5 начина да се радвате на екипната работа

Работата в екип е значителна част от ежедневието ни, независимо дали ни харесва или не. Колективът на Smile and Move предлагат няколко изключително лесни и наистина ефективни начина да се наслаждаваме на работата с колеги само чрез промяна на начина ни на мислене.

Често имаме нужда от повече добро настроение, от позитивна нагласа към проблемите и съдействие. Факт е, че екипите с такъв дух са по-продуктивни и изпитват по-малко стрес. Затова, когато е възможно, ви предлагам пет лесни решения за подобряване на работната атмосфера:

 1. Събудете се. Покажете на останалите, че се интересувате от тях, обръщайки внимание към нуждите им. Разбира се не забравяйте, че собствените ни нужди и постижения винаги са на първо място.
 2. Бъдете благодарен. Когато колега ви поздрави за добре свършената работа или ви е оказал помощ, просто му благодарете. Ако сте мениджър, винаги изпитвайте и изразявайте своята благодарност, когато екипът ви свърши добра работа. Одобрението на останалите е нужно за добро настроение и позитивна нагласа.
 3. Бъдете отзивчив. Живеем в свят, където всеки зависи от услугите на другия. Шефът ви има нужда от вас, за да се свършва успешно работата. Вие имате нужда от останалите, за да споделяте работния процес. Опитайте да сте възможно най-отзивчив, когато имате свободно време в офиса. Не само когато става въпрос за работа. Нека възстановим добрите отношения.
 4. Оплаквайте се по-малко. Преди около година реших да се оплаквам възможно най-малко, или никога, когато е възможно. Резултатите са страхотни. Концентрирах се на позитивното, не мисля толкова за последствията, а за моментните ми действия, а хората около мен не се затормозяват от негативни мисли и проблеми. Наистина ви препоръчвам същото.
 5. Усмихнете се, моля! Истинската усмивка прави чудеса. С клиентите, с колегите, с приятелите.

Макар и съветите да звучат универсални и общи, те символизират основите на добрите човешки отношения. За жалост, особено в България, често забравяме за тях и влизаме в конфликти. Разбира се, не сме длъжни да се държим добре с кретените в офиса, които никога не са щастливи и доволни от останалите. Но означава ли това че трябва да се държим студено със всички?Коментари

 1. Comment Arrow

  С две ръце съм за позитивизма 🙂 Трябва да го има в кодекса на всяка една фирма.


 2. Comment Arrow

  Скоро четох някъде, мисля, че в последната книга на Едуард де Боно или на Никалъс Бутман „Как да спечелиш в бизнеса за 90 секунди“, та там пишеше „Задължително започнете и завършете (бизнес) разговора с усмивка по средата може и да останете безизразен, само може да спечелите от това“ 🙂


 3. Поли Козарова юли 2nd

  Comment Arrow

  Толкова е приятно да работиш с хора, които мислят позитивно. Така се работи по-лесно и по-бързо, но определено се постигат и по-високи резултати.


 4. Comment Arrow

  Благодаря на всеки от вас за коментарите, радвам се че споделяте начина ми на мислене!


 5. Comment Arrow

  И аз съм за позитивното мислене.
  Важно е според мен да има и позитивни действия.

  Предполагам всички са имали работа с нервни клиенти, които все нападат и са недоволни. Правил съм си експерименти ако не се подведем по техния тон и нервност, а им отговорим с позитивно и продължим да си вършим работата без да влизаме с конфликт с тях и да не се стигне до взаимни обвинения – резултата е смайващ. Често тези хора не очакват да им се отвърне с усмивка и когато това стане те се променят и не си позволяват да се държат отново така с теб. Работа тръгва много добре.


 6. Comment Arrow

  @ Стефан

  Подходът ти е наистина правилен. Дейл Карнеги е написал цяла книга по въпроса, притова преди десетки години, която все още е актуална в комуникацията с клиенти – How To Win Friends And Influence People. Наистина я препоръчвам на всеки.


 7. Поли Козарова юли 2nd

  Comment Arrow

  Да, страхотна книга! Преди години тя ме накара да се замисля колко по-лесен и успешен би бил животът ми, ако общувам по друг начин. След много други автори и книги тя си остава супер класиката на позитивното мислене и действие 🙂


Твоето мнение

 • Аватар

  ТИ


Comment Arrow
За автора

Димитър Николов

Маркетинг консултант. Позитивно мислещ градивен човек, който обича да превръща идеите си в реалност. Съавтор на буркана.