии и всичко е представено много добре. Доста по-хубаво от това да четеш учебниците. Радвам се за всички вас, че се развивате в сферата на маркетинга и аз много искам, но уви……нямам никакъв стаж и опит, само суха теория:) сега ще има от кой да се уча.
  p.s надявам се и аз да споделя своите идеи.


 15. Тодор Иванов юни 13th

  Comment Arrow

  Здравейте, от скоро открих този и още няколко приятни блога за маркетинг. Прави ми впечатление че вие, пишещите по темата, не се изживявате както конкуренти. Напротив – обменяте идеи и мнения. Поздравления! Успех на всички.
  🙂


 16. Катрин Младенова октомври 8th

  Comment Arrow

  Здравейте, аз съм 2 курс маркетинг във Варна, днес попаднах на сайта ви и мисля, че доста ще ми помогне в обучението, било то като любопитно четиво, теория или идеи!


 17. Поли Козарова октомври 10th

  Comment Arrow

  @ Катрин – Здравей, Катрин! Всичко добро в учението, ще се радваме да наминаваш тук и да чуваме и мнението ти по всяка тема, която те вълнува!


 18. Асен септември 10th

  Comment Arrow

  Благодаря ви много за полезният, интересен и уютен блог! И се радвам , че ми спестявате консервантите!… 🙂


Твоето мнение

 • Аватар

  ТИ


Comment Arrow
За автора

Pavlina D. Kozarova

Pavlina has worked for 20+ years as marketing specialist and business development manager in several Bulgarian and international IT and consulting firms. Her expertise is in the fields of project planning and management, business development, marketing & sales, innovation development and commercialization. Pavlina runs consultancy business with www.primavera88.com